Servei de Premsa
18/01/2025
Les platges de Barcelona inicien la temporada de bany adaptades a les restriccions per sequera
23/03/2024
Temps estimat de lectura: 13 minuts
- La temporada de platges s’inicia aquest dissabte 23 de març i s’allargarà fins al diumenge 27 d’octubre
- Aquest dissabte es posen en marxa els serveis de les platges, salvament i socorrisme, bany assistit, guinguetes, lavabos públics, servei de neteja i punts d’informació, entre altres
- L’1 d’abril es desplega la Unitat de platges de la Guàrdia Urbana amb 100 agents que realitzen patrullatges a les 10 platges de la ciutat i se centren en prevenir i actuar sobre el fenòmens que es produeixen a la zona litoral
- Es consolida la regulació d’usos esportius a la sorra adaptada a la dimensió actual de les platges i s’instal·len 4 nous canals per a la sortida de taules de surf, windsurf i pàdel surf
- Les dutxes de les platges romandran tancades d’acord amb la fase d’emergència per sequera que viu la ciutat. Es demana fer un ús responsable d’aigua als lavabos públics
Les platges de Barcelona inicien aquest dissabte 23 de març la temporada de bany amb el desplegament dels serveis i l’operativa en règim de temporada mitjana. Els equips han estat treballant els darrers mesos en el condicionament de l’espai i la instal·lació de la infraestructura per a l’inici de les activitats.
La temporada mitjana estarà en funcionament del 23 de març a l’1 d’abril, tots els caps de setmana d’abril i el mes de maig. A partir del 25 de maig s’iniciarà la temporada alta de bany amb l’activació de la resta de serveis en horari extensiu i acabarà l’11 de setembre. A les platges de llevant (banys del Fòrum, Llevant, Nova Mar Bella i Mar Bella) continuarà el dispositiu de temporada mitjana fins al 29 de setembre i a la resta de platges (Bogatell, Nova Icària, Somorrostro, Barceloneta, Sant Miquel i Sant Sebastià), entre el 22 d’agost i el 27 d’octubre, es mantindran els serveis de temporada alta per acompanyar les activitats de Copa Amèrica.
Una de les novetats d’aquesta temporada són els nous serveis de la zona dels banys del Fòrum que comptaran amb dinamització social. A finals d’abril s’iniciarà un nou programa d’activitats socioeducatives promogut per l’entitat Superacció, que tindrà lloc de dilluns a dissabte i que durarà fins a finals de setembre. Aquest programa inclourà activitats dirigides especialment a joves com per exemple aiguagim, natació, tallers ambientals, de bicicletes, de ràdio, etc.
Serveis en marxa
En temporada mitjana s’inicia el servei de Salvament i Socorrisme que realitza tasques de vigilància, informació, assistències, rescats i evacuacions dels banyistes amb un desplegament en temporada mitjana d’un dispositiu 30 socorristes operatius a les platges, que en temporada alta es completa fins als 54 operatius.
El servei de salvament i socorrisme inicia la prestació del servei amb 11 torres de vigilància, que en temporada alta arribaran a les 21, destinades a facilitar i millorar el desenvolupament de les activitats de vigilància i seguretat dels usuaris i usuàries tant a la platja com a la zona de bany i a més vetllant per la seguretat que de les persones que presten el servei amb màxima cobertura d’ombra i disminució de l’impacte de calor.
Amb l’objectiu que les platges siguin espais més inclusius i per tal de garantir que les persones usuàries puguin gaudir del bany de forma segura i accessible, les platges de la ciutat compten amb reserves d’aparcament i itineraris accessibles fins a la platja seca, senyalització i informació visual, tàctil i auditiva, lavabos adaptats i passeres de fusta que arriben al més a prop possible de l’aigua.
