Neix al Zoo de Barcelona una gasela dama mohor : Servei de Premsa

Neix al Zoo de Barcelona una gasela dama mohor

25/02/2024Temps estimat de lectura: 2 minuts

Neix al Zoo de Barcelona una gasela dama mohor (Nanger dama mhorr), una espècie natural de les regions subdesèrtiques del sud del Marroc i el Sàhara Occidental que, actualment, es troba en perill crític d’extinció, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN).

 

 

L’animal va néixer el passat 7 de febrer, és un mascle, i és fill d’una de les femelles del grup i del mascle reproductor. El seu estat de salut és bo i aquests dies ja se’l veu interactuar amb la resta del grup, amb la mare sempre a prop.

Per al director del Zoo de Barcelona, Sito Alarcon, “aquest naixement és un altre èxit de l’esforç del Zoo amb la conservació d’espècies”. Alarcon subratlla la importància dels programes específics que hi ha per la recuperació d’aquesta espècie, uns programes en els que “el Zoo de Barcelona fa temps que hi col·labora perquè entre els seus objectius hi ha la recuperació de la biodiversitat d’una regió molt amenaçada pel canvi climàtic i la pressió humana com és el Sahel”.

 

Un cas d’èxit en la reintroducció d’espècies

La gasela dama mohor és una rara subespècie de la gasela dama que viu en les regions subdesèrtiques del sud del Marroc i el Sahara Occidental. Les principals amenaces que pateix al seu hàbitat natural són la caça indiscriminada i la pèrdua i degradació del medi natural a causa de la pastura excessiva i la ramaderia.

Aquesta espècie d’antílop es va arribar a extingir al seu hàbitat natural, però l’any 1971, l’Estació Experimental de Zones Àrides del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) va iniciar un programa de cria en captivitat que va fer possible la seva reintroducció al Senegal (Reserva Especial de Fauna de Guembeul), el Marroc (Reserva Real de R’Mila) i Tunísia (Parc Nacional de Bou-Hedma).

L’èxit d’aquest programa del CSIC també va suposar un impuls per a la posada en marxa d’un programa de conservació ex situ EEP de l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA) que ha permès assegurar la continuat de l’espècie. Tot i això, actualment, la gasela dama mohor es troba en perill crític d’extinció, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN).

El Zoo de Barcelona col·labora activament en aquests dos programes de reintroducció de la gasela dama mohor.

 

Recursos

Per descarregar material gràfic i una declaració del director del Zoo de Barcelona, Sito Alarcon, feu clic aquí.

Paraules clau

gasela dama mohor/ Zoo de Barcelona/