“Converses Feministes” tanca dos dies de debats i tallers amb més de 300 participants : Servei de Premsa

“Converses Feministes” tanca dos dies de debats i tallers amb més de 300 participants

23/03/2024



Temps estimat de lectura: 5 minuts

 

Més de 300 persones han participat en els tallers, debats i ponències de les Converses Feministes que han tingut lloc entre la tarda ahir i aquest matí a l’Auditori de la Universitat Pompeu Fabra.

Les jornades han estat un espai de diàleg i debat directe entre les dones, entitats i organitzacions i l’administració per innovar, nodrir i posar el feminisme al centre de les polítiques municipals.

La trobada d’aquest cap de setmana ve precedida per tot un treball previ articulat pel grup motor des del mes de gener. Durant aquest temps, sis grups temàtics, formats per una trentena de dones provinents d’entitats i associacions feministes i del Consell de Dones van fer un diagnòstic i van recollir, des d’una visió la més àmplia possible, els temes a tractar durant les converses.

A les diferents activitats de les Converses s’han generat espais de diàleg , debat i intercanvi entre les assistents i s’han recollit propostes per innovar i nodrir les polítiques d’àmbits estratègics. Entre altres aspectes, les Converses Feministes clouen amb aquests objectius plantejats per cada àmbit de treball:

 

– Millorar el seguiment i el retorn de la qualitat de l’ocupació.

– Fer campanyes de sensibilització a les empreses per millorar les condicions laborals de les treballadores en situació de cures i facilitar els processos de regularització.

– Donar suport a les dones emprenedores: per exemple, augmentant l’accés al crèdit i facilitant els seus tràmits.

 

– Incloure la perspectiva interseccional en totes les actuacions municipals educatives.

– Impulsar actuacions educatives amb perspectiva de gènere des de la primera infància 0 a 3 anys.

– Promoure accions educatives adreçades especialment als nens i joves que permetin treballar noves/alternatives masculinitats.

 

– Detectar projectes culturals (des de casals a centres cívics) per veure com donar-los suport des de l’Ajuntament.

– Crear un mapa cultural per fer difusió d’entitats culturals feministes.

– Introduir la perspectiva de gènere en les bases de concursos i premis.

 

–  Adaptar les instal·lacions esportives des de la perspectiva de gènere i garantir els mateixos recursos ( roba, infraestructures…)

– Donar facilitats per a la formació de les dones perquè siguin tècniques, entrenadores, o directives.

– Fomentar la transferència i el compliment de les lleis d’igualtat; per exemple, a través de les subvencions.

 

-Informar i formar a la ciutadania sobre els drets i recursos de salut i augmentar l’autoconeixement de les mateixes dones. Formar també els professionals de la salut des d’una perspectiva de gènere.

– Treballar els espais propis de salut sexual i reproductiva i la salut mental i emocional per la gent jove.

– Realitzar campanyes de desestigmatització del plaer i la sexualitat femenina en totes les etapes de la vida.

 

– Formar professionals dels serveis d’atenció en matèria d’igualtat i violències masclistes.

– Treballar en xarxa, de forma multidisciplinària, amb perspectiva interseccional i des del territori amb persones de proximitat.

– Oferir un acompanyament més immediat i integral a les víctimes de violència masclista.

 

Per a aquestes jornades, s’ha comptat amb la participació de persones expertes de primer nivell i referents per la seva trajectòria en diferents sectors professionals.

Ahir a la taula rodona “Treball, feminismes i lideratges” es van sentir les aportacions de Mar Serna, jurista i magistrada, experta en polítiques del treball, Sara Berbel, directiva i especialista en polítiques d’igualtat i lideratge i Laura Peracaula, codirectora general de la Cooperativa SUARA.

Emilia Saiz, Secretaria General de United Cities and Local Governments (CGLU) va dialogar sobre el marc legislatiu europeu de protecció dels drets de les dones a “Polítiques de gènere a Europa: avanços i reptes”.

Aquest matí, l’experta en gènere i relacions internacionals i exsecretària general adjunta de NNUU, Cristina Gallach ha parlat de Feminismes al món global.

 

 

 

 

 

 

 

 

S’han fet els grups temàtics i els tallers que han reunit entre 30 i 40 persones en cada proposta. S’han abordat temes com els “Joves i participació”, amb Ada Santana, expresidenta de la Federació de Dones Joves i la diputada més jove del congrés; “Comunicació: violències digitals i mediàtiques”, amb Carmen Domingo, escriptora i periodista feminista; “El porno i la construcció del desig”, amb Marina Marroquí, especialista en violència de gènere; “Dones i antiracisme”, amb Desirée Bela, escriptora i activista; “Metacícliques”, amb Lydia Zimmermann, directora, actriu i activista i “Tecnologia de dades amb perspectiva de gènere”, amb Lourdes Muñoz, directora d’Iniciativa Barcelona Open Data i presidenta de Dones en Xarxa.

Els tallers per construir propostes han versat sobre economia i treball amb Mar Gaya, directora d’Igualando, experta en gènere i treball. El taller sobre educació ha anat a càrrec de Marina Subirats, catedràtica en sociologia, especialista en educació amb perspectiva de gènere. Anna Villarroya, directora del Centre de Recerca en Informació, Comunicació i Cultura (CRICC) ha plantejat reptes de l’àmbit de la cultura. Amanda Gutiérrez, esportista i presidenta de Futpro, a abordat amb les assistents el paper de la dona en el món de l’esport.

La metgessa i especialista en salut amb perspectiva de gènere, Carme Valls i Sílvia Aldavert, coordinadora de l’Associació de Drets Sexuals i Reproductius i Vicepresidenta del Consell de Dones de Barcelona han presentat propostes per l’abordatge integral de la salut de les dones.

En l’àmbit de la justícia i l’acció social, les aportacions les han fet Gemma Altell, psicòloga, consultora social i sòcia fundadora de G-360. Cartografies Humanes i Socials i Lucía Avilés, magistrada del Jutjat Penal núm. 2 de Mataró.

Les converses s’han dissenyat conjuntament amb entitats i organitzacions amb l’objectiu d’aprofundir en la situació de les dones de la ciutat en diferents àmbits i trobar respostes als reptes principals que s’interposen en el camí per aconseguir una igualtat real i efectiva.

Les Converses feministes tindran continuïtat adoptant diferents formats i temes en funció de les demandes i prioritats detectades al grup motor, les entitats i la ciutadania en general.





Paraules clau

Converses Feministes/ Universitat Pompeu Fabra/