Servei de Premsa
18/01/2025
Finalitzen les obres del nou col·lector de sanejament als entorns del Torrent dels Arcs, al districte de Sarrià-Sant Gervasi
06/03/2024
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- L’actuació suposa una important millora pels barris de muntanya, que posa al dia el clavegueram d’aquesta zona de Barcelona fomentant també la regeneració ambiental dels entorns del Torrent dels Arcs, al barri de Sarrià
- La construcció del nou col·lector de sanejament permetrà unir el carrer Gírgola amb la xarxa actual. També s’ha regenerat la llera natural a través de la construcció d’un mur Krainer per evitar els processos d’erosió, afavorir l’escorrentia de l’aigua i protegir l’hàbitat fluvial
- Aquesta és una actuació recollida al Pla Director Integral de Sanejament de Barcelona (PDISBA) per adaptar el sistema de clavegueram i drenatge als efectes del canvi climàtic
L’Ajuntament de Barcelona finalitza les obres de millora del sistema de drenatge amb l’arranjament del clavegueram dels entorns del Torrent dels Arcs, al barri de Sarrià, al districte de Sarrià-Sant Gervasi. La zona s’inclou dins de l’espai Natura 2000 Serra de Collserola. La intervenció suposa un pas important per aquest àmbit de la ciutat i forma part del compromís de l’Ajuntament de Barcelona amb els barris de muntanya.
El nou col·lector de sanejament substitueix el clavegueró longitudinal particular de les finques del carrer Carroç que passava per la llera del Torrent dels Arcs i que es trobava molt deteriorat. D’aquesta manera es podrà donar continuïtat al col·lector unitari del carrer Gírgola, que es preveu començar a l’abril, aigües avall del fossar de captació existent a la llera, amb un total de 300 m de longitud. Per tal de protegir el col·lector i de donar accés de manteniment a la infraestructura, s’ha executat un camí de servei d’un metre d’amplada sobre el mateix al límit de les parcel·les existents.
Paral·lelament, també s’han dut a terme actuacions de millora ambiental de l’espai de la llera, que milloren les condicions hidràuliques del torrent. Aquestes intervencions s’han realitzat sense afectar el talús del costat del Parc de Collserola amb la incorporació d’una tècnica de bioenginyeria denominada mur Krainer, consistent en disposar troncs en successius plans horitzontals que ajuden a frenar els processos d’erosió.
Fotografia de la intervenció realitzada
Fotografia de la intervenció realitzada
Les actuacions concretes que s’han realitzat han estat les següents:
- Construcció del col·lector de sanejament des de la part baixa de les escales del carrer Gírgola fins a la xarxa actual, execució de pous de registre i nous claveguerons. Retirada del clavegueró existent.
- Protecció del col·lector mitjançant un vial de servei amb acabat de sauló estabilitzat, formigó i terra vegetal el alguns petits trams, per tal d’integrar-ho visualment a medi vegetal.
Pel que fa a la recuperació ambiental de la llera, s’han dut a terme les següents intervencions:
- Neteja de la llera i dels marges i talussos: retirada de l’arbrat existent, consistents majoritàriament en espècies no autòctones.
- Execució de murs d’escullera i murs Krainer: el mur d’escullera conté el camí de servei. El mur Krainer ha consistit en l’execució d’entramats de troncs de fusta amb vegetació als marges i ribes per fixar-los i protegir-los de l’erosió, i així evitar les pèrdues de sòl. Aquesta actuació millora també l’escorrentia de l’aigua i l’hàbitat fluvial, protegint la flora i fauna de l’entorn.
Millores del sistema de drenatge a la ciutat
Aquesta és una actuació important en relació a l’ampliació i millora de les infraestructures del clavegueram recollida al Pla Director Integral del Sanejament de la ciutat de Barcelona (PDISBA). L’objectiu és assolir els compromisos adquirits en la Declaració d’Emergència Climàtica, pel que fa a la millora del sistema de clavegueram i drenatge davant els efectes del canvi climàtic. El PDISBA esdevé una eina eficaç de resiliència urbana, capaç d’oferir un conjunt d’estratègies orientades a reduir la vulnerabilitat del medi urbà, protegint les persones, els bens i el medi ambient.
El PDISBA és, per tant, una eina de resiliència urbana que recull un conjunt d’estratègies d’adaptació orientades a reduir la vulnerabilitat del medi urbà i per protegir les persones, els béns i el medi ambient.
Aquest pla respon a un compromís de ciutat per poder donar resposta als reptes de futur derivats de la crisi climàtica i es converteix en el primer pla de clavegueram i drenatge de Barcelona desenvolupat, de forma transversal, en clau canvi climàtic. El pla es va elaborar partint d’una diagnosi acurada de la situació actual i de diferents escenaris futurs, des de pluges normals a la ciutat fins a fenòmens extraordinaris amb més de 500 anys de període de retorn.
Paraules claunou col·lector de sanejament als entorns del Torrent dels Arcs/ Sarrià-Sant Gervasi/