L’Ajuntament de Barcelona millora la circulació dels autobusos interurbans que circulen per l’avinguda Meridiana, al districte de Sant Andreu : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona millora la circulació dels autobusos interurbans que circulen per l’avinguda Meridiana, al districte de Sant Andreu

12/03/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha dut a terme una intervenció a l’avinguda Meridiana per optimitzar els recorreguts dels autobusos interurbans que tenen parada a l’estació de la Sagrera-Meridiana, al districte de Sant Andreu, i minimitzar les molèsties que generen al veïnat. L’actuació ha consistit a habilitar un gir exclusiu per a bus de 180º a l’avinguda Meridiana a l’alçada del carrer d’Espronceda, amb l’objectiu de reduir la longitud i el temps de recorregut dels autobusos interurbans a l’hora de fer el canvi de sentit per accedir a l’estació de tren.

La mesura forma part dels compromisos adquirits entre l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, l’associació de veïns de la Sagrera i l’associació per la Promoció del Transport Públic (PTP) per reduir les externalitats negatives que comporta la presència d’autocars en aquest àmbit. Amb la possibilitat de fer aquest gir de 180º de manera directa des de l’Avinguda Meridiana, en sentit entrada a la ciutat, s’aconsegueix una millora del servei de transport públic i s’evita pràcticament la totalitat de la circulació dels autobusos sense passatge en els dos trams del carrer de Sant Antoni Maria Claret i del carrer d’Espronceda per fer el canvi de sentit.

Cal tenir en compte que per l’avinguda Meridiana accedeixen a la ciutat les línies d’autobús que arriben per la C17, la C58 i la C33 i provenen majoritàriament de municipis on no hi ha ferrocarril (Riera de Caldes, Vall del Tenes, Sentmenat…) o bé de ciutats on la xarxa ferroviària no satisfà correctament la demanda. Aquests serveis arriben fins a l’estació de Fabra i Puig, la de La Sagrera-Meridiana i en menor mesura fins al centre de la ciutat.

En aquest marc, l’intercanviador de La Sagrera-Meridiana, el més gran del nord de la ciutat, concentra les parades de bus urbà i interurbà, de metro i de Rodalies. Els autobusos que accedeixen a la ciutat per l’avinguda Meridiana desencotxen el passatge a la banda dreta de la via abans de creuar el carrer de Felip II, i després circulen en buit per fer el canvi de sentit. Un cop han canviat el sentit, recullen el nou passatge ja orientats cap a la sortida de la ciutat. Fins ara el canvi de sentit en buit es feia desplaçant-se pels carrers de l’entorn (principalment Sant Antoni Maria Claret i Espronceda), generant molèsties en els entorns pels itineraris pel barri.

Per tal de resoldre-ho el Govern Municipal ha implantat aquesta mesura, donant resposta a una de les demandes expressades pels veïns. En paral·lel, se seguirà treballant amb la Generalitat de Catalunya per reconfigurar els itineraris de les línies amb l’objectiu de minimitzar el seu impacte en aquest àmbit de la ciutat.

L’actuació s’emmarca en la reurbanització del tram de l’avinguda Meridiana entre la meitat de l’àmbit Navas de Tolosa-Josep Estivill i el carrer de Felip II. L’Ajuntament està ultimant les obres en aquesta zona i acabaran en els propers dies. Amb aquest nou tram renovat, doncs, es farà un pas endavant en la transformació de l’avinguda en un eix cívic de referència per la ciutat, més amable i amb més espai per al vianant i la mobilitat sostenible.





Paraules clau

autobusos interurbans/ Avinguda Meridiana/ Sant Andreu/