[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL I DOCUMENTAL] Els nivells de soroll ambiental nocturn es redueixen a tots els equips instal·lats al Triangle Lúdic : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL I DOCUMENTAL] Els nivells de soroll ambiental nocturn es redueixen a tots els equips instal·lats al Triangle Lúdic

18/03/2024



Temps estimat de lectura: 6 minuts

 

En els primers sis primers mesos d’implementació del Pla de mesures contra el soroll al Triangle Lúdic s’ha constatat una reducció significativa dels nivells de soroll en tots els sonòmetres instal·lats en aquest zona delimitada entre els carrers d’Almogàvers (entre els carrers Marina i Àlaba), Pallars (entre els carrers Zamora i Àlaba), Pere IV (entre els carrers Zamora i Àvila), i Zamora, Pamplona i Àlaba (entre els carrers Almogàvers i Pere IV).

En concret, l’anàlisi de seguiment dels resultats des de setembre de 2023 a febrer de 2024 constata que els nivells de soroll ambiental enregistrats en període nocturn amb la presència de la majoria d’activitats d’oci (nits de dimecres a dissabte i vigílies de festiu) es redueixen sobretot en aquells equips ubicats en les àrees més residencials (Almogàvers 83 i Almogàvers 115), amb un descens de fins a 3 decibels respecte les dades de 2022. També s’aprecia una reducció significativa dels nivells de soroll de fins a 2 decibels en els equips instal·lats als carrers de Pere IV 71 i de Pamplona 84, situats en plena zona d’oci.

D’altra banda, a petició dels veïns i veïns, el passat mes de desembre es van instal·lar quatre nous sonòmetres a la zona, en concret als carrers de Sancho de Ávila 25, Pamplona 125, Pamplona 103 i Pallars 73. Els primers resultats d’aquests sonòmetres mostren que al carrer de Sancho de Ávila 25 els nivells compleixen els límits, mentre que a Pamplona 125, Pamplona 103 i Pallars 73 actualment se superen. Es tracta d’unes primeres dades i, des del districte de Sant Martí, s’està fent una avaluació per implementar, si es necessari, noves mesures en aquests carrers que suposin una reducció dels nivells de soroll.

En aquest procés de seguiment s’està en comunicació amb els veïns i veïnes i amb propietaris dels locals d’oci nocturn, als quals s’ha compartit l’avaluació quantitativa i qualitativa de les mesures del pla, un cop passats sis mesos de la seva implementació.

 

Descens del nombre d’incidències i d’actuacions a la via pública

En aquest temps s’ha constatat un progressiu descens del nombre de trucades al 112 respecte a les rebudes l’any anterior relacionades amb molèsties per persones en espais públics, pel soroll de locals i per soroll en aquesta zona

 

 

També ha disminuït en els darrers sis mesos el nombre total d’incidències, queixes i suggeriments que rep l’Ajuntament de Barcelona per part de la ciutadania relacionades amb el Triangle Lúdic a través del sistema IRIS.

 

 

Respecte al nombre d’intervencions i denúncies de la Guàrdia Urbana relacionades amb la seguretat, s’observa un descens respecte a l’any passat en el consum d’alcohol i miccions, mentre que es mantenen les intervencions per molèsties acústiques.

 

 

Igualment també han disminuït les denúncies a locals relacionades amb la venda de begudes alcohòliques a menors o fora d’horari o molèsties derivades dels establiments.

 

 

Entre les actuacions implementades en el marc del  Pla específic per a la reducció del soroll d’activitats del Triangle Lúdic del Parc i la Llacuna del Poblenou que va entrar en vigor l’1 de setembre es van incloure el manteniment de les restriccions d’obertura de nous establiments musicals, bars, i botigues que venen alcohol, s’estableix que no s’autoritzaran més terrasses i s’aplica un  horari de funcionament mes restringit. Les terrasses existents tenen un horari restringit de 8.00h a 23.00 h tot l’any, el que suposa escurçar una hora l’horari de dimecres a dijous i dues hores de divendres a dissabte i vigílies de festiu.

