Barcelona ret homenatge a Salvador Puig Antich, assassinat fa cinquanta anys ple règim franquista : Servei de Premsa

Barcelona ret homenatge a Salvador Puig Antich, assassinat fa cinquanta anys ple règim franquista

29/02/2024



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Aquesta tarda al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona s’ha celebrat un acte en memòria de Salvador Puig Antich. Enguany es compleixen 50 anys de l’execució de Salvador Puig Antich, un assassinat que va ser una de les darreres mostres de fortalesa repressora del règim franquista.

La mort de Puig Antich, de només vint-i-sis anys, va suposar un escàndol a escala nacional i internacional, es condemnava la dissidència política de manera arbitrària, amb l’execució realitzada després d’un procés judicial sense garanties i que demostrava la futilitat dels intents del règim dictatorial de simular processos d’obertura política.

 

 

 

 

Han assistit a l’homenatge, les germanes de Salvador: Montserrat, Imma, Montserrat, Carme i Merçona Puig Antich. I s’han sumat en el record la veu de Francesc Caminal, un dels advocats que va defensar Puig Antich; la música de Joan Isaac, i un recital poètic de Blanca Llum Vidal que ha llegit “Puig Antich”, de Vicent Andrés Estellés, entre altres poemes.

La regidora de Memòria Democràtica, Raquel Gil, que ha presidit l’acte, ha assenyalat que el d’avui era un acte “necessari de reparació i d’homenatge a una figura esdevinguda icònica per desgràcia, però també -i sobretot- per recordar pel seu compromís, encara vigent.” Gil ha volgut subratllar la importància que les institucions públiques “donin suport i impulsin la memòria col•lectiva per recordar la lluita contra l’opressió i aprendre de la història en un context actual cada cop més complicat per l’amenaça de la intolerància i l’extrema dreta.”

L’acte d’avui ha estat el primer del programa que aquests dies tindrà lloc a La Model i que compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. Amb el títol “Puig Antich. El compromís vigent”, es programen un seguit d’activitats que recuperaran la figura de Puig Antich i connecten la seva lluita amb les del moment present. A La Model es faran des d’aproximacions biogràfiques a debats jurídics, i també hi tindran gran protagonisme la literatura, les arts escèniques, la música i el cinema.

Enllaç





Paraules clau

Salvador Puig Antich/