La Comissió de Govern aprova la instal·lació de sistemes d’ombra estacional a 20 àrees de jocs infantils : Servei de Premsa

La Comissió de Govern aprova la instal·lació de sistemes d’ombra estacional a 20 àrees de jocs infantils

02/04/2024Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

La Comissió de Govern ha aprovat en la seva darrera sessió iniciar la tramitació per poder instal·lar sistemes d’ombres a 20 àrees de jocs infantils, repartits equitativament per tots els districtes de la ciutat. La tramitació segueix a partir d’ara amb la licitació per a la fabricació d’aquests dispositius i la posterior contractació i producció, de manera que els sistemes estaran en funcionament a l’estiu de 2025 i tindran un caràcter estacional. És a dir, estaran col·locades a la temporada d’estiu i es retiraran a l’hivern.

Les àrees de jocs infantils són espais prioritaris pel que fa a l’adaptació de la ciutat a l’emergència climàtica, i cobrir-los amb ombres és essencial per garantir el confort tèrmic dels infants, que són un dels col·lectius més vulnerables a la calor extrema. Noves àrees de joc com la del parc de Can Batlló o la del parc del Poblenou ja incorporen sistemes d’ombra, i amb aquesta aprovació, l’Ajuntament de Barcelona treballa per estendre-ho a les àrees existents.

A partir de la diagnosi del nivell de radiació en aquests espais i tenint en compte l’oferta lúdica de cadascun, se n’han pre-seleccionat 20, dos per cada districte, en què l’Ajuntament instal·larà sistemes d’ombra que siguin modulars, adaptables a les diferents situacions urbanes i que tinguin un manteniment assequible.

Aquesta és la llista d’àrees pre-seleccionades, subjecta a possibles canvis per qüestions de disseny o constructives un cop concretat el sistema:

 

Ciutat Vella:

Eixample:

Sants-Montjuïc:

Les Corts:

Sarrià – Sant Gervasi:

Gràcia:

Horta-Guinardó:

Nou Barris:

Sant Andreu:

Sant Martí:

 

L’avaluació dels sistemes que s’acabin instal·lant ha de permetre replicar i escalar la producció a més àrees de jocs de la ciutat, amb l’objectiu que cap infant de la ciutat deixi de jugar a causa de la calor. Després d’un primer assaig en un parc infantil al districte de Sant Martí l’estiu passat, els sistemes d’ombra consistiran en un sistema de bàculs permanents (és a dir, columnes metàl·liques) fonamentats a terra que sostindran els elements tèxtils que generaran l’ombra. Aquests elements tèxtils seran teles troquelades per evitar l’efecte vela i garantir-ne la seguretat i funcionalitat que s’hauran de poder posar i treure a l’inici i final de cada temporada d’estiu.

La tramitació administrativa que comença ara consisteix en la licitació del contracte, amb un import de 918.455,83 euros, dividit en dos lots de 10 àrees cadascun, per poder-lo adjudicar a la tardor. A partir d’aquí les empreses adjudicatàries podran començar a treballar en la fabricació durant els mesos d’hivern dels elements i els encaixos a les àrees de joc, i poder instal·lar els elements tèxtils quan arribin els mesos de més calor.

Paraules clau

àrees de jocs infantils/ ombra estacional/