Paral·lelament a la implantació d’aquestes mesures en el pla ha inclòs l’actuació coordinada de diferents serveis municipals per tal d’aconseguir que es respecti el valor límit d’immissió en període nocturn establert i el dret al descans i a la tranquil·litat del veïnat.

En concret, s’ha intensificat el control i inspecció de les terrasses i les activitats de manera que durant el 2023 es van fer 82 inspeccions i es van obrir 118 procediments i durant el 2024 ja s’han portat a terme, fins aquest mes de febrer, 12 inspeccions i s’han obert 23 procediments. Els dies 21 i 22 de desembre de 2023 es va realitzar una Multiinspecció a la zona del Triangle Lúdic amb la participació de més de 150 efectius de diversos equips multidisciplinaris amb un balanç de 33 locals inspeccionats amb 102 denúncies i amb 3 locals amb mesures cautelars, per condicions higièniques.

En la mateixa línia, la Guàrdia Urbana està present a la zona amb tasques de vigilància d’espais públics i seguretat ciutadana, control dels locals d’oci i gestió del trànsit. També s’ha portat a terme una campanya de divulgació de les normes de convivència i seguretat a través de xerrades informatives impartides pels equips de policia de barri de la Guàrdia Urbana i adreçades especialment a les persones que viuen en centres residencials d’estudiants.

El pla de mesures ha inclòs igualment un reforç específic del serveis de neteja d’escombrada i reg en tot aquest àmbit, que es porta amb el suport de la Guàrdia Urbana i que se suma als serveis habituals de neteja dels carrers de la zona. A més, es realitzen actuacions concretes de neteja de contenidors en un total de 26 ubicacions pròximes a l’entorn de la zona. Per tal de poder donar resposta a les necessitats de neteja de l’ús intensiu de la via pública en aquest àmbit territorial s’han portat a terme reunions de seguiments amb serveis municipals i associacions de veïns que han ajudat a ajustar el servei.

 

Campanya de soroll i serveis de mediació, punt lila i mediació de conflictes

En el marc de les actuacions impulsades, cal destacar la campanya de soroll i als seus entorns feta per conscienciar sobre la necessitat de respectar el descans dels veïns i les veïnes del barri així com l’actuació del servei de mediació nocturna que va realitzar a la zona un total de 2.743 accions com a resultat de la seva intervenció els caps de setmana (nits de divendres, dissabte i diumenge) des del 6 de maig i fins al 31 de desembre de 2023.

Dins de la zona del Triangle Lúdic, en el període de juliol a desembre de 2023, també es van instal·lar tres punts liles que van realitzar un total de 2.247 actuacions (2.164 de sensibilització, 80 d’assessorament i 3 d’intervenció/derivació). Durant els mesos de gener i febrer de 2024 es va establir el punt lila al metro de la L1 Marina juntament amb Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). Ara s’està realitzant la valoració i es preveu tornar a instal·lar-lo en unes setmanes. Durant el període de juliol a febrer s’ha realitzat un total de 5.376 actuacions de sensibilització, assessorament i d’intervenció/derivació.

 

 

Des de l’any 2022 la Guàrdia Urbana té establert un itinerari segur en aquesta zona. L’objectiu dels Itineraris Segurs és prevenir les violències sexuals a l’espai públic prestant una especial atenció i protecció en els espais on es poden cometre aquests tipus d’agressions o assetjaments. Els i les agents fan un patrullatge proactiu, dinàmic i amb molta atenció a qualsevol tipus d’aquestes situacions que hi puguin detectar.

A part de les actuacions impulsades des del districte, també cal ressaltar les conductes cíviques que han pres els propis locals d’oci nocturn com, per exemple, rutes dirigides i supervisades per personal de seguretat per fer que els clients hi arribin als establiments evitant al màxim molèsties als veïns i veïnes, o personal de seguretat que, en col·laboració amb la Guàrdia Urbana, informa sobre la necessitat de respectar el descans dels veïns i veïns de la zona.

 

Material audiovisual





Paraules clau

civisme/ soroll/ Triangle Lúdic/