S’inicia una prova pilot per foragitar coloms amb falconeria : Servei de Premsa

S’inicia una prova pilot per foragitar coloms amb falconeria

20/03/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

L’Ajuntament de Barcelona inicia aquest dimecres una prova pilot per foragitar els coloms mitjançant l’ús de falconeria. Aquesta actuació es realitza al barri de les Corts, concretament als voltants del Camp Nou, els Jardins de Bacardí i els de la Maternitat i tindrà una durada d’unes sis setmanes. El foragitament de coloms amb falconeria és un mètode per dispersar de forma ràpida nous assentaments de coloms.

 

 

Els coloms són animals fidels a l’espai que coneixen i on hi troben confort, espais en els quals poden accedir al menjar, poden reposar i criar. Un tècnic acreditat i uniformat visitarà aquests espais i farà volar una au rapinyaire per foragitar i disgregar els grups de coloms. Durant dues setmanes es farà una actuació intensiva diària, des de les 8 hores fins a les 16 hores. I en una segona fase es farà el manteniment amb vols realitzats amb menys freqüència, 3 dies a la setmana. Segons els resultats obtinguts es podrà proposar un treball de manteniment posterior.

Els tècnics especialistes, a més de fer volar els falcons, faran una recopilació de dades dels horaris dels coloms, característiques dels grups, presència en abeuradors, alimentadors, descans, etc.

Aquesta prova pilot, treballada conjuntament pel districte de les Corts i pel departament de Benestar Animal, respon a la voluntat del districte d’implementar més mesures dissuasives per l’augment de la presència de coloms al voltant de la zona del Camp Nou.

Des del districte s’està en diàleg constant amb el Barça i amb les veïns i veïnes de la zona per analitzar l’estat de les obres, les actuacions previstes i les incidències detectades. En aquest sentit, per iniciativa del districte, cada mes té lloc una reunió de seguiment de les obres amb la presència de representants de l’Ajuntament, del Barça i de les associacions de veïns i veïnes.

 

Informació als veïns i veïnes

Aquesta prova comporta també informació cap als veïns i veïnes de la zona on es realitza, on també s’estan realitzant altres actuacions per aconseguir un control eficient de la població de coloms, ja que són animals que es fidelitzen molt als espais que coneixen i per tant, per abordar la concentració de coloms en una àrea determinada, s’ha d’incidir des de tres àmbits.

 

 

 

 

 

En primer lloc s’ha de reduir o eliminar l’aliment antropogènic, és a dir, aquell aliment que les persones proporcionen als coloms. En aquests moments també s’està realitzant una actuació en aquest àmbit. De forma conjunta amb el Servei de gestió de conflictes, s’ha treballat amb algunes persones que alimenten els coloms. L’abundància d’aliment suposa un nombre més elevat de cries i comporta un augment de la població més enllà del que es considera adient la ciutat, a banda de problemes de salut.

Aquestes actuacions se centren en grans alimentadors, persones que donen de menjar més de 2 kg cada dia als coloms. Però també s’ha treballat amb alimentadors actius (persones que comparteixen part del seu menjar o deixen caure molles) i els alimentadors passius (persones que abandonen menjar per endur al carrer, majoritàriament persones que visiten la ciutat). Actualment s’han detectat uns 350 alimentadors actius a tota la ciutat.

També s’ha de reduir la fertilitat dels coloms. El projecte de tractament amb nicarbazina, pinso anticonceptiu, es va iniciar al 2017 i s’ha constatat que s’ha d’aplicar conjuntament amb mesures de reducció d’aliment per evitar interferències i augmentar l’eficàcia del tractament.

I per últim també es treballa per limitar, reduir i eliminar aquelles estructures que faciliten el repòs dels coloms o la nidificació. Per això els equips municipals identifiquen equipaments i estructures a l’espai públic, on es constata presència de coloms, per poder-hi instal·lar els sistemes dissuasius corresponents.

 





Paraules clau

coloms/ falconeria/ Les Corts/