Servei de Premsa
22/01/2025
Programa d’Actuació Municipal 2023-2027: Barcelona comença l’elaboració del full de ruta del mandat
15/04/2024
Temps estimat de lectura: 10 minuts
- El Govern municipal dona inici a la tramitació del document que estableix les prioritats i els compromisos amb la ciutadania per als propers anys per avançar cap a una Barcelona per viure-hi, pròspera, sostenible i saludable
- Aquest primer document de proposta esdevé la base del diàleg que a continuació s’iniciarà amb la ciutadania i els diferents grups polítics per tal d’enriquir-lo i millorar-lo
- Es defineixen quatre eixos principals: descarbonització i espai públic endreçat; progrés social i benestar; economia i digitalització, i diàleg, consens i igualtat, i a partir d’ells es concreten 622 actuacions destacades en deu grans àmbits principals
- Es prioritzaran les grans transformacions urbanístiques de la Rambla, Via Laietana, ronda de Dalt, Meridiana, Sagrera, Glòries, i la renovació del litoral.
- Es treballarà per garantir l’accés a l’habitatge ampliant el parc públic amb 4.000 nous pisos assequibles
- Se seguirà implementant i es consolidarà el Pla Endreça com a resposta integral per garantir l’excel·lència i el bon manteniment de l’espai públic
- Es treballarà per reforçar la presència operativa dels agents de primera activitat de la Guàrdia Urbana, que superaran en total els 3.500 efectius, i es tirarà endavant un Pla de gestió del turisme per garantir-ne la qualitat i reduir-ne les externalitats negatives
- En l’àmbit dels equipaments destaca la creació i millora d’11 centres esportius i la construcció de 4 noves biblioteques i 6 casals per a gent gran
- Documentació:
- Projecte (PDF)
- Presentació (PDF)
- Imatges
El full de ruta del mandat
El Govern municipal dona inici a la tramitació del Programa d’Actuació Municipal (PAM) 2023-2027, l’instrument de planificació estratègica que estableix el full de ruta i les prioritats i actuacions que es desplegaran al llarg del mandat. Es tracta d’un document amb objectius realistes i que l’Ajuntament de Barcelona està en disposició d’assolir durant el mandat, un reflex de les mesures i actuacions que es poden dur a terme i del compromís que el Govern de la ciutat pren amb la ciutadania per als propers anys. La proposta de PAM se sotmetrà a l’aprovació inicial en el marc de la Comissió de Presidència, Seguretat i Règim Interior per poder iniciar el procés de debat i participació amb la ciutadania de cara a incloure-hi aportacions i enriquir-lo. El PAM s’alinea amb el Pla d’Inversions Municipal que garanteix amb una dotació extraordinària de 2.829 milions d’euros el finançament i la viabilitat de les obres i els equipaments que hi apareixen.
El PAM inclou un seguit de mesures i accions a nivell de ciutat i a escala de districte i de barri que permetran continuar avançant per una Barcelona per viure-hi, pròspera, sostenible i saludable. En aquest sentit, el propòsit i l’objectiu compartit marcat pel Govern municipal per aquests quatre anys és donar resposta als principals reptes globals i alhora oferir solucions de proximitat tot situant les persones en el centre. I fer-ho fomentant el progrés compartit a partir d’un desenvolupament econòmic sostenible i inclusiu, amb una aposta decidida pel feminisme, la cultura, la innovació, l’equitat i la justícia social; millorant la qualitat de vida a partir d’un espai públic endreçat, vetllant per l’accés a l’habitatge i avançant en el verd i en la descarbonització que exigeix la defensa de la salut i del medi ambient. I tot plegat des del diàleg i els grans pactes en col·laboració amb els agents socials i econòmics. Aquests objectius es reflecteixen en els quatre eixos principals que composen el PAM:
- Eix 1: Espai públic endreçat, canvi climàtic i descarbonització
Una ciutat referent en la lluita contra el canvi climàtic, planificada i endreçada, neta i segura, on viure i conviure.
- Eix 2: Progrés social i benestar
Una ciutat acollidora i equitativa, de drets socials i cures, accessible i inclusiva, on la cultura, l’educació i l’esport esdevenen motor de prosperitat.
- Eix 3: Economia i digitalització
Una ciutat motor d’oportunitats i del canvi tecnològic, amb un desenvolupament econòmic sostenible i inclusiu.
- Eix 4: Diàleg i igualtat
Una ciutat amb un lideratge proper, accessible i participatiu, oberta al món, igualitària i feminista.
