Servei de Premsa
02/01/2025
Comença la renovació dels jardins de Sant Joan de Déu
17/03/2024
Temps estimat de lectura: 2 minuts
- El projecte, finançat majoritàriament per l’Illa Diagonal, es fruït d’un model de col·laboració públic-privada
- La proposta planteja mantenir la xarxa original de camins i parterres, potenciar les àrees de trobada i de jocs infantils i millorar la qualitat de les zones verdes
- El Districte de les Corts és pioner en impulsar aquesta iniciativa econòmica on empreses privades financen una part de la reforma d’un espai públic, com ja es va fer en els jardins de Clara Campoamor
Aquesta setmana comencen els treballs de renovació dels Jardins de Sant Joan de Déu, a les Corts. Les obres son fruit d’una col·laboració públic-privada entre el Districte de les Corts i l’Illa Diagonal, que aporta un total de 3,8 ME per finançar els treballs. L’Ajuntament, a través del Districte de les Corts, aporta 183.185,59E, el cost derivat de la direcció d’obra i de la coordinació de seguretat i salut.
Aquest model de col·laboració públic-privada on la inversió majoritària va a càrrec dels privats també s’ha portat a terme en el districte en la renovació dels jardins de Clara Campoamor. A causa del decret de sequera, no es podran realitzar les actuacions de plantació previstes al projecte inicial, que es portarien a terme una vegada finalitzin les restriccions actuals.
La remodelació dels jardins s’ha coordinat amb el projecte de construcció del nou Umbracle de L’Illa Diagonal i dona resposta a la necessitat de millorar la qualitat de l’espai públic, fent aquest més inclusiu, saludable, transversal, acollidor i intergeneracional, on el contacte amb la natura sigui un aspecte fonamental. En aquest sentit, la utilització de pedra tipus Sènia i Sant Vicenç als camins existents, l’elecció de la mateixa solució de les baranes o la importància de la vegetació responen a la necessitat de trobar punts de diàleg entre el nou Umbracle de l’Illa Diagonal i els jardins.
La proposta planteja mantenir la xarxa original de camins i parterres existents, però potenciant les àrees de trobada i de jocs infantils, millorant la qualitat de les zones verdes per potenciar la biodiversitat i posar en valor la vegetació existent. La varietat en els usos és una de les peces fonamentals del projecte, generant nous usos socials diversos: zones de pícnic, jocs infantils inclusius per a tots els grups d’edats, espais de trobada i d’estada i una grada polivalent.
En quant a la vegetació, un dels condicionants del projecte ha sigut conservar el màxim nombre d’arbrat existent. S’han prioritzat aquells exemplars que es troben en bon estat, protegint-ne les arrels que, en general, es troben molt superficials. Està previst que els parterres es millorin, una vegada finalitzi el decret de sequera, amb la plantació d’agrupacions arbustives amb floració atractiva per millorar la qualitat dels espais verds i la seva biodiversitat i solucionant l’absència d’escala intermèdia de vegetació, dotant de major riquesa les zones verdes.
L’obra la realitzarà BIMSA com a operador municipal i està previst que finalitzin a principis de 2025.
Paraules clauJardins de Sant Joan de Déu/ Les Corts/