Addicionalment, també s’activa en algunes platges el servei de bany assistit, que ofereix suport al bany. Aquest servei està adreçat a persones que tenen alguna limitació en la seva mobilitat i que necessiten ajuda personal i tècnica per poder accedir a l’aigua. Les zones de servei de suport al bany estan situades a les platges de Sant Miquel, Nova Icària i la zona de banys del Fòrum i disposen de les infraestructures bàsiques d’accessibilitat (passeres, senyalització, reserves d’aparcament, etc.), equipaments com mòduls canviadors, cadires amfíbies, grues elevadores, armilles salvavides, gandules, zones d’ombra, gandules, cadires, etc. En aquests punts, el personal tècnic dona suport a les persones amb diversitat funcional per entrar i sortir del mar i gaudir del bany.
El servei d’assistència al bany inicia la temporada amb la obertura dels punts de la Nova Icària i de la Zona de Banys del Fòrum. El punt de Sant Miquel obrirà en temporada alta.
Aquest servei incorpora millores en els materials, més recursos personals i increment en les hores de formació del personal i també canviadors inclusius als punts de Sant Miquel i de la Nova Icària. El punt de bany assistit de la platja de la Nova Icària es mantindrà obert fins al 27 d’octubre.
Els usuaris de les platges disposaran de servei de guinguetes, gandules i para-sols vinculats al servei de guinguetes. A l’inici de la temporada mitjana de bany de les 13 guinguetes de les platges de Barcelona, ja n’estaran muntades un total d’11. La resta de guinguetes s’aniran obrint progressivament durant el mes d’abril. Es disposarà addicionalment de 3 llicències de conjunt de gandules i para-sols.
Enguany continuarà la implementació del got reutilitzable a totes les guinguetes acostant l’estratègia del residu zero a les platges, basada en la prevenció i la reducció de generació de residus amb la imprescindible complicitat dels usuaris i usuàries.
Durant la temporada mitjana de bany, s’obriran els lavabos públics de l’Espigó del Gas, Somorrostro, Bogatell, Mar Bella, Llevant i Fòrum que funcionaran de les 10:00 hores a les 18:30 hores, els quals ampliaran el seu horari a fins a les 19:30 hores en temporada alta. Així mateix, recordar que els lavabos de les guinguetes són d’ús públic i romanen oberts.
Aquest dissabte també es posa en marxa el reforç del servei de neteja de la sorra, que funciona durant tot l’any, però ara s’augmenta atenent l’increment de persones usuàries i la posada en marxa de serveis i equipaments de la franja litoral de la ciutat. El servei de neteja de platges opera cada dia amb els equips distribuïts en tres torns de treball, matí tarda i nit que s’encarreguen de l’escombrada manual de la sorra, el garbellat, el buidat de papereres, entre altres. També s’inicia el servei de recollida selectiva de residus a les guinguetes i s’augmenta el nombre de papereres a la zona litoral.
Pel que fa a la neteja de la superfície del mar, s’activa el servei de neteja de residus flotants de la superfície de les aigües litorals amb les embarcacions Ona Safe que tenen capacitat per realitzar treballs de neteja a voramar, tot i que concentren la seva feina en recollir el residu abans que entri a la zona reservada als banyistes.
El servei es realitza amb les embarcacions, dues en torn de matí i dues en torn de tarda, els dies festius de Setmana Santa, els caps de setmana del mes d’abril i de maig i diàriament entre l’1 de juny fins al 27 d’octubre.
Molts d’aquests residus arriben al trencant de l’aigua i espigons on les embarcacions no poden accedir, per això, coincidint amb la temporada alta de bany, es farà un reforç amb una brigada de neteja manual treballant des de la sorra.
Com a reforç del servei de neteja de la superfície del mar, i per tal de reduir l’impacte del residus flotants a les aigües litorals i platges, l’interior de la xarxa de clavegueram està dotat d’un sistema de retenció de sòlids amb l’objectiu de captar part del residu a l’interior de la claveguera i evitar que es dispersi al mar.
Com cada any, les platges disposen d’un servei d’informació per a la ciutadania. Enguany les tasques d’informació se centraran en l’ordenació dels usos esportius de les platges, la informació sobre les platges sense fum i la sensibilització sobre les violències masclistes a través del punt lila diürn que estarà disponible en temporada alta.
Per la temporada mitjana es preveu un dispositiu 10 persones i l’obertura dels locals d’informació de Barceloneta, Bogatell i Mar Bella en horari de 10:00h a 18:00h (març i abril) i de 10.00 h a 19.00 h (maig). Per la temporada alta l’equip s’incrementa per donar més servei amb 24 persones en horari de 10.00 h a 20.00 h.
