Servei de Premsa
18/01/2025
Més de 5.100 aspirants inicien avui les proves d’accés a la Guàrdia Urbana i als Bombers de Barcelona
16/03/2024
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- Aquest dissabte s’han iniciat les proves per a 128 places d’agent de la Guàrdia Urbana i 60 de Bomber/a del Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (SPCPEIS)
- Més de 1.500 dones es presenten als processos selectius, el 36.3% del total d’aspirants a la Guàrdia Urbana i el 17,56% al cos de Bombers, els percentatges més alts de la història
Aquest matí un total de 5.161 persones han estat convocades per iniciar les proves d’accés a les 128 places d’agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona i a les 60 de Bomber/a del Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (SPCPEIS).
Les persones que superin les proves d’accés a la Guàrdia Urbana iniciaran el curs de Formació Bàsica de Policia, que organitza l’Escola de Policia de Catalunya (EPC), de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) durant el mes de setembre, i pel que fa als i les aspirants al cos de Bombers iniciaran el Curs selectiu a l’ISPC abans de finalitzar l’any.
Amb la convocatòria d’aquestes places l’Ajuntament reforça el seu compromís amb la seguretat i la protecció dels habitants de Barcelona, en aquest sentit està previst convocar noves places als dos cossos l’any vinent.
A la convocatòria de 128 places de la Guàrdia Urbana estan cridats i cridades un total de 3.244 aspirants, dels quals el 36,37% són dones (1.180), el percentatge més alt de la història de les proves.
La presència de dones en el cos de la Guàrdia Urbana ha estat una de les prioritats del Govern municipal. L’Ajuntament de Barcelona va ser la primera administració que va introduir la reserva de places per a dones a les seves convocatòries de Guàrdia Urbana, després de la modificació de la Llei de Policies Locals, amb l’objectiu que s’introduís una quota de gènere i a la vegada salvaguardar els principis d’igualtat, mèrit i capacitat en l’accés a la funció pública, com a eina més eficaç per poder equilibrar la presència de gèneres masculí i femení entre la plantilla, actualment molt majoritàriament esbiaixada a favor dels agents homes.
La Guàrdia Urbana de Barcelona disposa actualment d’una una plantilla de 3.403 agents, el màxim històric d’efectius del cos de policia barceloní, de les quals 584 són dones, el 17,6%, el percentatge més alt de la història.
La principal novetat d’aquesta convocatòria és que per primera vegada les persones aspirants hauran d’acreditar que disposen com a mínim del títol de Batxillerat o el seu equivalent, en compliment amb la modificació de la Llei de policies locals de la Generalitat de Catalunya.
Al llarg del dia d’avui, els i les aspirants realitzaran la prova cultural i teòrica, els tests aptitudinals, la prova de coneixements de llengua estrangera i els tests de personalitat i competències.
Pel que a fa a les proves per les 60 places de Bomber/a del Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (SPCPEIS) estan convocades 1.867 persones, de les quals el 17,56% són dones (328 del total), un percentatge que, igual que a la Guàrdia Urbana, significa el més alt de les proves d’accés al SPCPEIS. Paral·lelament també s’han convocat tres places de Tècnic/a mitjà/ana del SPCPEIS on estan convocats i convocades un total de 50 aspirants.
El procés de les proves per entrar al SPCPEIS és un dels més exigents del conjunt de la Funció Pública, amb una fase d’oposició que està formada per un total de nou proves: test de coneixements generals, test de coneixements específics, prova de català, prova de castellà, prova d’aptitud física, prova pràctica, prova de conducció, proves de personalitat i de competències i proves mèdiques, respectivament.
Els i les aspirants s’examinaran de la prova de coneixements del temari general i de l’específic, coneixements de llengua estrangera i realitzaran la prova de personalitat i competències.
Les bases de la convocatòria de Bomber/a presenten novetats importants respecte les anteriors amb l’objectiu de promoure l’accés de les dones al Cos incorporant la perspectiva de gènere fent una reserva per primera vegada del 25% de places per a dones.
Des de fa anys l’Ajuntament de Barcelona treballa per augmentar el número de dones adaptant les bases al model actual de Bomber/a després de realitzar un anàlisi de les tasques que es realitzen en el Cos. El nou model dels Bombers de Barcelona ha d’anar encaminat a fer més feines de prevenció, autoprotecció i sensibilització.
A la última convocatòria, pel que fa als requisits de participació de les persones aspirants, va desaparèixer l’alçada mínima i màxima tant per homes com per dones (anteriorment les dones havien de tenir una alçada mínima de 1,55 metres i els homes 1,60, i no superar l’1,95 en cap cas). Es va incorporar a la prova d’oficis l’àmbit sanitari, aportant una perspectiva de gènere inexistent (fins aleshores només hi havia tres àmbits professionals altament masculinitzats: edificació i obra civil, instal•lacions elèctriques i mecànica). A les proves d’aptituds físiques es van afegir exercicis de dominades i d’arrossegament de maniquí, més vinculades amb el dia a dia del bomber/a, i es van eliminar les proves de pressió sobre banc i de salt horitzontal ja que aquestes habilitats ja no estan tan vinculades a les tasques i funcions que realitzen els i les bomberes.
Actualment, la plantilla dels Bombers de Barcelona està formada per 767 efectius dels quals el 5,6% són dones, 4,5 punts més que l’any 2019.
Una de les novetats d’enguany és la incorporació de la prova de coneixements de llengua estrangera, que serà obligatòria i no eliminatòria. Els i les aspirants van escollir de quina llengua es volien examinar en el moment de presentar les sol•licituds: llengua anglesa, francesa, alemanya, italiana, àrab, xinesa o urdú del Marc europeu comú de referència per les llengües (MECR).
Paraules clauBombers de Barcelona/ guàrdia urbana/