Barcelona recupera la Font d’en Fargues com a espai públic i dona nous usos als elements modernistes de l’antiga embotelladora : Servei de Premsa

Barcelona recupera la Font d’en Fargues com a espai públic i dona nous usos als elements modernistes de l’antiga embotelladora

24/02/2024Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha acabat l’obra de recuperació del recinte patrimonial de la Font d’en Fargues, espai emblemàtic i històric del barri que duu el seu nom al districte d’Horta-Guinardó i que ara torna a lluir com en els anys del seu màxim esplendor. Els elements modernistes del quiosc i l’antiga planta envasadora d’aigua s’han restaurat respectant al màxim l’aparença i els materials originals, però amb la idea de donar-los una nova vida, i uns nous usos. Així mateix, s’ha desenvolupat un projecte de millora de l’accessibilitat dels voltants enjardinats, per recuperar tot aquest entorn com a indret d’estada i esbarjo, recuperant alhora un bocí de la memòria històrica d’aquest espai.

 

 

La recuperació de la Font d’en Fargues s’ha desenvolupat mitjançat dos projectes. Un dedicat a la restauració del patrimoni, per una banda, i l’altre s’ha ocupat de la recuperació dels entorns.

 

 

 

 

Pel que fa a la restauració del patrimoni, s’ha fet una obra molt singular que ha necessitat un estudi històric previ, que va anar a càrrec de Mònica Maspoch. La redacció del projecte i la direcció de l’obra, per altra banda, la van dur a terme des del despatx Arquitectura Genís Planelles, format per un equip d’experts, i finalment l’execució l’ha realitzat una empresa especialitzada en aquest tipus d’intervencions: RÈCOP Restauracions Arquitectòniques. Aquesta obra s’ha concretat en la restauració dels següents elements:

El quiosc de venda de begudes s’ha restaurat recuperant els elements originals. L’existència d’imatges antigues de la zona junt a la conservació de materials i dibuixos originals en el mateix quiosc han permès els tècnics que hi han treballat fer una recuperació molt exacta d’aquesta petita joia modernista, que s’ha adequat a més a més per tornar a tenir les funcions que havia tingut originàriament com a guingueta, un cop es porti a terme el tràmit administratiu necessari per posar-lo en funcionament, que està duent a terme l’Ajuntament de Barcelona i que permetrà obrir aquest servei en els propers mesos.

La font i la gruta també han estat objecte d’un procés de restauració per posar en valor els elements que en formen part: el brollador, el banc, etc. L’actuació realitzada també ha consolidat la rocalla que conforma la gruta i els murs de pedra contigus.

A l’antiga planta d’envasament situada just al costat de la font s’ha restaurat la porta d’accés, s’han recuperat els elements originals, i s’ha restaurat l’interior on s’ha ubicat un lavabo públic que gestionarà la concessionària de la guingueta.

Finalment aquesta part de l’actuació més centrada en els elements patrimonials ha inclòs també la restauració del mur de contenció exterior, situat al costat de l’embotelladora, així com l’adequació de la il·luminació exterior de tot el conjunt.

El segon projecte que s’ha portat a terme en aquest espai, i que es va iniciar gairebé en paral·lel a la restauració dels elements patrimonials ha estat l’adequació dels entorns, per tal d’habilitar millor els accessos i millorar l’espai en general per convertir-lo en un nou espai d’estada i esbarjo.

Tot el projecte, que s’ha executat des de novembre de 2022 fins a desembre de 2023, ha suposat una inversió de prop de 3 M€.

Paraules clau

Font d’en Fargues/ Horta-Guinardó/