622 actuacions en deu grans àmbits
A partir dels quatre eixos principals, la proposta de PAM defineix deu grans àmbits d’actuació que agrupen les diverses àrees i matèries d’intervenció municipal. En total, els àmbits sumen 622 actuacions destacades que han de permetre tirar endavant les polítiques i prioritats del mandat, de les quals 233 són d’abast global de ciutat i 389 són específiques als barris i provenen dels respectius Programes d’Actuació dels Districtes (PADs).
Els deu grans àmbits i les àrees que inclouen són els següents:
- Habitatge
Una de les principals prioritats de l’Ajuntament de Barcelona per al mandat 2023-2027 és el de treballar per garantir l’accés a l’habitatge a tota la ciutadania i combatre l’emergència habitacional. Això passa per augmentar l’estoc d’habitatge, especialment el parc d’habitatge assequible, de titularitat pública i de lloguer, i fer-ho amb la col·laboració de tots els agents implicats, a través de la construcció, la compra i la captació.
Durant aquest mandat, el parc d’habitatge assequible s’incrementarà en 4.000 noves unitats, tant a través de la nova construcció com per l’adquisició i captació per a programes municipals com la Borsa de Lloguer. La col·laboració amb tots els agents implicats s’enfortirà tant a través de la promoció delegada a entitats sense ànim de lucre i empreses, com amb la reforma de la mesura del 30% per fer-la efectiva. Alhora, s’impulsarà la rehabilitació de 20.000 habitatges amb els fons europeus Next Generation, amb criteris d’estalvi energètic i d’emissions.
- Espai públic i transició ecològica
Es donarà prioritat a la cura i l’ordenació de l’espai públic amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones, amb la neteja i el manteniment com a àmbits fonamentals i l’adaptació de la ciutat a les noves condicions climàtiques com a prioritat per garantir el confort i la resiliència en benefici de la ciutadania.
Per fer-ho possible, se seguirà implementant i es consolidarà el Pla Endreça com a resposta integral per garantir l’excel·lència i el bon manteniment de l’espai públic, així com el Pla de Manteniment Integral per a tots els barris, que suposarà una dotació de 435 milions d’euros. S’implementarà un programa d’espais lliures interiors i de proximitat per arranjar-ne i adquirir-ne de nous, així com un pla calor per crear nous espais d’ombra i refugis climàtics, i es desplegarà el Pla Clima Escola Barcelona per a la climatització de 170 escoles i la instal·lació de plaques fotovoltaiques.
- Urbanisme
Es proposen intervencions urbanístiques en àmbits d’oportunitat i impulsades des del consens i el diàleg per respondre a les necessitats de la ciutadania, i que per mitjà d’accions de regeneració, amb una mirada de conjunt, promouen nous usos o rehabilitació d’edificacions existents, incrementant i arranjant l’espai públic i adequant les infraestructures de serveis associades.
Així, entre les principals mesures es prioritzaran les grans transformacions urbanístiques: s’accelerarà la reforma de la Rambla per acabar-la abans del 2027 i s’acabarà la de la Via Laietana. S’executarà la segona fase de la cobertura de la ronda de Dalt al seu pas per Horta-Guinardó, s’avançarà amb les remodelacions de l’avinguda Meridiana, la Sagrera i les Glòries, i s’impulsarà la renovació del litoral, entre altres obres. A més, es desenvoluparà el Pla Montjuïc 2023-2029, s’impulsarà el Nou Campus Clínic i es duplicarà la dotació del Pla de Barris 2025-2028.
- Mobilitat i infraestructures
Es treballarà per garantir, a la ciutat i l’àrea metropolitana, el dret de tots els ciutadans a una mobilitat molt més inclusiva, equitativa, segura i sostenible. Es fomentarà la convivència d’usos diversos en l’espai públic i l’eficiència, la flexibilitat i la innovació dels mitjans de transport, tot prioritzant la qualitat dels espais per als vianants, millorant l’espai dedicat al transport públic col·lectiu, protegint els vulnerables, bicicletes i patinets, reservant espais adients per a la logística urbana, alhora que garantint la mobilitat essencial i l’accés amb altres modes de transport privat.
En aquest sentit, de les mesures incloses destaca continuar amb la connexió de les dues xarxes de tramvia, millorar la xarxa ciclista de la ciutat, aprovar el nou Pla de Mobilitat Urbana i avançar cap a una flota d’autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) de zero emissions per passar del 25% el 2024 al 75% el 2030. A més, es millorarà la infraestructura de l’aigua ampliant les xarxes d’aigua freàtica i d’aigua regenerada.