Els usuaris i usuàries també disposen d’informació a l’instant a través dels panells informatius digitals ubicats a les platges de la Mar Bella, Bogatell i a Sant Miquel i també a través del web de platges de l’Ajuntament de Barcelona, que ofereixen informació en temps real sobre l’estat de la mar, les banderes, les temperatures i la insolació (incidència raigs UVA), el color de la bandera, la qualitat de l’aigua, la radiació ultraviolada, la temperatura de l’aigua i de l’aire, la presència de meduses, l’ocupació de les platges i localitzen els serveis municipals disponibles a les platges. Les platges també disposen d’una quinzena de punts WIFI degudament senyalitzats per garantir la qualitat de la senyal al litoral.
El Centre de la Platja (CdP), l’equipament d’educació ambiental referent sobre l’àmbit marí i litoral de Barcelona, obrirà les seves portes del 2 d’abril al 31 d’octubre. Situat a la platja de Somorrostro, a peu de sorra, ofereix un programa d’activitats gratuïtes, de dimarts a diumenge, de 10 a 14h. El programa té com a fil conductor el mar, i es desenvolupa amb una visió àmplia de la sostenibilitat, oferint activitats relacionades amb el medi ambient però també de caire més social i econòmic.
El programa d’activitats del Centre de la Platja es pot consultar al web del Centre de la Platja. Les activitats requereixen d’inscripció prèvia obligatòria.
D’altra banda, la platja de gossos a la platja de Llevant es posarà en marxa coincidint amb la temporada alta de bany.
Unitat de platges de la Guàrdia Urbana
A partir de l’1 d’abril entrarà en funcionament la unitat de platges de la Guàrdia Urbana. Aquesta unitat operativa, formada per més de 100 agents, estarà desplegada fins a finals d’octubre. Realitza patrullatges a les deu platges que conformen la façana marítima de Barcelona i es centra de manera específica en prevenir i actuar sobre tots aquells fenòmens que es produeixen al litoral barceloní.
Des de la seu situada a l’edifici de l’Oficina conjunta de Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra al passeig de Joan de Borbó, des del mòdul de la platja de la Barceloneta i des del mòdul situat a l’espigó de la platja del Bogatell, controla i realitza el seguiment de tots els fenòmens que es vagin detectant a la zona de platges i elaboren les estratègies corresponents per fer-hi front.
Els objectius del Grup de Platges s’emmarquen dins dels àmbits propis de la Guàrdia Urbana en la seva tasca com a policia de proximitat i prevenció. Dins d’aquest marc d’actuació, les seves funcions són:
- Controlar infraccions relacionades amb activitats contràries a les normes de convivència i civisme, així com les ocupacions de la via pública, la contaminació acústica, els residus i les guinguetes.
- Prevenció i actuació davant d’il·lícits penals, com ara furts, robatoris amb violència i intimidació, robatoris amb força a vehicles estacionats, tramitació i recollida de denúncies.
- Control dels vehicles de mobilitat personal a la zona platges.
- Assistència a víctimes d’il·lícits penals, atenció a nens perduts i col·laboració en primers auxilis.
- Funcions de Policia marítima: Auxili, control d’activitats a la zona de platges i a la zona prohibida de banys, i denúncia de les infraccions. Les funcions específiques de la patrulla marítima són:
- Control d’aquelles activitats i/o situacions dins de la zona de banys (200 m aprox.) que puguin comportar un risc per als banyistes, com ara:
- Navegació d’embarcacions a motor (incloent les motos aquàtiques).
- Qualsevol artefacte flotant que pugui comportar un risc per la resta de banyistes.
- La pràctica d’activitats esportives com el surf, windsurf, kitesurf, etc.
- La pesca recreativa, ja sigui des dels espigons, des d’embarcacions o submarina.
- La vigilància dels espigons.
- Qualsevol situació o comportament que pugui ser considerat com a risc al litoral barcelonès.
