Barcelona tindrà un consolat general de l’Índia aquest any : Servei de Premsa

Barcelona tindrà un consolat general de l’Índia aquest any

21/03/2024Temps estimat de lectura: 3 minuts

Ahir l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni es va reunir amb l’Ambaixador de l’Índia a Espanya, Dinesh Patnaik. Durant la trobada, l’ambaixador va traslladar a l’alcalde la voluntat d’obrir un consolat general de l’Índia a Barcelona durant el segon semestre d’aquest any. Aquesta decisió ve motivada, segons Patnaik, pel rol estratègic que suposa Barcelona per a l’Índia, tant en l’àmbit econòmic, empresarial, tecnològic o cultural.

 

 

 

 

L’obertura del consolat, que consolidarà la posició de Barcelona com a pont entre Europa i Àsia, es farà després de la celebració d’eleccions legislatives a l’Índia, els país asiàtic és la primera democràcia en nombre de votants del món.

L’alcalde Collboni va traslladar a l’ambaixador que l’obertura del Consolat a Barcelona serà clau per a “promoure les relacions econòmiques i culturals entre la ciutat i aquest país d’oportunitats”. Collboni ha remarcat l’interès de Barcelona en treballar en la col•laboració entre ciutats, “especialment en àrees com l’intercanvi de coneixements, la cooperació en recerca i desenvolupament, la cultura i la sostenibilitat urbana.”

Barcelona té una població significativa d’origen indi, són la quarta comunitat asiàtica més nombrosa a la ciutat i molt activa en àmbits com l’empresarial, el cultural i el social.

Amb l’obertura d’aquesta missió diplomàtica a Barcelona el consolat passarà de ser honorari, ho era des del 1968, a ser consolat general i comptarà amb un diplomàtic de carrera del país d’origen i més competències i serveis per atendre els seus conciutadans.

L’Índia és el país més poblat del món i amb una de les poblacions joves més nombrosa. En l’àmbit econòmic, és una de les economies de major creixement del món i es preveu que aquesta tendència es mantingui en els pròxims anys. La cerca d’estratègies de relació és important per a les empreses barcelonines i catalanes que hi troben oportunitat de negoci en sectors com el químic, les TIC i l’electrònica- l’Índia es posiciona com a hub digital mundial pel 2030-, la biotecnologia, la indústria farmacèutica i la tecnologia mèdica.

Actualment, Barcelona acull 96 consolats i és la quarta ciutat del món, que no és capital d’estat, amb més representació consular, després de Hong Kong, Nova York i Hamburg.

 

Treball per posicionar Barcelona a l’Índia

La trobada ve precedida per la celebració de la Taula institucional sobre l’Estratègia Àsia de l’Ajuntament de Barcelona: Capítol Índia. Un espai que va comptar també amb l’ambaixador de l’Índia, el comissionat de Relacions Internacionals, Pau Solanilla, el director de Casa Àsia, Javier Parrondo, el director de Relacions Internacionals d’ACCIONA i representant de la Fundació Consejo España-India, José Eugenio Salarich, entre altres agents de la societat civil i actors econòmics amb vincles amb el país asiàtic. El suport d’institucions expertes i amb coneixement de la realitat índia és fonamental per poder desenvolupar la col•laboració i l’entesa mútua, ja que l’Índia, a causa del seu pes demogràfic, la seva diversitat cultural i social, i la complexitat dels actors i nivells governamentals, representa un desafiament per al treball entre ciutats.

La trobada, organitzada en grups dels àmbits econòmic, social i cultural, tenia per objectiu recollir aportacions per a elaborar un document sobre l’Índia que permeti millorar el posicionament de la ciutat de Barcelona i desenvolupar projectes conjunts amb aquest país.

Aquest document es farà amb la col·laboració de Casa Àsia, la principal institució de diplomàcia pública sobre Àsia-Pacífic, amb seu a Barcelona. Aquesta institució també va ser clau per confegir el 2022 l’Estratègia Àsia de l’Ajuntament de Barcelona, el primer pla asiàtic elaborat per una ciutat espanyola, amb l’objectiu de posicionar Barcelona a la regió més dinàmica del món.

Paraules clau

Ambaixador de l'Índia/ Consolat general de l’Índia/ trobada institucional/