L’Ajuntament aprova la cessió de l’edifici de l’antiga clínica Barceloneta per construir-hi el nou CAP Barceloneta : Servei de Premsa

L’Ajuntament aprova la cessió de l’edifici de l’antiga clínica Barceloneta per construir-hi el nou CAP Barceloneta

01/03/2024Temps estimat de lectura: 3 minuts

La Comissió de Govern de l’Ajuntament va aprovar ahir la cessió, a favor del Servei Català de la Salut, de l’edifici de l’antiga clínica Barceloneta i els tres edificis adjacents, ubicats al carrer Pescadors 82-94, per destinar-los a la construcció del nou centre d’atenció primària (CAP) Barceloneta, al districte de Ciutat Vella.

Aquest procés es va iniciar el passat mes de desembre quan l’Ajuntament va aprovar la reserva de 8 milions d’euros per a l’adquisició dels edificis. Un cop aprovat el planejament urbanístic específic pertinent, ahir es va tirar endavant la cessió dels edificis en favor del Servei Català de la Salut.

Per al tinent d’alcaldia i regidor del Districte de Ciutat Vella, Albert Batlle, “avancem en els tràmits necessaris per dotar el barri de la Barceloneta d’un nou centre d’atenció primària que permetrà atendre molt millor la població”. Per al regidor del districte, “amb el nou CAP, la Barceloneta tindrà una assistència sanitària de primer nivell i es podrà accedir en un emplaçament dins del barri a tots els serveis ampliats i no haver de desplaçar-se a equipaments sanitaris més llunyans com l’Hospital del Mar”. Batlle ha explicat que “anem pas a pas millorant l’atenció a les persones al barri de la Barceloneta i a la resta del districte, i treballarem perquè això es vagi complementant en un futur amb altres temes llargament reivindicats pel barri com poden ser habitatges tutelats o serveis d’atenció a la gent gran, per anar completant aquest mapa de necessitats que té el barri i la seva satisfacció a traves d’una bona oferta pública en l’àmbit sanitari, assistencial i d’habitatge”.

Per la seva banda, per a la regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat, Marta Villanueva “disposar d’equipaments sanitaris de qualitat és fonamental per garantir els drets dels veïns i veïnes de la nostra ciutat. El Govern Municipal treballa per evitar que les diferències econòmiques entre territoris es tradueixin en desigualtats en l’àmbit de la salut. Volem garantir que tots els barris disposin de centres d’atenció primària adaptats a les necessitats de les persones”. Villanueva també ha destacat que “amb aquesta cessió aconseguim donar resposta a una llarga reivindicació del veïnat de la Barceloneta i seguim avançant en el nostre compromís de reforçar l’atenció primària, ja que es tracta del primer contacte que les persones de la nostra ciutat estableixen amb el sistema sanitari i la principal salvaguarda de la seva salut”.

L’antiga Clínica Barceloneta era un centre hospitalari d’atenció intermèdia, que va funcionar des de 1988 fins al 2014, quan va tancar. Ara, el conjunt d’edificis de l’antiga Clínica Barceloneta comptaria amb prop de 600 m² de sòl i prop de 3.000 m² distribuïts en altura, segons la configuració dels edificis, que consten de planta baixa i sis pisos d’altura en algunes parts i de planta baixa i dos pisos d’altura, en d’altres dependències. D’aquesta manera, es triplicà la superfície, passant dels 1.000 m² actuals als 3.400 m² futurs. Aquests edificis acolliran doncs el nou CAP Barceloneta, amb més serveis fruit del desenvolupament dels darrers anys de l’atenció especialitzada als CAP i l’ampliació de la cartera de serveis de l’atenció primària per la incorporació de nous professionals (dietistes-nutricionistes, higienistes dentals, fisioterapeutes, referents de benestar emocional, etc.). Per tant, l’ampliació de l’equipament  permetrà doblar consultes, passant de les 15 actuals a un total de 30.

Amb aquesta aprovació l’Ajuntament dona compliment al compromís municipal per accelerar al màxim en la construcció de nous equipaments d’atenció sanitària a la ciutat. Així es donaria compliment a un dels acords assolits en la darrera Comissió Mixta Ajuntament de Barcelona – Generalitat de Catalunya, del passat mes d’octubre, per a la revisió i el desplegament de la Carta Municipal on es va acordar prioritzar les actuacions sobre determinats equipaments sanitaris d’atenció primària i comunitària (CAP) a la ciutat de Barcelona, entre ells el CAP Barceloneta, que també va ser un compromís adquirit en el nou conveni de millora de la xarxa sanitària subscrit el 23 de juny d’enguany entre l’Ajuntament de Barcelona, el Departament de Salut de la Generalitat i el Consorci Sanitari de Barcelona.

Paraules clau

barceloneta/ CAP/ Centre d’Atenció Primària/ salut/