[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] La Policia Nacional, Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana detenen 21 persones per fer grafits en infraestructures ferroviàries amb un perjudici de més d’1 milió d’€ : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] La Policia Nacional, Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana detenen 21 persones per fer grafits en infraestructures ferroviàries amb un perjudici de més d’1 milió d’€

14/03/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Agents de la Policia Nacional, de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d’Esquadra han dut a terme una operació policial conjunta contra els autors d’un gran número de grafitis realitzats en infraestructures ferroviàries. El dispositiu s´ha desenvolupat en dues fases: la primera destinada a identificar els presumptes autors dels danys, i la segona, i un cop identificats, localitzar-los i detenir-los. tot això portat a terme amb un equip conjunt d’investigació on van participar Policia Nacional, Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana.

L’operació ha conclòs amb la detenció de 21 persones, 14 a Barcelona, dues a Vilanova i la Geltrú, tres a Tarragona i dues més a Madrid. Se’ls atribueixen més de 200 delictes de danys realitzant aquestes pràctiques, causant danys materials valorats en més de 1.000.000 d’euros.

La comissaria General de Seguretat, la Policia del Transport del Cos de Mossos d’Esquadra juntament amb la Brigada Mòbil-Policia en el Transport i la Brigada Provincial d’Informació de Policia Nacional de Barcelona, han dut a terme durant aquests últims anys diferents operatius contra aquests grups de grafiters, que realitzaven actes vandàlics sobre les infraestructures del transport a totes les comunitats autònomes.

Cal destacar “l’Operació Despertar”  duta a terme al 2021, on en van detenir 103 persones a qui se’ls van atribuir danys a trens i infraestructura ferroviària a Catalunya, valorats en més de 22 milions d’euros. A aquesta li van seguir altres operatius com  “Retorno”, també investigat per Mossos d’Esquadra i Policia Nacional, Tramuntana i Amanecer, realitzades durant els anys 2022 i 2023.

Des de l’any 2023 s’ha registrat un augment a Catalunya de les accions criminals consistents en la vandalització de trens i metro, arribant a cometre episodis de pintades per part de gran número de persones simultàniament que acabaven provocant danys materials. En aquest sentit, entre els detinguts hi ha alguns dels presumptes autors dels actes vandàlics duts a terme el passat 21 de gener a la L4 i L2 del Metro de Barcelona, obligant a parar la circulació en aquestes línies, i també dels desperfectes en les instal•lacions del clavegueram municipal ubicades al Passeig Sant Joan.

A més, l’impacte d’aquest fets afectava directament al servei de tren i metro, provocant retards i aturades a les línies, comportant un perjudici per als usuaris del servei. Aquests episodis van estendre’s també  a infraestructures ferroviàries de les ciutats de Copenhage (Dinamarca), Malmö (Suècia) i Oslo (Noruega).

S’ha pogut acreditar que la gran majoria dels investigats tenien residència a Catalunya. Aquestes persones es desplaçaven també a diferents ciutats de la resta de l’estat i d’altres països d’Europa per portar a terme les seves accions. Aquesta itinerància delictiva ha dificultat la identificació dels autors i la persecució d’aquests delictes, pel  que s’han hagut de realitzar diverses diligències policials a través d’Interpol-Madrid per informar les autoritats policials i judicials dels països afectats per fets delictius comesos, presumptament pels investigats.

Els grafiters posaven sempre la seva signatura i es gravaven per compartir-los a través de xarxes socials, per tal d’obtenir visibilitat a les xarxes i guanyar seguidors.

La fase final d’explotació de l’operatiu, s’ha desenvolupat en diferents municipis de les províncies de Barcelona i Tarragona, així com a la ciutat de Madrid, havent requerit una enorme coordinació al participar a la investigació diverses unitats dels tres cossos policials, Mossos d’Esquadra, Guàrdia Urbana de Barcelona i Policia Nacional.

 

El Pla Endreça de l’Ajuntament augmenta els recursos per garantir l’excel·lència de l’espai públic de Barcelona

La lluita contra les pintades sense permís a la via pública és una prioritat del govern municipal i un dels eixos rellevants del Pla Endreça Barcelona. En aquest sentit l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa el nou contracte de neteja de pintades i taques de pintura, eliminació de cartells i retirada de pancartes i altres elements de la via pública amb un import total de 16 milions d’euros per als anys 2024 i 2025, un 17% més que el darrer.

El nou contracte de neteja de pintades s’ha posat en marxa amb més presència d’efectius de la Guàrdia Urbana per mantenir la convivència i l’excel•lència de l’espai públic. Una de les mesures és destinar patrulles específiques per prevenir i detectar persones que realitzen pintades no autoritzades.

La major presència d’efectius policials va acompanyada d’un augment de denúncies en el marc de l’Ordenança de civisme com a element dissuasiu. L’any 2023 es van interposar un total de 484 denúncies per pintades a l’espai públic o altres elements, i l’any 2022 en van ser 328, el que suposa un augment del 47,6%.

L’Ajuntament també ha augmentat l’import d’aquestes denúncies en un 66,6%, passant de 300 a 500 euros; i pot arribar als 600 euros si la infracció es comet pintant una façana patrimonial.

Un dels elements tecnològics que incorpora el nou contracte és un nou programa d’identificació de tags que permetrà identificar pintades del mateix autor. Aquest programa, que es posarà en marxa cap al mes d’abril, es posarà a disposició també de la Guàrdia Urbana.

 

Imatges de l’Operació Condal (vídeo – MP4)





Paraules clau

condal/ prevenció/ seguretat/