Servei de Premsa
18/01/2025
L’Escola Àgora celebra més de mig segle d’història
15/03/2024
Temps estimat de lectura: 2 minuts
- El centre ha organitzat un acte avui a les 15.15h durant el qual tindrà lloc l’espectacle H2O, una obra teatral protagonitzada per l’alumnat, i es podrà visitar una exposició sobre la història del centre.
- S’ha organitzat una xocolatada, tallers i actuarà Batukàgora, un grup musical format per famílies i alumnes.
- L’Escola ha esdevingut un referent de la gestió de la convivència, sobre la qual s’hi aplica un enfocament restauratiu.
L’Escola Àgora, ubicada al carrer del Marne, 2, al barri de La Guineueta, celebra el seu cinquantè aniversari. El centre ha organitzat, conjuntament amb tota la comunitat educativa, un acte festiu avui a les 15.15h, en el qual assistirà el regidor del districte de Nou Barris, Xavier Marcé, i el delegat d’Educació a Barcelona, Pere Masó.
Durant l’acte es representarà H20, una obra teatral creada a l’escola amb el suport de Mus-e, un programa educatiu que pretén integrar la cohesió social i l’art. El fil conductor de l’espectacle és l’aigua, un eix sobre el qual gira tota l’escola a través de projectes, activitats i inclús el nom de les pròpies classes, que fan sempre referència a aquest element. També actuarà Batukàgora, un grup musical format per famílies i alumnat sorgit a iniciativa de l’Associació de Famílies d’Alumnes. La festa es clourà amb una xocolatada i diversos tallers organitzats per l’AFA.
Amb motiu del mig centenari s’ha creat una exposició que repassa, a través d’entrevistes a alumnes de diverses promocions i materials d’èpoques diferents, la progressió de l’Escola Àgora des de la seva fundació, el 1972, fins a l’actualitat.
50+1 anys d’escola
La festa que tindrà lloc avui portarà el lema de 50+1, ja que va ser l’any passat quan l’escola va arribar al mig segle, però les obres que s’hi estaven realitzant van impossibilitar que es pogués dur a terme la celebració. Enguany sí que es podrà celebrar l’efemèride en una escola que, tal i com explica la seva directora, Rosa Blasi, té com a pilar fonamental l’enfocament restauratiu: “treballem les normes”, diu Blasi, “a través de les necessitats dels infants i dels compromisos que adquireixen, és un model basat en el diàleg”.
De fet, el centre s’ha convertit en un referent de la gestió de la convivència i han estat nombroses les escoles que l’han visitat per conèixer la seva expertesa en aquest àmbit. La lectoescriptura és un altre pilar del projecte del centre: “som una escola innovadora que combina diferents metodologies, però sobretot el que ens defineix és que no som conformistes, tenim el convenciment que sempre es pot millorar”, diu Blasi.
L’Escola Àgora va néixer quan, a causa del baby boom, hi havia necessitat de generar noves places d’escolarització. “La creació de l’escola”, recorda Blasi, “està molt lligada a la reivindicació veïnal, molt important en aquest barri”. Fins al 1997 el centre portava el nom de Felipe II, va ser llavors quan, a través d’una votació del seu alumnat, es va optar per “Àgora”, un nom que, segons la seva directora, “reflecteix un espai democràtic i participatiu”.
Paraules claueducació/ escola àgora/