Barcelona se suma a la commemoració reivindicativa del Dia Internacional de les Dones : Servei de Premsa

Barcelona se suma a la commemoració reivindicativa del Dia Internacional de les Dones

08/03/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona s’ha sumat a la commemoració del Dia Internacional de les Dones amb un acte institucional i la lectura d’un manifest que vol refermar l’aposta municipal per continuar avançant en polítiques feministes innovadores i transformadores.

El balcó de l’Ajuntament exhibeix una pancarta amb el lema de la campanya municipal pel 8M d’enguany “Trenquem el sostre de vidre”. La campanya posa l’accent en treballar perquè les nenes d’avui es trobin un futur en què puguin assolir posicions de responsabilitat en l’esfera professional en condicions d’igualtat amb els homes. Avui dia, la majoria de les posicions directives tant en l’àmbit privat com en el públic encara són ocupades majoritàriament per homes, mentre que les dones s’estanquen en les que requereixen menys qualificació, fins i tot en els sectors professionals més feminitzats.

Aquesta segregació se sustenta en estereotips de gènere i models de lideratge tradicionals. La bretxa salarial i de pensions, la feminització de la pobresa, la pèrdua de talent, la manca de referents femenins en lideratge i els riscos psicosocials que afecten la salut i el benestar físic, psicològic i emocional de les dones són algunes de les conseqüències produïdes per aquesta barrera invisible que les separa dels càrrecs de comandament.

 

 

 

 

 

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha presidit la penjada de la pancarta i la lectura del Manifest juntament amb la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida, Maria Eugènia Gay; la regidora de Promoció Econòmica, Treball, Feminismes, Igualtat i Memòria Democràtica, Raquel Gil i altres membres dels grups municipals. També hi eren presents representants d’entitats feministes de la ciutat.

Al Saló de Cent, s’ha fet la lectura del Manifest Institucional amb el títol “Trenquem les bretxes”, que ha subratllat la necessitat de no decaure en la defensa i promoció dels drets de les dones i abordar les diferents situacions de desigualtat de gènere i les bretxes que aquestes generen en els diversos àmbits.

 

 

 

 

 


Tant la campanya com el manifest assenyalen la necessitat de treballar per revertir les múltiples desigualtats. En l’àmbit laboral, cal trencar el sostre de vidre: només un terç de les persones directives a Catalunya són dones. També denunciar la segregació horitzontal, amb sectors completament feminitzats i, en conseqüència, precaritzats, com el de les cures o la neteja. A més, tenim la bretxa salarial (les dones cobren de mitjana un 20,9% menys que els homes); la poca presència de dones en sectors punters (com el tecnològic, on representen el 35%), o les dificultats de les dones per conciliar la vida laboral, personal i familiar (el 95% de les persones que redueixen la jornada per cures són dones).

 

Per a tenir més informació relacionada amb el Dia Internacional de les Dones es pot consultar el web barcelona.cat/8m

 

Link al Manifest “Trenquem les bretxes”





Paraules clau

8M/ Dia Internacional de les Dones/