- Col·laborar amb la resta del servei de la unitat que opera des de terra (recerca de persones, incidents, etc.).
- Col·laborar amb el Servei de Salvamar en aquelles situacions que calgui (reforç d’autoritat, reforç recerca i/o salvament).
- De manera coordinada amb Salvamar, localització de possibles situacions de risc tot adoptant les primeres mesures fins a l’arribada dels equips especialitzats (contaminació a la mar, vessaments, meduses, etc.).
- Col·laborar en la correcció d’infraccions que suposen un risc per a la navegació, seguint els criteris marcats per la Capitania Marítima de Barcelona.
- Col·laborar en aquells actes que l’Ajuntament organitzi o participi i que es desenvolupin a la zona del litoral de Barcelona (proves esportives, etc.).
- Fer respectar les recomanacions de bany (banyistes al voltant dels espigons, bandera vermella per possibles vessaments o altres motius, etc.).
- Respondre a possibles peticions puntuals de col·laboració d’altres serveis d’emergència o d’altres cossos policials.
- Vigilància de la natura i del medi.
- Control d’aquelles activitats i/o situacions dins de la zona de banys (200 m aprox.) que puguin comportar un risc per als banyistes, com ara:
Els policies integrants d’aquests grup patrullen a peu, amb scooters, amb vehicles de quatre rodes, amb bicicletes, amb vehicles tipus “quad” adaptats especialment per circular per la sorra i amb dues embarcacions semirígides (de 6,5 i 7,5 metres respectivament), que permeten millorar les tasques de vigilància i control tant de la platja com també dels espigons.
Els mòduls del grup operatiu disposaran de tríptics de denúncies en diferents idiomes per facilitar la seva gestió, també “kits” bàsics de vestuari de reposició per donar assistència a les víctimes de furts o robatoris que hagin perdut la roba, que contenen una bossa amb una samarreta, unes xancletes, uns pantalons i tiquets de transport públic d’un sol ús per facilitar que les persones puguin retornar al seu domicili.
Usos esportius a les platges
Aquest any es continua amb el desplegament de les mesures de regulació i ordenació de l’ús esportiu de les platges de Barcelona que van aprovar-se el mes de gener del 2023.
Respecte les activitats d’esport a la sorra, s’han habilitat de nou les zones per la pràctica d’esport lliure sense limitació horària i zones per la pràctica d’esport d’activitats organitzades, amb uns horaris establerts en funció de la temporada de platges.
Pel que fa a la pràctica d’esport lliure, coincidint amb l’inici de la temporada mitjana de bany, aquestes activitats s’han limitat de nous als espais habilitats reservats a les platges de Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària i Bogatell, adaptats a la pèrdua progressiva de sorra que experimenten cada any les platges. Tot i així, es mantindran 6 zones habilitades per la pràctica de l’esport lliure, que suposen 31 pistes que se sumen a les ja existents (7 pistes de vòlei, 1 de futbol i 1 de corball). Està permès fer esport en tots aquests espais (els nous i els ja existents) sense límit d’horari.
Pel que fa a la pràctica d’esport organitzat, s’han habilitat 7 pistes (que suposen 10 pistes de vòlei). Es recorda que qualsevol activitat organitzada ha de sol·licitar permís i haurà de fer la pràctica en la zona determinada en el mateix permís.
La pràctica de surf, pàdel surf i windsurf es permet durant tot l’any. Durant la temporada de bany mitjana i alta, aquests esports s’han de practicar fora de la zona de bany exclusiva dels banyistes delimitada amb boies. L’accés a l’exterior de la zona de boies s’ha de fer obligatòriament pels canals abalisats d’entrada i sortida d’embarcacions a les platges. Per aquest motiu, aquest any s’habilitaran quatre nous canals a les platges de Sant Miquel, Nova Icària, Bogatell i Nova Mar Bella.
