L’Ajuntament de Barcelona aprova la renovació i millora del túnel de la Rovira : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona aprova la renovació i millora del túnel de la Rovira

13/04/2024Temps estimat de lectura: 3 minuts

La comissió de Govern ha donat el vistiplau al projecte que permetrà millorar la seguretat, l’eficiència energètica, renovar el paviment, tractar les patologies estructurals, millorar la impermeabilització i el drenatge i renovar bona part de les instal·lacions del túnel.

 

 

Les obres tenen un pressupost de 17.390.621,62 euros i la previsió és iniciar-les a finals d’aquest any 2024, amb una durada de 12 mesos i mig. Totes les actuacions es realitzaran per fases i s’haurà de tancar el túnel alternant el sentit ascendent i descendent. Aquesta transformació permetrà actualitzar i adaptar una infraestructura que data de 1987. Un túnel que té una longitud d’uns 1.300 metres i que té l’entrada sud al barri del Baix Guinardó i la nord, al Carmel.

La renovació del túnel de la Rovira és la primera actuació que s’emmarca en el projecte de transformació de l’àmbit de la Rambla del Carmel. Està previst que després d’aquesta primera actuació es continuïn les intervencions per reformar tot l’àmbit i dotar-lo dels espais, equipaments, infraestructures i usos que la ciutadania necessita.

 

Actuacions per millorar la seguretat

Les actuacions orientades a millorar la seguretat del túnel tenen un pes molt rellevant en aquesta obra de renovació. S’executaran tres galeries d’evacuació de nova construcció que tindran connexió transversal entre els dos tubs, és a dir, entre els dos sentits de la marxa, l’ascendent i el descendent.

També es renovaran les instal·lacions de seguretat i de comunicació amb noves solucions tecnològiques. Entre aquestes actuacions, destaquen:

A més, s’incorporaran elements nous per a la detecció d’incendis, s’ampliarà el sistema d’hidrants i extintors i, addicionalment, es reformaran les sales tècniques.

Les actuacions inclouen la renovació de tot el paviment, que es farà amb un microaglomerat ultrafí, un paviment més resistent. També es canvia tot l’enllumenat del túnel, que serà amb tecnologia LED i s’implementarà un sistema integral intel·ligent de gestió de l’enllumenat. El sistema de ventilació es mantindrà, però un cop finalitzada l’obra, es faran noves pautes de ventilació totalment automatitzades i adaptades als diferents escenaris. Es millora la xarxa d’alimentació d’energia del túnel.

 

Actuacions estructurals al túnel

Les obres de millora també serviran per solucionar lesions al túnel que comporten filtració d’aigua i, per tant, es farà la reparació d’aquestes fissures, es repararan les juntes i es renovarà la impermeabilització de la infraestructura per evitar noves filtracions. En aquest mateix àmbit es renovarà el drenatge existent, s’incrementaran els punts de captació, tant al vial com a les voreres i es dotarà d’embornals i col·lectors el tram de túnel comprès entre la boca nord i la sala tècnica nord. També s’instal·larà un sistema de drenatge a les noves galeries d’evacuació.

 

Fases de les actuacions

Aquestes obres es realitzaran en 5 fases amb l’objectiu de minimitzar al màxim l’impacte en la mobilitat, moltes de les actuacions es faran en horari nocturn.

En les fases en que es concentrin la major part de les actuacions caldrà tancar el túnel. Això es farà alternant els dos sentits de la marxa. Primer s’afectarà la banda descendent i posteriorment l’ascendent per minimitzar l’afectació. L’Ajuntament de Barcelona desplegarà un dispositiu ampli d’informació d’aquestes actuacions.

 

Imatges en alta resolució

Paraules clau

túnel de la Rovira/