L’Ajuntament signa amb les fundacions Hàbitat3 i SALAS la rehabilitació de tres edificis municipals per destinar-los a lloguer social : Servei de Premsa

L’Ajuntament signa amb les fundacions Hàbitat3 i SALAS la rehabilitació de tres edificis municipals per destinar-los a lloguer social

25/03/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB), ha signat la cessió del dret de superfície sobre un edifici situat al barri de la Barceloneta a les fundacions Hàbitat3 i SALAS, i tres més situats al barri d’Horta, a la Fundació Hàbitat3. Amb aquesta operació, ara les fundacions tindran l’encàrrec de rehabilitar els edificis i destinar els 56 habitatges resultants a lloguer social. Les fundacions assumiran el cost de les obres amb el finançament dels Fons Next Generation Rehabilitació, de l’Ajuntament de Barcelona i de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), a més del suport de diverses empreses.

 

 

Aquest acord s’emmarca en el conveni que té l’Ajuntament amb el sector de les fundacions i cooperatives, totes entitats sense ànim de lucre, que es dediquen a l’habitatge social. El conveni es va signar el 2021 entre el consistori, l’Associació de Gestors d’Habitatge Social (GHS), la Federació de Cooperatives de Catalunya, COHABITAC, i la Xarxa d’Economia Social i Solidària, per tal de poder delegar al sector la construcció o rehabilitació de nous habitatges socials, a més del que ja impulsa directament l’IMHAB. L’objectiu del conveni és la cessió de solars i edificis per períodes de 99 anys, un temps en el qual l’Ajuntament de Barcelona manté en tot moment la titularitat del sòl.

 

Llar Barceloneta

El projecte de Llar Barceloneta consisteix en la rehabilitació d’un edifici situat al passeig de Joan de Borbó. Actualment, l’immoble té 13 habitatges però després de les obres, que duraran un any aproximadament, se n’obtindran 18. El 25% seran per a persones del barri ateses per entitats socials, que també faran l’acompanyament als residents. L’altre 75% serà per a persones sol·licitants d’habitatge de protecció oficial.

Amb la firma, l’Ajuntament cedeix el dret de superfície a la Fundació Hàbitat3 i a la Fundació SALAS, que assumiran la rehabilitació i la gestió dels habitatges durant el període de cessió. La rehabilitació tindrà un cost de 2,7 milions d’euros, i un cop estigui feta, els habitatges es destinaran a persones en risc d’exclusió i altres sol·licitants d’habitatge de protecció oficial, amb l’objectiu d’afavorir la mixtura social.

 

Mont-ral Letamendi i Casa Gran, a Horta

Els altres edificis dels quals l’Ajuntament ha cedit els drets de superfície, en aquest cas a la Fundació Hàbitat3, es troben als carrers de Mont-ral i de Letamendi. Dos d’ells es rehabilitaran, una obra que costarà 3,2 milions d’euros. Els 38 habitatges actuals ja acullen famílies en situació de vulnerabilitat, que seguiran vivint en l’edifici un cop renovat. El tercer immoble s’enderrocarà.

Un cop finalitzada aquesta primer fase d’obres, es construirà un edifici (Casa Gran) en el mateix solar. Tindrà uns 600 metres quadrats i disposarà de 12 habitacions amb bany i espais comuns a cada planta (cuina i sala) i una zona d’ús comú a la planta baixa. Aquest nou edifici, amb un pressupost de 1,5 milions d’euros, també el gestionarà Hàbitat3 en col·laboració amb una entitat social.





Paraules clau

habitatge/ promocions/