Jordi Valls defensa el paper de les matemàtiques com a eina de pensament crític i de lluita contra la desinformació : Servei de Premsa

Jordi Valls defensa el paper de les matemàtiques com a eina de pensament crític i de lluita contra la desinformació

14/03/2024



Temps estimat de lectura: 2 minuts

 

L’Ajuntament de Barcelona ha celebrat avui per primer cop el Dia Internacional de les Matemàtiques conjuntament amb la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM). Durant tot el dia s’han organitzat diferents actes que han culminat amb un acte institucional al Saló de Cent que ha comptat amb la ponència de la matemàtica barcelonina Ariadna Farrés, que ha fet un repàs a la seva trajectòria i com aplica les matemàtiques en un àmbit com l’espai i la NASA. L’acte també ha comptat amb la participació de la presidenta de la Societat Catalana de Matemàtiques, Montserrat Alsina.

 

 

 

En el transcurs de l’acte el tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls, ha destacat que “les matemàtiques ens envolten i fan ciutat. Barcelona és una ciutat de ciència i vol ressaltar el paper de les matemàtiques dins la societat i amb una vocació científica global”.

Valls ha repassat diferents iniciatives en curs com l’Eix Salut Diagonal, la Ciutadella del Coneixement, o el BIST, diferents iniciatives publico- privades que “la principal obsessió que tenim és que Barcelona és la capital científica d’Espanya i una de les principals científiques d’Europa”. Segons ha detallat “les matemàtiques són molt més que números i equacions. Són una eina inavaluable per al pensament crític i l’avaluació objectiva”.

“En la era digital el volum d’informació que tenim ve estructurat a través d’algoritmes, per tant, les matemàtiques tenen importància científica però també humanística, ens permet tenir teoria de probabilitats, diferenciar què és cert i què no, i ens ajuden en la lluita contra les fake news, i son, per tant, una eina de progrés”, ha afegit.

 

 

Valls ha assegurat que des de l’Ajuntament volem consolidar aquest dia i ha recordat que la comunitat matemàtica catalana ja va organitzar amb gran èxit a Barcelona el 3r Congrés Europeu de Matemàtiques, l’any 2000 i per això ha demanat l’ajut i la complicitat de la comunitat matemàtica i científica catalana perquè “siguin ambaixadors i ajudin a que els grans matemàtics i matemàtiques del món coneguin millor la nostra ciutat.





Paraules clau

Dia Internacional de les Matemàtiques/ Dia Internacional de les Matemàtiques 2024/ Matemàtiques/