L’Ajuntament lliura la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a la Federació d’Entitats Culturals Andaluses a Catalunya (FECAC) : Servei de Premsa

L’Ajuntament lliura la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a la Federació d’Entitats Culturals Andaluses a Catalunya (FECAC)

11/04/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha presidit aquesta tarda l’acte de lliurament de la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a la Federació d’Entitats Culturals Andaluses a Catalunya (FECAC) en reconeixement de la seva tasca en favor de la difusió de la cultura i tradicions andaluses i amb motiu de la celebració, l’any passat, del 50è aniversari de la Feria de Abril a Catalunya i la 50a Romería del Rocío a Catalunya. L’atorgament de la Medalla va ser aprovada per unanimitat en sessió plenària del Consell Municipal el passat mes de setembre.

 

 

 

 

 

 

L’acte ha comptat amb la presència de la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida, Maria Eugènia Gay; la comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa, Sara Belbeida, i d’altres membres del consell municipal. Per part de la FECAC, ha estat el seu president, Daniel Salinero, l’encarregat de recollir la medalla. La glossa ha anat a càrrec de Manuel Calderón.

L’alcalde Jaume Collboni ha destacat que la Medalla d’Or és un reconeixement a la FECAC “pel seu compromís amb Barcelona i Catalunya, i amb la convivència, la diversitat, la solidaritat i els valors del nostre temps.” Per aquest motiu, Collboni ha volgut agrair a la FECAC i a totes les seves entitats “el treball per a enfortir els vincles entre Barcelona i Andalusia, reconeixent-nos i enriquint-nos els uns als altres”, i els ha instat a “seguir teixint junts una Barcelona forta, que sens dubte té, ha tingut i tindrà una part del seu cor a Andalusia.”

La FECAC és una entitat que treballa en favor de la difusió i promoció de la cultura i les tradicions andaluses i contribueix a l’enriquiment de la convivència entre les comunitats andalusa i catalana. Es va crear l’any 1982 per reunir a les diferents entitats culturals andaluses per tal de donar major projecció i difusió als actes i manifestacions culturals que organitzaven.

Actualment compta amb més de cent organitzacions culturals per tot Catalunya, que duen a terme durant l’any nombrosos actes lúdics i culturals, des d’exposicions, conferències, teatre, poesia, dansa, festivals, etc. Sota el paraigües de la FECAC s’agrupen cases d’Andalusia, centres culturals, associacions culturals, germandats rocieras, germandats penitents i penyes flamenques.

Un dels esdeveniments més destacats que organitzen és la Feria de Abril a Catalunya, que enguany celebrarà la seva 51ena edició. La Feria, a imatge de la celebrada a Sevilla, té la particularitat que des de l’inici es va plantejar com un esdeveniment obert i participatiu, on la totalitat de les casetes instal·lades són públiques. Després de celebrar-se a diferents poblacions, la Feria ha trobat a Barcelona la seva ubicació més estable, primer a la Nova Mar Bella i al recinte del Fòrum des de 2005.

Una altra de les activitats destacades és la Romeria del Rocío, que també celebra el 2024 el seu 51 aniversari. Durant aquesta celebració les germandats i grups rocieros s’uneixen per retre homenatge a la Verge del Rocío. A més d’aquests actes cabdals, la Federació organitza una sèrie d’actes entre els quals destaquen les Jornades Commemoratives del Dia d’Andalusia o el Concurs nacional de cante “Yunque Flamenco”.      

 

Cartell de la Feria de Abril inspirat en la Casa Batlló

L’acte de lliurament de la Medalla d’Or s’ha aprofitat per presentar el cartell de la 51 edició de la Feria de Abril a Catalunya que, enguany, tindrà lloc del 26 d’abril al 5 de maig al Parc del Fòrum.

L’autora del cartell, María del Carmen Longobardo Vela, fotògrafa barcelonina d’origen gadità, ha presentat una imatge plena de símbols que reflecteix la identitat de Barcelona en la celebració de la fira més important d’Andalusia, la Feria de Abril. Inspirat en la Casa Batlló, el cartell mostra a una flamenca amb la peineta feta amb la creu de quatre braços que apunten als punts cardinals, la faldilla amb llum i color com la pedra i el vidre quan reben la primera llum del matí, donant-li moviment i alegria, i els botons de l’esquena són pedres semblants al llom del drac que corona la teulada.





Paraules clau

andalusia/ fecac/ Medalla d’Or al Mèrit Cívic/