Barcelona acull la BIO-Europe Spring amb destacada presència catalana : Servei de Premsa

Barcelona acull la BIO-Europe Spring amb destacada presència catalana

15/03/2024Temps estimat de lectura: 5 minuts

 

Barcelona torna a convertir-se en l’epicentre europeu de la comunitat biofarmacèutica internacional amb la celebració de BIO-Europe Spring. Els propers 18,19 i 20 de març de 2024 la ciutat acollirà per quarta vegada el congrés de reunions de negoci més important que es fa a Europa de la indústria biotecnològica i farmacèutica.

Barcelona ha estat seu de la BIO-Europe Spring en tres edicions passades, l’any 2010, 2013 i 2017, i sempre ha comptat amb una àmplia representació catalana i internacional per ser un punt de trobada clau per al sector. En aquesta 18ª edició del certamen, s’espera una destacada representació dels professionals i empreses establertes a Catalunya, amb un total de 150 delegacions de 90 empreses i entitats, una xifra que representa el 50% de la representació estatal. En total, els organitzadors preveuen obtenir xifres rècord de participació amb més de 3.700 executius de 1.440 companyies d’arreu del món que participin en més de 20.000 reunions individuals.

El director general de Biocat, Robert Fabregat i Fuentes, ha destacat que aquest tipus de trobades a Barcelona augmenten les possibilitats de fer negoci amb socis internacionals. “L’atracció d’un nombre tan elevat de professionals del sector de tot el món a Barcelona, suposa una gran oportunitat per a totes les empreses i startups catalanes per fer networking, desenvolupar els seus negocis, cercar noves inversions, i també, impulsar la seva projecció internacional”.

El director general d’Indústria de la Generalitat de Catalunya, Oriol Alcoba Malaspina, ha assegurat que “acollir aquest tipus d’esdeveniments ens ajuda a consolidar la posició de referència de Catalunya com a epicentre de les ciències de la vida i de la salut. Un àmbit on, a escala empresarial, Catalunya n’impulsa la innovació de forma constant amb un ecosistema de startups on el healthtech és el sector amb més activitat, un 17% del total; i amb cada cop més empreses emergents que neixen des de les universitats i els centres de recerca”.

Per altra banda, segons el tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Valls Riera: “El Congrés BIO-Europe Spring, que reuneix els principals actors al camp de la industria biofarmacèutica, consolida de nou Barcelona com capital científica i d’innovació a Europa. La Fira BIO-Europe no només ofereix una valuosa plataforma per a la connexió de líders de la indústria, investigadors i emprenedors, sinó que també obre noves oportunitats per a l’intercanvi de coneixements, la col·laboració estratègica i el desenvolupament d’associacions que impulsaran encara més la innovació en salut a la nostra ciutat”.

Biocat lidera el comitè amfitrió, juntament amb la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, que a més inclou entitats i empreses destacades del sector com AseBio, Itemas, Asabys Partners, Alitah Bioventures, Invivo Capital, Inveready i Ysios Capital. En aquesta edició, Catalunya comptarà amb un espai propi a l’espai expositiu per donar a conèixer els actius més importants de l’ecosistema i reafirmar la seva posició com un dels principals hubs d’innovació en salut a Europa.

 

 

Pol d’atracció d’inversió estrangera

La fira és una excel·lent oportunitat per a reafirmar la posició estratègica de Catalunya i Barcelona com a centre de negocis internacional capdavanter en ciències de la vida i de la salut, atreure inversió estrangera i aprofitar els beneficis que tenen els amfitrions i les empreses locals abans i durant el congrés. Enguany, BIO-Europe Spring portarà a Barcelona 3.700 delegats, un increment del 2% respecte l’anterior edició celebrada a Basilea (Suïssa), i un 47% superior a l’edició de 2017 de Barcelona, que va comptar amb la participació de més de 2.500 delegats de 1.440 empreses i entitats.

D’acord amb la declaració de Claire Macht, portfolio Director d’EBD Europa, “EBD està encantada de tornar a Barcelona per quarta vegada amb BIO-Europe Spring. L’esdeveniment atrau decisions d’empreses joves i innovadores i l’activitat de partnering que estem veient, amb un 6% més de reunions programades, demostra que Barcelona està preparada per fer negocis”.

Els assistents disposen d’aquests tres dies per mantenir reunions privades amb altres directius i business developers internacionals. Tot i que el punt fort de la BIO-Europe Spring són les reunions de negocis, s’ofereix un programa de més de 100 conferències i debats sobre temes clau del sector que comptarà amb una àmplia presència de ponents catalans i activitats per a fomentar el networking entre els assistents.

Dins el marc del congrés, Biocat organitza la taula sobre teràpies avançades “Paving the path for groundbreaking ATMPs”, on representants de la indústria, reguladors, hospitals i inversors exposaran la necessitat de comptar amb un ecosistema ben preparat per a la propera onada teràpies innovadores. Altres sessions amb destacada presència catalana son “Talent is the new gravity: lessons from Barcelona”, “Unleashing healthcare: the power of AI, data, and personalized therapies” i “Startup Stories, how it started, how it is going”. Com a valor afegit, tres empreses catalanes tindran l’oportunitat de presentar la seva empresa davant dels líders internacionals en biotecnologia, farmacèutica i la indústria financera.

L’estand de Biocat comptarà amb un programa d’activitats paral·leles que inclourà esmorzars de networking per establir contactes amb Anglaterra i Gal·les, una presentació del projecte europeu INNAXE, un còctel per presentar l’ecosistema català i l’entrega del testimoni a la ciutat de Milà com a representant de la futura seu organitzadora del congrés el 2025.

 

 

La BioRegió de Catalunya, creixement imparable

El sector de les ciències de la vida i la salut de Catalunya continua experimentant un creixement continu en indicadors macroeconòmics, innovació, recerca i inversió. Segons l’Informe de la BioRegió de Catalunya 2023, el sector representa el 7,9% del PIB de Catalunya 2022 i aglutina més de 1.400 empreses, que donen feina a 264.000 persones (el 6,5% de la població ocupada de Catalunya).

Pel que fa a la recerca, Catalunya està entre els 10 països del món amb més participacions en assajos clínics, i ocupa la 5a posició a Europa. En l’àmbit mundial, Catalunya se situa en 8è lloc. El pipeline del sector compta amb un total de 73 teràpies en desenvolupament, on destaquen una gran varietat d’àrees clíniques, encapçalades per l’oncologia, el sistema nerviós central i la dermatologia.

En quan a inversió estrangera, Catalunya i l’àrea metropolitana de Barcelona rep l’aterratge constant de centres d’innovació internacionals i multinacionals. En els darrers cinc anys s’han creat 25 nous hubs d’excel·lència, d’entre els quals destaca AstraZeneca que ha contribuït a batre rècords en 2023 en atracció d’inversió directa estrangera i en creació de nous llocs de treball.

Les startups scaleups de salut de Catalunya mantenen la seva tendència anual en inversió -prèvia a l’excepcional 2022-, en sumar 220 milions d’euros l’any 2023. El capital risc continua sent la principal font de finançament, impulsat principalment per inversió internacional (58%). Les biotecnològiques son el principal segment en captació d’inversió amb 110 milions d’euros l’any 2023, amb operacions destacades com SOM Biotech (17 milions d’euros), Nuage Therapeutics (12 milions d’euros) i Oryzon Genomics (8 milions d’euros).

Paraules clau

barcelona/ BIO-Europe Spring/