Barcelona commemora el Dia Internacional del Poble Gitano : Servei de Premsa

Barcelona commemora el Dia Internacional del Poble Gitano

08/04/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

Aquest matí, el Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona ha acollit l’acte commemoratiu pel Dia Internacional del Poble Gitano. Presidit per l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, l’acte també ha comptat amb l’assistència de la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida, Maria Eugènia Gay; el tinent d’alcaldia de Seguretat, Prevenció, Convivència i Règim Interior, Albert Batlle, i de la comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa, Sara Belbeida.

 

 

L’alcalde ha iniciat la seva intervenció agraint al poble gitano les seves aportacions a la ciutat: “Barcelona té ànima gitana, és una ciutat oberta i diversa, i això forma part de la seva identitat i del seu ADN.” “Avui és un dia festiu i de reivindicació. Avui alcem la veu per dir basta als perjudicis d’acusar al poble gitano, diem no al racisme i diem sí a la tolerància. És temps d’unir i no d’oprimir, és temps d’avançar i no d’estigmatitzar.” ha afegit Collboni. Per acabar, ha destacat l’orgull per la Barcelona gitana “Diem sí a la gran aportació del poble gitano a la nostra societat i a la nostra ciutat, per això seguim treballant per una ciutat lliure de qualsevol discriminació”.

El Dia Internacional del Poble Gitano és un dia per donar a conèixer la cultura i la història del poble gitano i reivindicar la defensa dels drets i la lluita contra la discriminació i l’antigitanisme. Per aquest motiu, en l’acte han participat i donat veu a aquesta lluita el vicepresident primer del Consell Municipal del Poble Gitano, Francisco Vargas; el president de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya, Simón Montero, i Mercedes Gómez, dona de reconeguda vàlua del Consell Municipal del Poble Gitano.

L’acte ha conclòs amb la interpretació de l’himne del poble gitano “Gelem-Gelem”, a càrrec de l’artista Pedro ‘el Granaíno’ i amb la penjada de la bandera gitana al balcó de la façana de l’Ajuntament.

A més, del 4 al 20 d’abril hi haurà punts d’informació a diferents barris de la ciutat, gestionats per voluntaris de les entitats que conformen el Consell Municipal del Poble Gitano, amb l’objectiu de visibilitzar i donar a conèixer a tothom la cultura del poble gitano de Barcelona. Una cultura rica, diversa i amb uns valors que formen part de la cultura de la ciutat.

 

 

 

8 d’abril, una data reivindicativa

El dia 8 d’abril se celebra el Dia Internacional del Poble Gitano. La data es va establir el 1971 en el marc del 1r Congrés Mundial Gitano, un esdeveniment que va suposar el ressorgiment del moviment gitano internacional i en què es van adoptar una bandera  i un himne. La bandera oficial del poble romaní que es va instituir és verda i blava, que representa el cel i el camp, amb una roda de carro vermella al centre com a símbol del camí des de l’Índia i la llibertat. L’himne gitano és el “Gelem, gelem” (Vaig caminar, vaig caminar), compost per Jarko Jovanovic.

La celebració del 8 d’abril és un moment per al reconeixement de la realitat, la història i la cultura del poble gitano, però també per estimular la reflexió sobre la discriminació que han patit i pateixen històricament els gitanos de tot el món.





Paraules clau

Dia Internacional del Poble Gitano/