Barcelona participa en la CSW68, la reunió de més alt nivell de les Nacions Unides sobre igualtat de gènere : Servei de Premsa

Barcelona participa en la CSW68, la reunió de més alt nivell de les Nacions Unides sobre igualtat de gènere

15/03/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

La regidora de Promoció Econòmica, Treball, Feminismes, Igualtat i Memòria Democràtica, Raquel Gil, ha participat en la 68a Sessió de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona (CSW68) que organitza anualment UN Women a Nova York. Aquesta és la reunió de més alt nivell de les Nacions Unides sobre igualtat de gènere i empoderament de les dones a escala global.

 

 

En el marc de la CSW68, se celebra el Dia dels Governs Locals i Regionals, un espai per establir agendes i compromisos d’acció entre governs municipals, organitzacions de la societat civil, especialistes i activistes de tot el món. El Moviment Municipalista Feminista Global demana en aquest marc tenir més veu en els mecanismes de presa de decisions en l’àmbit nacional i internacional i un augment del finançament dedicat a combatre les desigualtats de gènere i la pobresa de les dones a la món.

 

 

La regidora Raquel Gil, ha participat en la trobada que abordava la interrelació entre la reducció de la pobresa i l’accés a la salut de les dones. Gil ha volgut destacar entre les múltiples desigualtats que enfronten les dones, les que es donen en l’àmbit dels treballs, ja siguin els remunerats com els no remunerats, “el sostre de vidre, la bretxa salarial o la segregació horitzontal estan estretament vinculats a la feminització de les cures, a la pobresa, i a les violències masclistes que generen també desigualtats en la salut.” Entre altres mesures, Gil troba fonamental “la millora de les condicions laborals; principalment en els treballs feminitzats i més precaris, tot incorporant la perspectiva de gènere en la salut laboral.” Alhora, segons Gil, cal impulsar “la coeducació i la corresponsabilitat tant en l’àmbit familiar com públic, mitjançant la creació de serveis que donin suport als treballs de les cures i alhora fomentar polítiques destinades a reconèixer i distribuir aquests treballs”.

Ha conclòs la intervenció remarcant que les ciutats han de ser “agents de canvi des de la proximitat, amb una mirada estructural, interseccional i que posin en el centre l’apoderament i els drets de les dones.”

 

 

Trobada amb l’àrea de feminismes de l’alcaldia de Nova York

Paral·lelament a l’assistència a les sessions de la CSW, la delegació municipal de Feminismes ha mantingut una trobada amb els membres de la Comissió d’Equitat de Gènere, de l’Oficina de l’alcalde de la ciutat de Nova York.

A la reunió amb el personal de la CGE s’han compartit les prioritats en matèria de polítiques d’igualtat i els reptes futurs per part d’ambdues ciutats.

S’han intercanviat estratègies i experiències en l’àmbit de la creació d’oportunitats laborals per a dones i col·lectius diversos. També s’ha parlat de la igualtat d’accés als serveis de salut i reproductius, sense discriminació basada en factors com el gènere o la raça. També s’han compartit els programes de lluita contra les violències masclistes i les violències sexuals a l’espai públic.

 

 

Més del 10% de les dones del món viuen en la pobresa extrema

Malgrat representar més de la meitat de la població mundial, les dones i les nenes continuen sent una de les poblacions més exposades a la discriminació i la violència en totes les seves formes, i pateixen de manera desproporcionada els efectes de l’augment de les desigualtats mundials, les emergències climàtiques i els conflictes. La prestació de serveis públics inclusius i la formulació de polítiques sensibles al gènere són crucials per a abordar eficaçment les desigualtats i la discriminació.

L’ONU radiografia la situació mundial en termes d’igualtat de gènere: el 10,3% de les dones viuen avui en la pobresa extrema, i són més pobres que els homes. L’avanç cap a l’erradicació de la pobresa hauria de ser 26 vegades més ràpid per a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible en 2030. Per a accelerar aquest procés cal fer inversions. Les dades disponibles sobre 48 economies en desenvolupament mostren que es necessiten 360.000 milions de dòlars addicionals l’any. Més de 100 milions de dones i nenes podrien sortir de la pobresa si els governs prioritzessin l’educació i la planificació familiar, uns salaris justos i igualitaris i majors prestacions socials. Podrien crear-se gairebé 300 milions de llocs de treball d’aquí a 2035 mitjançant inversions en serveis de cures. Si es trenquessin les bretxes de gènere en l’àmbit de l’ocupació, el producte intern brut (PIB) per càpita podria augmentar un 20% en totes les regions.





Paraules clau

68a Sessió de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona (CSW68)/ dona/ igualtat de gènere/ justicia social/ Nacions Unides/ nova york/