Acord de col·laboració entre l’Ajuntament i la Fundació Blanquerna per disminuir la fractura digital entre les persones grans : Servei de Premsa

Acord de col·laboració entre l’Ajuntament i la Fundació Blanquerna per disminuir la fractura digital entre les persones grans

26/02/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La tinenta d’Alcaldia de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida, Maria Eugènia Gay, i el Doctor Jordi Riera, degà de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna-URL, han signat avui un acord de col·laboració per desenvolupar un projecte que té per objectiu la disminució de la fractura digital entre les persones grans. Es tracta del projecte MasterTIC.

 

 

 

L’inici de la col·laboració entre l’Ajuntament i la Fundació Blanquera es remunta a l’any 2022 quan totes dues institucions van cooperar per impulsar el projecte “Sèn10r-tic” que ja tenia per objecte la disminució de la fractura digital entre les persones grans a través de la realització d’activitats de formació en competències digitals en centres sociosanitaris, casals i espais de persones grans de la ciutat de Barcelona.

La Fundació Blanquerna és una comunitat universitària i professional amb vocació de servei públic, que exclou el lucre de la seva activitat. Això li permet invertir els recursos generats en la millora constant de la qualitat docent, en l’impuls de la recerca, en l’ajut als estudiants amb més necessitats i en la realització de projectes que beneficiïn a tota la ciutadania en general. És en aquest context en el qual s’emmarca la seva aportació en aquest acord, i en aquest projecte:  la la definició i dinamització d’un model formatiu en competències digitals per a persones grans.

Pel que fa a l’Ajuntament de Barcelona, aquest projecte l’emmarca en el pla “Barcelona, ciutat amigable amb les persones grans 2022-2030” a través del qual promou l’autonomia de les persones grans i facilita els entorns, els equipaments, els serveis i els suports necessaris perquè les persones grans puguin escollir la forma de vida que s’ajusti millor als seus principis i valors.

El pla articula accions per a la promoció de les persones grans i entén aquesta etapa vital com una oportunitat per al creixement personal i també per al foment de la participació com a oportunitat per al desenvolupament relacional de les persones.

Un dels eixos del pla està centrat en la eradicació de la soledat, amb l’objectiu de detectar de manera precoç les situacions de soledat no desitjada. També aborda la qüestió de la participació social per promoure un rol actiu de les persones grans en l’àmbit virtual i digital facilitant l’accés a la digitalització mitjançant la formació en les TIC i fomentant la participació de les persones grans en les xarxes socials.

 

Projecte MasterTIC

A través del pacte signat avui totes dues institucions es comprometen a continuar col·laborant en la mateixa línia. Així doncs, amb el projecte MasterTIC donaran continuïtat als projectes anteriors SENIOR-tic i GOLDEN-tic.

El projecte, doncs, consisteix en reducció de la bretxa digital de les persones grans a partir dels 60 anys, mitjançant el disseny d’activitats de competència digital per a persones grans en el marc d’actuació de les entitats sociocomunitàries i socioeducatives de la ciutat.

Els objectius són:

El projecte es concreta en les següents accions:

 





Paraules clau

competències digitals/ MasterTIC/ persones grans/