Comença el cicle ‘La Primavera Republicana’ al MUHBA : Servei de Premsa

Comença el cicle ‘La Primavera Republicana’ al MUHBA

10/03/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

Imatge: Irene Polo al costat de l’alcalde Joan Pich i Pon al banquet ofert als periodistes que feien informació de l’Ajuntament (1935). C. Pérez de Rozas, AFB
 

Durant el mesos de març i abril, amb el nom La Primavera Republicana, el MUHBA programa un conjunt d’actes per abordar aspectes significatius i figures rellevants de dos moments històrics de canvi intens. Una sèrie de diàlegs situaran la II República des de la perspectiva d’una dona periodista, de la lluita sindical de les dones i de la tasca duta a terme pels mestres republicans als barris obrers de Barcelona. A l’abril, una jornada d’estudi abordarà la gran creativitat musical durant  el Sexenni Democràtic i la I República, com a vehicle de noves idees i de transformació social.

L’inici del cicle, tindrà lloc aquest dilluns, a les 19 hores al MUHBA Plaça del Rei amb el diàleg “Irene Polo, cronista audaç de la Barcelona republicana (1930-1936)”. Glòria Santa-Maria Batlló, llicenciada en filosofia i periodisme, parlarà d’aquesta periodista que amb vint-i-un anys ja formava part de les redaccions dels principals diaris de Barcelona. Signava articles, cròniques i reportatges sobre temes polítics, municipals i laborals. El seu periodisme de carrer i d’investigació viu, dinàmic, compromès i, alhora, amb una gran qualitat literària, la va situar aviat entre els professionals més innovadors i més valorats de l’època.

 

Exposició de Mujeres Libres. Fotografia Pérez de Rozas, AFB
 

 

El 18 de març, al mateix espai del MUHBA, Marta Delclós, especialista en documentació gràfica i fotografia, compartirà la seva recerca  inèdita del grup Mujeres Libres. La investigació de noves fonts mostra el paper cabdal de les dones en la lluita antifeixista i en la pugna per una ciutat més lliure. Delclós efectua un recorregut per la història de l’agrupació Mujeres Libres a partir dels materials conservats a la Fundació Salvador Seguí-Centre d’Estudis Llibertaris. L’itinerari contempla la trajectòria de l’agrupació en els anys de la seva existència, de 1936 a 1939, així com les activitats desenvolupades, en els anys posteriors, a l’exili.

 

“Els mestres de la II República” serà el col·loqui del 6 d’abril a les 18.30 h al MUHBA Bon Pastor, organitzat en col·laboració amb el Centre d’Estudis-Arxiu Vilabesòs. A l’alba del barri del Bon Pastor, amb les famílies acabades d’arribar el 1929, la II República va aportar un element decisiu per a la vida i el futur dels seus habitants, amb els mestres de l’escola, recordats encara avui. Hi participaran Albert Talé, Diego Arroyo, Josep Maria Fanlo i Josep Capsir .

 

Revista La Flaca, nº 008 (6 juny 1869). “El Corpus de la Revolución”, detall. Caricatura de Tomàs Padró, il·lustre republicà
 

L’11 d’abril, coorganitzada pel MUHBA i l’ESMUC, tindrà lloc la jornada “La música a Barcelona en temps convulsos: de la Gloriosa a la I República, 1868-1874”. Des de la coneguda com a Revolució Gloriosa i fins al final de la Primera República, l’activitat musical en totes les seves fórmules va esdevenir una plataforma d’exhibició d’idees, de renovació cultural i de transformació social.

Aquesta jornada d’estudi, a partir de sis ponències i dues taules rodones, abordarà aspectes clau d’aquest fenomen a la ciutat de Barcelona: els himnes i cançons, els concerts i balls dels Cors de Clavé, les actuacions musicals de les Festes de la Mercè, l’estrena de sarsueles d’èxit amb missatges polítics i la introducció del repertori europeu en la música de cambra.

La jornada es clourà amb un Recital de cançó al Saló del Tinell a les 19.30 hores, a càrrec de la soprano Gisela Juberó, el tenor Marc Majó i la pianista, Viviana Salisi.





Paraules clau

Muhba/ Primavera Republicana/