Finalitzen les obres del nou col·lector de sanejament als entorns del Torrent dels Arcs, al districte de Sarrià-Sant Gervasi : Servei de Premsa

Finalitzen les obres del nou col·lector de sanejament als entorns del Torrent dels Arcs, al districte de Sarrià-Sant Gervasi

06/03/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona finalitza les obres de millora del sistema de drenatge amb l’arranjament del clavegueram dels entorns del Torrent dels Arcs, al barri de Sarrià, al districte de Sarrià-Sant Gervasi. La zona s’inclou dins de l’espai Natura 2000 Serra de Collserola. La intervenció suposa un pas important per aquest àmbit de la ciutat i forma part del compromís de l’Ajuntament de Barcelona amb els barris de muntanya.

 

 

El nou col·lector de sanejament substitueix el clavegueró longitudinal particular de les finques del carrer Carroç que passava per la llera del Torrent dels Arcs i que es trobava molt deteriorat. D’aquesta manera es podrà donar continuïtat al col·lector unitari del carrer Gírgola, que es preveu començar a l’abril, aigües avall del fossar de captació existent a la llera, amb un total de 300 m de longitud. Per tal de protegir el col·lector i de donar accés de manteniment a la infraestructura, s’ha executat un camí de servei d’un metre d’amplada sobre el mateix al límit de les parcel·les existents.

Paral·lelament, també s’han dut a terme actuacions de millora ambiental de l’espai de la llera, que milloren les condicions hidràuliques del torrent. Aquestes intervencions s’han realitzat sense afectar el talús del costat del Parc de Collserola amb la incorporació d’una tècnica de bioenginyeria denominada mur Krainer, consistent en disposar troncs en successius plans horitzontals que ajuden a frenar els processos d’erosió.

 

 

Fotografia de la intervenció realitzada

 

Fotografia de la intervenció realitzada

 

 

Les actuacions concretes que s’han realitzat han estat les següents:

Pel que fa a la recuperació ambiental de la llera, s’han dut a terme les següents intervencions:

 

Millores del sistema de drenatge a la ciutat

Aquesta és una actuació important en relació a l’ampliació i millora de les infraestructures del clavegueram recollida al Pla Director Integral del Sanejament de la ciutat de Barcelona (PDISBA). L’objectiu és assolir els compromisos adquirits en la Declaració d’Emergència Climàtica, pel que fa a la millora del sistema de clavegueram i drenatge davant els efectes del canvi climàtic. El PDISBA esdevé una eina eficaç de resiliència urbana, capaç d’oferir un conjunt d’estratègies orientades a reduir la vulnerabilitat del medi urbà, protegint les persones, els bens i el medi ambient.
El PDISBA és, per tant, una eina de resiliència urbana que recull un conjunt d’estratègies d’adaptació orientades a reduir la vulnerabilitat del medi urbà i per protegir les persones, els béns i el medi ambient.

Aquest pla respon a un compromís de ciutat per poder donar resposta als reptes de futur derivats de la crisi climàtica i es converteix en el primer pla de clavegueram i drenatge de Barcelona desenvolupat, de forma transversal, en clau canvi climàtic. El pla es va elaborar partint d’una diagnosi acurada de la situació actual i de diferents escenaris futurs, des de pluges normals a la ciutat fins a fenòmens extraordinaris amb més de 500 anys de període de retorn.





Paraules clau

nou col·lector de sanejament als entorns del Torrent dels Arcs/ Sarrià-Sant Gervasi/