El Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) tindrà una nova seu a l’Eixample : Servei de Premsa

El Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) tindrà una nova seu a l’Eixample

28/03/2024Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

La comissió de govern de la setmana passada va aprovar inicialment el projecte d’adequació del local situat al carrer Muntaner 200, al districte de l’Eixample, que serà un nou Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida en situacions de violència masclista. Serà un equipament per atendre víctimes de violència masclista amb atenció especialitzada que se suma al servei que ja hi ha a Nou Barris, al carrer Marie Curie.

Amb un pressupost per la reforma d’1.773.937,74 euros, s’actuarà en uns 1000 m² dels quals uns 410 m² es destinaran a espais d’atenció a les dones i uns 488 m² a zona de treball. La previsió és que les obres comencin a finals d’estiu del 2024 i acabin el setembre del 2025.

 

 

El local on s’ubicarà el nou SARA consta d’una planta diàfana subdividida en dos grans espais separats per un desnivell. La façana principal dona al carrer de Muntaner, i la posterior, al pati interior d’illa.

A l’àmbit més proper al carrer Muntaner se situarà la recepció, i els espais d’atenció a les dones, com ara les sales d’entrevistes i sales d’activitats i atencions grupals. A les sales individuals d’atenció es treballarà amb molta cura l’aïllament acústic per aconseguir la màxima privacitat.

La zona més interna, acollirà l’espai de treball del personal del centre i disposarà de despatxos, sales de reunions i un office.

La proposta de distribució de l’espai crearà una circulació interior que comunicarà els diferents espais, des de l’àmbit més públic i proper al carrer, fins a arribar a l’àrea de treball intern. S’eliminen totes les barreres arquitectòniques per generar un recorregut accessible, on l’escala i la plataforma munta cadires que salven el desnivell existent a la planta es projecten com un únic element integrat perquè el recorregut sigui únic per a tothom. Es crearan pous de llum als dos nivells de la planta baixa que donaran ventilació natural als diferents espais del centre.

Es dissenya l’espai per afavorir una millora qualitativa en el servei i l’atenció a les persones usuàries, per això el nou local tindrà entrada a peu de carrer.

 

 

La previsió és que el SARA a l’Eixample comenci a funcionar a principis de 2026. Es planteja com un desdoblament del servei que ja hi ha Nou Barris, i quan estigui a punt, el nou equipament de l’Eixample permetrà agilitzar i millorar l’atenció a les dones i al seu entorn.
Actualment, es treballa en el model del servei, tant a escala organitzativa com en la definició de l’àmbit de referència territorial que tindrà cada equipament.

El SARA és un servei municipal d’atenció específica a persones víctimes de situacions de violència masclista (dones, infants i adolescents, i persones de l’entorn proper directament afectades per aquesta violència). També assessora professionals i persones de l’entorn de les víctimes. La tasca del servei es desenvolupa de forma majoritària amb intervencions d’atenció individualitzada i en grups. També ofereix un espai de consultes per orientar i ajudar professionals de diferents serveis o familiars, amigues, veïnat, escoles, etc.

Paraules clau

SARA Eixample/ violència masclista/