Tota la informació al respecte dels usos esportius a les platges la trobareu a la web de platges https://www.barcelona.cat/ca/que-pots-fer-a-bcn/banys-i-platges/esport-les-platges
Es consoliden les platges com entorns sense fum
Des de l’estiu del 2022 les platges de la ciutat són Platges sense fum, una regulació aprovada definitivament que declara com a espais lliures de fum totes les platges de la ciutat i a aquest efecte estableix la prohibició del consum de productes del tabac i la utilització de dispositius susceptibles d’alliberament de nicotina en aquests espais. Aquesta prohibició es fonamenta en la protecció del medi ambient i el dret de la ciutadania a gaudir d’un espai públic net, lliure de fum i de burilles de cigarreta, la preservació de la convivència ciutadana i la protecció de la salut de les persones, particularment de les més vulnerables.
Els treballs al voltant de la iniciativa van iniciar-se amb el desenvolupament d’una prova pilot que va obtenir molts bons resultats durant l’estiu del 2021 i que va ser liderada per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i Barcelona Cicle de l’Aigua, SA (BCASA). L’any 2022, amb l’aprovació de la nova llei de residus es va decidir estendre la limitació de fumar a totes les platges de la ciutat, inclosa la Zona de Banys del Fòrum, a través de la modificació d’ordenança.
Malgrat la mesura el residu burilla encara és present a les platges i per això es continuen reforçant els missatges de sensibilització.
Un any més, el Servei d’informació de platges continuarà tenint un paper essencial en el seguiment de les Platges sense fum, informant a les persones usuàries sobre la regulació, els efectes del tabac sobre la salut i sobre l’efecte de les burilles a l’entorn, un aspecte que a més serà potenciat des del Centre de la Platja, en el marc de la lluita contra els residus a l’entorn natural, i a través de la campanya de comunicació específica de les platges.
Adaptació a la sequera i regressió de la sorra
Degut a la declaració d’estat d’emergència per sequera les dutxes i rentapeus estan fora de servei a totes les platges com a mesura d’estalvi d’aigua. Els serveis de lavabos sí que disposaran d’aigua però s’informa que cal fer-ne un ús responsable i evitar malbaratar-la.
Per a més informació www.barcelona.cat/sequera.
Per evitar la pèrdua progressiva de sediments que experimenten les platges, el litoral de Barcelona disposa d’una sèrie d’infraestructures de protecció costanera com espigons emergits i dics submergits. Tot i que contribueixen a evitar la marxa de sorra, no són suficients per evitar que l’onatge i les corrents segueixin desencadenant un retrocés de la línia de costa fins a deixar amplades de platja que en molts punts arriben a ser crítiques, especialment en algunes èpoques de l’any. Els darrers anys les platges de Barcelona han perdut sorra a un ritme de 30.000 m3/any.
Per pal·liar els problemes d’erosió de les platges i mantenir la seva disponibilitat d’espai i garantir la seva funció lúdica i de protecció, anualment es realitzen una sèrie de moviments estratègics de sorra, redistribuint-la des de punts amb certa acumulació fins a punts deficitaris.
Enguany el Port Olímpic realitzarà un dragat de la seva bocana per mantenir l’operativitat amb una previsió d’extreure vora de 17.000 m3 que s’usaran per recarregar les platges de la Barceloneta i del Somorrostro i s’acabarà de condicionar el tram de la platja de Nova Icària afectada per les obres del Moll de Gregal del Port Olímpic.
Certificació de sostenibilitat turística Biosphere
Les platges de Barcelona un any més han tornat a obtenir la certificació de sostenibilitat turística Biosphere, que reconeix els operadors turístics que aposten per una gestió responsable i respectuosa amb el medi ambient, la cultura, les condicions laborals, l’equitat de gènere i el retorn social i econòmic, i, per tant, promouen un model turístic més equilibrat i sostenible en el seu àmbit. Concretament, la certificació posa en valor les bones pràctiques, alineades amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, que es duen a terme a les platges, en el marc de la lluita contra el canvi climàtic. Es tracta, doncs, d’una certificació que consolida les platges de Barcelona com un servei que promou un turisme responsable i, en aquest sentit, que treballa intensament en l’ambientalització i la millora contínua del servei.
Les platges amb adhesió al Compromís per a la Sostenibilitat Turística Barcelona Biosphere formen part també del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat i de la Xarxa Barcelona+Sostenible.
Paraules clauplatges/ sequera/ temporada de bany/