Servei de Premsa
22/11/2024
Comença el procés participatiu per elaborar el nou Pla de Mobilitat Urbana (PMU) 2025-2030
18/03/2024
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- El procés d’informació i debat amb tots els col·lectius implicats s’inicia avui amb una sessió amb els membres del Pacte per la Mobilitat en la qual s’analitzaran els eixos i els objectius de partida del PMU
- Fins al mes de juny es realitzaran una dotzena de trobades amb membres del Pacte per la Mobilitat i entitats específiques per abordar aspectes concrets de la mobilitat com l’accessibilitat, el gènere, la sostenibilitat o la mobilitat sanitària o escolar
- L’objectiu és dur a terme el procés de retorn i avaluació d’aquest procés durant el tercer i el quart trimestre del 2024 amb la previsió d’aprovar inicialment el nou PMU 2025-2030 a finals d’any
Aquesta tarda es dona el tret de sortida al procés participatiu que ha de permetre elaborar el nou Pla de Mobilitat Urbana (PMU) 2025-2030, el document que marcarà el full de ruta de les polítiques de mobilitat a Barcelona pels pròxims sis anys. L’objectiu és treballar per tenir aprovat inicialment el pla a finals d’aquest any.
La diagnosi prèvia que s’ha dut a terme del nou PMU posa de manifest els principals reptes que s’han d’abordar els anys vinents i determina tres línies estratègiques per treballar, que són: establir un model de mobilitat en superfície segur, eficient i sostenible; assolir un sistema de transport públic que capti més viatgers del vehicle privat; i reduir la dependència del cotxe o la moto i mitigar les seves externalitats negatives.
D’acord amb aquestes línies la proposta de partida per començar a treballar passa per:
- Avançar per ampliar i protegir l’espai públic destinat a la persona vianant;
- Configurar un nou model de gestió viària a nivell global de ciutat prioritzant els mitjans més sostenibles
- Realitzar un salt qualitatiu en el nivell d’accessibilitat del transport públic i la mobilitat activa d’escala metropolitana;
- Millorar l’eficiència i la fiabilitat del servei de transport públic d’alta capacitat;
- I implantar mesures dirigides tant a reduir l’impacte com l’ús del vehicle privat motoritzat garantint l’equitat social.
Tots aquests objectius es volen treballar de forma participada i, en aquest marc, avui comença el procés participatiu amb una primera reunió dels representants de les 170 entitats que formen part del Pacte per la Mobilitat. Amb les persones membres del Pacte s’analitzarà participadament la diagnosi de l’estat de la mobilitat a la ciutat a partir dels indicadors del PMU 2019-2024, i posteriorment, es debatran i validaran els eixos del nou Pla i els objectius a aconseguir per a cadascun dels eixos.
A continuació, i fins el mes de juny, es duran a terme diverses reunions en les quals s’analitzaran, per àmbits, diferents aspectes de la mobilitat barcelonina. En aquestes trobades hi podran prendre part els membres que hi estiguin interessats del Pacte per la Mobilitat i també persones i entitats de consells sectorials, col•lectius específics (representants dels infants, dones, comunitat educativa, etc) i agents de districte vinculats amb els àmbits objecte del debat. Les temàtiques seran les següents:
- Mobilitat i accessibilitat: sessió amb membres del Pacte i representants de col·lectius amb diversitat funcional.
- Mobilitat i gènere: sessió amb membres del Pacte, del Consell de Dones i d’altres entitats que treballen amb temàtiques relatives a la perspectiva de gènere.
- Mobilitat i sostenibilitat: salut, qualitat de l’aire i soroll. Sessió amb membres del pacte i del Consell de la Sostenibilitat.
- Mobilitat escolar: sessió amb membres del Pacte i del Consell Escolar i també amb representants dels centres educatius i de les AFAs dels districtes.
- Mobilitat laboral i educativa: sessió amb membres del Pacte i representants del Pacte per la Mobilitat laboral i agents dels districtes.
- Mobilitat sanitària: sessió amb membres del Pacte i representants de centres i equipaments sanitaris i agents dels districtes.
- Mobilitat turística: sessió amb membres del Pacte i del Consell de Turisme i Ciutat i altres agents dels districtes.
- Mobilitat de mercaderies i serveis: sessió amb membres del Pacte i del Consell de Comerç i altres agents dels districtes.
- Mobilitat metropolitana: sessió amb membres del Pacte i representants de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).
Durant aquests mesos, a més a més, també es duran a terme dues sessions obertes a la ciutadania per tractar temes referents a la mobilitat, l’espai públic i la seguretat viària. Al llarg de tot el procés s’utilitzarà la plataforma decidim.barcelona per informar i participar del procés participatiu (en aquest espai la ciutadania podrà fer aportacions i consultar la documentació pertinent, les convocatòries de sessions, les actes de les reunions realitzades, les altres propostes recollides i consultar els informes de retorn). L’enllaç serà el següent: https://www.decidim.barcelona/processes/PMU2025-2030
A partir del tercer i del quart trimestre del 2024, en el marc dels òrgans i de la comissió permanent del Pacte per la Mobilitat, tindrà lloc el procés de retorn i avaluació de les diferents trobades i propostes plantejades. A continuació, s’avançarà en el seguiment i la tramitació del nou Pla de Mobilitat Urbana 2025-2030 per aprovar-lo inicialment a finals del 2024.
Paraules claunou Pla de Mobilitat Urbana (PMU) 2025-2030/ procés participatiu/