L’Assemblea Metropolitana Manifesta celebra la primera trobada a Barcelona : Servei de Premsa

L’Assemblea Metropolitana Manifesta celebra la primera trobada a Barcelona

20/03/2024



Temps estimat de lectura: 6 minuts

 

Dijous, 21 de març, a partir de les 09.00 hores, a l’antiga seu de l’Editorial Gustavo Gili (Rosselló 87-89), tindrà lloc la primera de les tres trobades presencials de debats de l’Assemblea Metropolitana Manifesta que té per objectiu explorar i experimentar nous espais de governança i processos democràtics en el desenvolupament de polítiques culturals.

Aquesta serà la primera de tres jornades i permetrà elaborar de forma col·lectiva una diagnosi que servirà de base per a treballar les propostes durant les següents sessions.

 

PROGRAMA

 

9.00 h – 9.30 h: Benvinguda i obertura

Presentació del procés i del programa de l’Assemblea Metropolitana Manifesta

9.30 h – 10.15 h: Presentacions a l’Assemblea

10.15 h – 11.25 h: Diagnòstic 1. Potencialitats i recursos: Què està passant a l’entorn que sigui interessant?

 

Participació en grups

 

11.25 h – 11.45 h: Pausa cafè

11.45 h – 13.15 h: Diagnòstic 2. Cultura i transició ecosocial: Com es relaciona la cultura amb les àrees clau per a la transició ecosocial?

13.20 h –  13.50 h: Objectius i visió: Què ens agradaria aconseguir?

13.50 h –  14.00 h: Tancament

 

L’Assemblea Metropolitana Manifesta és un grup de debat en què participaran 60 persones triades per sorteig en representació de 12 ciutats de la regió metropolitana com són Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, Granollers, l’Hospitalet de Llobregat, Mataró, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès i Terrassa.

El projecte està organitzat en el marc de la Capital Europea de la Democràcia (ECoD) —format per l’Ajuntament de Barcelona i el Pla estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB)— i Manifesta 15 Barcelona Metropolitana.

 

Objectius de l’Assemblea

Debatre, reflexionar i buscar les respostes a la pregunta de partida:

Com podem imaginar possibles espais metropolitans en col·laboració que puguin influir en les polítiques culturals des de la perspectiva d’una transició ecosocial i en el context de Manifesta 15, la Barcelona metropolitana i el seu programa descentralitzat?

L’objectiu del procés deliberatiu és, a més, explorar i experimentar nous espais de governança i processos democràtics en el desenvolupament de polítiques culturals, així com impulsar la col·laboració a escala regional. L’Assemblea constarà d’un total de tres trobades presencials els dies 21 de març (Barcelona), 25 d’abril (Sabadell) i 23 de maig (l’Hospitalet), de 9.00 h a 14.00 h. A més, des de la web de la Capital Europea de la Democràcia les persones participants podran accedir a la plataforma de participació ciutadana que servirà com a eix central de tot el procés.

 

Resultats i impactes esperats

Els resultats esperats del procés són:

A més, aquesta proposta abordarà la confluència de tres aspectes essencials: la cultura, l’ecologia i la dimensió metropolità. Els resultats i conclusions es mostraran durant la Biennal Manifesta el mes de novembre d’aquest any i es desenvoluparan tallers i altres programes com a resposta al treball de l’Assemblea.

 

Capital Europea de la Democràcia

Barcelona va ser nomenada la primera Capital Europea de la Democràcia (ECoD en les seves sigles en anglès) el 18 de gener de 2023, l’oficina tècnica està formada per l’Ajuntament de Barcelona i el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) i té una durada d’un any (setembre 2023 – octubre 2024). Així, Barcelona i la seva regió metropolitana, com a Capital Europea de la Democràcia, acullen una sèrie d’esdeveniments, conferències, i activitats vinculades a la innovació democràtica i a la participació ciutadana, però també a la cultura, l’educació i a l’espai públic. L’ECoD busca establir un espai de reflexió i gran visibilitat en què la ciutadania d’Europa es trobi, s’impliqui, experimenti noves formes de democràcia participativa i inclusiva en l’acció col·lectiva i s’inspirin en un ampli programa dissenyat per fer avançar la democràcia i construir o reconstruir la confiança en aquesta.

Durant l’any del programa s’aborden diferents temàtiques que interseccionen amb la democràcia, com són la tecnologia, la cultura, l’educació, els videojocs, els reptes climàtics i els drets fonamentals. Un dels actes més destacats és, precisament, el procés deliberatiu en el marc de la Biennal Manifesta: Assemblea Metropolitana Manifesta.

 

PEMB i Compromís Metropolità 2030

El Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) és una associació sense ànim de lucre vinculada a l’AMB i a l’Ajuntament de Barcelona, i és l’instrument per identificar les necessitats i potencialitats del territori a mitjà termini, preveure les tendències i amenaces, i fer propostes per afrontar el futur en les millors condicions.

Des de l’associació s’han elaborat cinc plans d’abast, objectius i focus diferents. El Compromís Metropolità 2030 és el sisè pla promogut pel PEMB i el primer d’ells a escala de regió metropolitana orientat a impulsar un nou model de prosperitat, basat en el coneixement i la innovació, que hi redueixi les desigualtats socials i territorials, i la situï com una de les metròpolis capdavanteres en la lluita contra l’emergència climàtica.

Per aconseguir-ho, però, cal articular espais de governança que responguin al fet metropolità i aprofitar les oportunitats que ofereix el bon posicionament de Barcelona entre les principals metròpolis del món com a referent en cultura, creativitat, innovació i qualitat de vida.

És en aquesta direcció que aquest nou pla estratègic és el primer pla que es focalitza en un nombre reduït d’objectius ambiciosos, tranversals i transformadors que han de servir de guia per a l’actuació coordinada d’un gran nombre d’actors del territori, i per això interpel·la totes les institucions, empreses, organitzacions i la societat en general de la regió metropolitana, i més enllà, a implicar-se de manera activa en el desenvolupament de les vuit missions que el componen i a construir, de baix a dalt, els instruments de governança necessaris per fer-ho possible.

 

Manifesta 15 Barcelona Metropolitana

Manifesta, la Biennal Nòmada Europea, canvia d’ubicació cada dos anys. Fundada a principis dels anys noranta, repensa la relació entre cultura i societat cívica, investigant i instigant una transició ecosocial a través de la cultura contemporània en resposta i en estret diàleg amb l’esfera social de la ciutat d’acollida i les seves comunitats.

Manifesta 15 Barcelona Metropolitana pretén construir noves vies perquè les comunitats socials i artístiques connectin amb les infraestructures locals així com desplaçar l’atenció cultural cap als afores de la ciutat i les zones veïnes, fomentant la col·laboració entre les ciutats metropolitanes. Manifesta, coneguda per la seva naturalesa nòmada, posa èmfasi en la creació d’estructures específiques de lloc que se centren en les veus i els records locals, amb el suport d’una àmplia investigació a les ciutats d’acollida, que comença dos anys abans de la biennal.

El poder de Manifesta 15 és revitalitzar, repensar i recuperar ubicacions poc conegudes o en desús, on presentar un programa innovador d’actuacions, tallers, projeccions, exposicions, intervencions urbanes i altres activitats.





Paraules clau

Manifesta 15 Barcelona Metropolitana/