El Plenari de Barcelona tramita el Pressupost del 2024 vinculat a una qüestió de confiança : Servei de Premsa

El Plenari de Barcelona tramita el Pressupost del 2024 vinculat a una qüestió de confiança

27/03/2024Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

El Plenari de l’Ajuntament de Barcelona ha donat tràmit, aquest dimecres en una sessió extraordinària, al Pressupost municipal per a l’any 2024 vinculant la seva aprovació definitiva a una qüestió de confiança. Aquest és un mecanisme previst a la llei electoral que el govern municipal ha decidit activar després que la seva proposta de pressupost quedés rebutjada en el consell municipal del 22 de març. A partir d’ara s’obre un període d’un mes durant el qual es podrà presentar una moció de censura amb un candidat alternatiu a l’alcaldia que hauria de tenir el suport de la majoria absoluta del ple (21 regidors sobre 41).

Si no prospera cap candidatura alternativa, el pressupost quedarà aprovat de forma automàtica el 29 d’abril (el 27 és dissabte) i aquest pas es publicarà el 2 de maig al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB). L’aprovació del pressupost vinculat a una qüestió de confiança, que avui ha anunciat l’alcalde Jaume Collboni, és un mecanisme previst per l’article 197 bis de la Llei Orgànica 5/1985, de 19 de juny, de Règim Electoral General.

 

 

“Tal com em vaig comprometre, Barcelona tindrà pressupostos a la primavera i el govern serà més fort del que és ara i continuarà amb la seva acció de govern. Comptarem amb el pressupost que Barcelona necessita i es mereix, amb el pressupost que els barcelonins necessiten i es mereixen. I ara toca continuar avançant”, ha apuntat l’alcalde, que ha avançat que “el següent pas serà l’ampliació del govern municipal” i que es continuarà treballant “amb voluntat de fer acords”.

L’alcalde ha detallat que els principals problemes que Barcelona té sobre la taula són l’habitatge, la sequera, la multireincidència i la manca de percepció de seguretat i que “aquesta és l’agenda del govern”. “Ho farem en un sentit progressista, soc un alcalde progressista en un govern progressista”, ha defensat.

La primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, al seu torn, ha remarcat que el govern municipal “ha estat obert al diàleg fins a l’últim moment i treballant per fer possible un acord pressupostari” i ha posat com a exemple d’aquesta voluntat d’acord l’entesa a la que s’ha arribat amb el grup municipal d’ERC, que ha votat a favor de la proposta de comptes. Bonet ha recordat que l’alcalde Xavier Trias ja va fer servir la via de la qüestió de confiança per aprovar els pressupostos del 2014 i que l’alcaldessa Ada Colau la va utilitzar  en dues ocasions, el 2017 i el 2018.

“Barcelona tindrà el pressupost més social i expansiu de la seva història”, ha elogiat la primera tinenta d’alcaldia, que també ha remarcat que l’Ajuntament de Barcelona serà el que tindrà més capacitat d’inversió de tot l’Estat. “No ens conformem ni ens resignem, Barcelona no s’atura. No volem deixar que la bloquegin”, ha defensat Bonet, que ha assegurat que la proposta de comptes per al 2024 “consolida la nova etapa” a la ciutat: “Barcelona necessitava recuperar l’orgull de ciutat i ho estem fent possible”.

La primera tinenta d’alcaldia ha defensat durant la seva intervenció que el govern municipal ha convertit les “preocupacions de la ciutadana en la seva prioritat” i ha posat com a exemples d’aquestes prioritats l’esforç pressupostari en el manteniment integral de la ciutat que s’està fent amb el Pla Endreça o l’inici del procés de revisió de l’ordenança de convivència. El pressupost per al 2024, ha dit, és “un pas més” en aquesta direcció.

 

Rècord en despesa social

El pressupost que el govern municipal planteja per a aquest 2024, que va ser aprovat de forma inicial a la Comissió d’Economia i Hisenda del 20 de febrer, suma 3.807 milions d’euros i és el més expansiu de la història de la ciutat. Creix un 5,9% respecte al de l’exercici anterior i això es nota, especialment, en la inversió social, que assoleix xifres rècord: la despesa corrent en serveis socials i promoció social arriba als 438,7M€.

La segona partida de despesa més notòria és la de Benestar Comunitari, amb 419M€ destinats a l’endreça i la cura de l’espai públic, mentre que el capítol de Seguretat i Prevenció comptarà amb 396M€, que inclouen un increment de 125 agents a la Guàrdia Urbana.

També augmenta de forma notable la capacitat inversora que tindrà l’Ajuntament, que arribarà als 777,6M€ i que creixerà fins als 944M€ si se sumen també les actuacions que es faran a través de les empreses i entitats municipals. Aquesta partida permetrà donar resposta a alguns dels projectes estratègics compromesos per a aquest mandat com són la transformació de la Rambla, la cobertura de la Ronda de Dalt, la reforma del Mercat de l’Abaceria, el pla de climatització d’escoles o el Pla de Barris, entre molts altres.  Destaca,també, l’aposta prioritària per construir i ampliar el parc d’habitatge públic, amb 153M€.

 

Solvència financera

La proposta de pressupost fa seus els principis de solvència i equilibri i compliment de les regles fiscals. Preveu un dèficit 0 i destinar més d’un 15% dels ingressos corrents a inversions. L’endeutament previst per aquest 2024 es manté estable i se situa per sota del 35% dels ingressos corrents.

Paraules clau

Pressupost Municipal 2024/