S’inaugura la Llar Rosario Endrinal, una nova manera de treballar pels drets de les dones en situació de sense llar : Servei de Premsa

S’inaugura la Llar Rosario Endrinal, una nova manera de treballar pels drets de les dones en situació de sense llar

08/03/2024



Temps estimat de lectura: 5 minuts

La ciutat de Barcelona inaugura la Llar Rosario Endrinal, un nou recurs residencial per atendre i acompanyar dones en situació de sensellarisme. En un esforç continu per abordar la realitat del sensellarisme i les necessitats específiques de les dones en situació de sense llar, ASSÍS a través d’un concert amb l’Institut Municipal de Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona, gestionarà la Llar Rosario Endrinal: un recurs pioner a l’Estat espanyol i pràcticament únic a Europa, que es basa en la metodologia Communal Housing First i que es dirigeix a dones en situació de sense sostre de llarg recorregut amb multiproblemàtica afegida.

 

 

 

 

 

 

 

 

Avui ha tingut lloc l’acte d’inauguració del recurs, que ha comptat amb la presència de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, la tinenta de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida i regidora Sarrià-Sant Gervasi, Maria Eugènia Gay, la regidora de Feminismes, Igualtat i Memòria Democràtica, Raquel Gil, i la comissionada d’Acció Social, Sonia Fuertes juntament amb una representació institucional i tècnica tant de l’Àrea de Dret Socials, com del districte de Sarrià-Sant Gervasi, reafirmant així el suport de la ciutat en l’abordatge del sensellarisme i en concret el sensellarisme femení. L’edifici s’ubica en un solar cedit per l’Ajuntament de Barcelona a ASSIS, qui se n’ha encarregat de la seva construcció.

En el decurs de l’acte, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha expressat el seu agraïment a les persones que han fet possible aquest recurs, que representa “la suma del compromís de la ciutat amb la gent que més ho necessita, amb perspectiva d’escala humana de les polítiques públiques, i amb el compromís col•lectiu també d’entitats i fundacions privades”. L’alcalde també ha tingut un record per la dona que dona nom a l’equipament, Rosario Endrinal, i ha afirmat que és especialment representatiu “en un dia com avui, que fem una reivindicació col•lectiva de tota la feina que ens cal encara com a societat per assolir la plena igualtat, la lluita dels drets de les dones i especialment de les dones que pateixen més d’una discriminació acumulada. En aquest sentit, Rosario Endrinal simbolitza aquesta idea, d’una persona que en un moment la seva vida es trenca i acaba al carrer i assassinada.”

Collboni també ha destacat la importància de l’espai que avui s’inaugura, que serveix per tornar la dignitat a les dones en situació de sensellarisme, per reconstruir la vida i la capacitat de sortir de la seva situació i acompanyar-les, i ha dit que “l’ajuntament continuarà en aquesta línia amb la voluntat de donar respostes concretes per fer que la nostra ciutat sigui millor”.

Aquest recurs respon a l’estratègia municipal per prevenir i lluitar contra el sensellarisme femení juntament amb el Centre Residencial La Llavor, el Centre Residencial La Violeta, els allotjaments temporals per a famílies monoparentals Ali Bei, i el Centre de Primera Acollida de Sarrià-Sant Gervasi. Així mateix, el centre és un pas important cap a l’aposta municipal per incorporar la metodologia Housing First que ja es va començar a implementar al municipi l’any 2015 amb el Projecte Primer la Llar. En el cas de Rosario Endrinal, aquest servei es  basa en la metodologia Communal Housing First, que a diferencia de Primer la Llar, l´habitatge està congregat en un mateix edifici i disposa de serveis comuns.

Situat al barri de Sarrià de Barcelona, la Llar Rosario Endrinal representa un compromís ferm per afrontar les desigualtats socials i garantir, acompanyar i lluitar pels drets de les dones en situació de sense llar, supervivents de múltiples formes de violència, que fins ara, han estat vivint al carrer o en espais insegurs.

La Llar es dirigeix a dones soles, majors d’edat en situació de carrer i/o dones sense llar en situació cronificada, que han passat per diferents recursos de la xarxa d’atenció i que no s’han pogut vincular de forma estable.

L’edifici compta amb 10 allotjaments individuals totalment equipats i amb cuina pròpia. Disposa de zones comunes, de gestió col·lectiva i acompanyament socioeducatiu en el propi recurs. Es treballa a partir de la garantia del dret a l’habitatge amb independència del recorregut que la dona pugui i vulgui seguir. L’allotjament es considera la seva llar i la seva estada te caràcter indefinit, no està condicionada al procés d’acompanyament social. Les dones podran accedir amb els seus animals de companyia, en el cas que en tinguin.

Com a model d’habitatge col·laboratiu s’articula sobre principis de cooperació i fa referència a una forma d’organitzar-se on les persones que hi viuen intervenen de manera activa en el disseny i la gestió de la vida quotidiana.

La Llar Rosario Endrinal és un projecte molt esperat, pioner i molt necessari. Es dirigeix a dones que, malgrat que han estat travessades per diferents realitats molt complexes, disposen de moltes capacitats i són veritables supervivents de la vida. Rosario Endrinal permet situar un punt de partida diferent, estable i lliure de judicis, des d’on tinguin l’oportunitat de reescriure la seva història.

La ciutat de Barcelona compta actualment amb 2.913 places d’acolliment residencial per a persones en situació de sensellarisme, en col·laboració amb les entitats que integren la Xarxa d’Atenció per a Persones Sense Llar (XAPSLL). Es calcula que el sensellarisme femení representa un 10% del total de persones sense sostre que hi ha a la ciutat i Barcelona compta amb un total de 206 places específiques per a dones. El recurs té un pressupost anual de 273.334,72 euros.

El nom de Llar Rosario Endrinal es deu a la voluntat d’ASSÍS i de l’Ajuntament de Barcelona de fer memòria i rendir tribut a una d’aquestes dones sense llar, Rosario Endrinal, que va veure vulnerats tots els seus drets quan va ser assassinada el desembre del 2005, cremada viva en un caixer del districte de Sarrià-Sant Gervasi.





Paraules clau

dona/ Llar Rosario Endrinal/ Sarrià-Sant Gervasi/ sensellarisme/