- Convivència i seguretat
La prevenció se situa al centre del model de seguretat de l’Ajuntament de Barcelona per aquest mandat, reforçant la convivència i el civisme en l’espai públic. Es reforçarà el cos de la Guàrdia Urbana per tal d’arribar a 3.500 agents en primera activitat. També s’elaborarà un nou pla de convivència i civisme i es modificarà l’ordenança de convivència per fomentar el civisme i la coresponsabilitat a l’espai públic.
Alhora, s’ubicarà el nou Centre d’Emergències Metropolitanes als jardins de les Tres Xemeneies, al Poble-sec.
- Economia i ocupació
S’impulsarà la diversificació econòmica de la ciutat donant suport als sectors estratègics com la ciència, la recerca, l’economia blava, els xips i les cures, i també als emergents, sobretot els vinculats al canvi climàtic, apostant per la ciència i la recerca.
Es desplegarà el Pla ‘Barcelona Fàcil’ per afavorir les iniciatives empresarials. A més, es promourà una ocupació de qualitat i es lluitarà contra la precarietat, es tiraran endavant iniciatives específiques per fomentar l’ocupació juvenil de qualitat i es treballarà per promocionar el comerç de proximitat donant suport a la professionalització i la millora del sector i potenciant els mercats municipals.
Alhora, es tirarà endavant un Pla de gestió del turisme per garantir-ne la qualitat i reduir-ne les externalitats negatives i es desplegarà la regulació d’habitatges d’ús turístic.
- Atenció social, salut i cures
Els serveis socials, l’atenció a les persones i les cures s’adaptaran aquest mandat 2023-2027 a les noves realitats, treballant per consolidar la seva funció d’acompanyament a la ciutadania en situacions de dificultat vital, socioeconòmica i relacional, per fer valdre els drets socials i l’autonomia.
Així, s’impulsarà la Renda Barcelona, amb ajudes complementàries per mitigar situacions de vulnerabilitat econòmica. Les polítiques socials s’enfortiran en clau de prevenció i de proximitat, amb el reforç de la xarxa de salut amb 11 nous equipaments sanitaris d’atenció primària. I es crearà l’oficina d’accessibilitat universal i es garantirà el disseny accessible als grans projectes de ciutat.
- Cultura, educació i esports
En aquest àmbit, s’apostarà per augmentar els públics de la cultura, es defensarà un model educatiu inclusiu i innovador per lluitar contra les bretxes educatives i l’abandonament prematur de l’escola amb programes específics i s’apostarà per una formació professional dual de qualitat per donar respostes a la realitat dels barris i del mercat. Una actuació destacada és la construcció i posada en marxa de quatre biblioteques, així com el desplegament de la Ciutadella del Coneixement com a estratègia científica i urbanística.
Quant a l’esport, es promourà com a pràctica habitual entre la ciutadania i s’afavorirà que recuperi un espai central a la ciutat, també com a factor de desenvolupament, lligat a la creació de llocs de treball i a les noves tecnologies. En aquest àmbit, es preveu la creació i millora d’11 centres esportius (sis de nous i rehabilitacions i millores a cinc més).
- Ciutadania i igualtat
En aquest àmbit es treballarà per tal d’assegurar una Barcelona inclusiva, on tots els col·lectius estiguin ben atesos d’acord amb les seves necessitats particulars, per atendre les persones en totes les fases del cicle vital. El feminisme tindrà presència en tots els àmbits de les polítiques públiques per tal de combatre la desigualtat de gènere des d’una perspectiva transversal, i s’actualitzarà i modernitzarà la xarxa de centres d’atenció psicològica i jurídica a les dones. L’Ajuntament actuarà de manera contundent contra la violència de gènere, es millorarà la seguretat de l’espai públic i l’acompanyament a les víctimes.
S’enfortirà la xarxa d’equipaments de proximitat per a les persones grans amb la creació de sis nous casals de gent gran. Respecte les polítiques LGTBI, el Centre LGTBI es potenciarà amb més suport a les associacions del col·lectiu i s’impulsarà un pla de lluita contra el racisme i la xenofòbia.
En l’àmbit de ciutadania, destaca també una dotació de 30 milions d’euros per als Pressupostos Participatius, l’instrument de democràcia directa a través del qual la ciutadania podrà proposar, definir, prioritzar i escollir projectes d’inversió per tal que l’Ajuntament els dugui a terme.
- Metròpoli i projecció al món
A nivell metropolità, l’Ajuntament treballarà per impulsar un pacte per les infraestructures metropolitanes i elaborar el primer pla metropolità d’habitatge, amb un horitzó del 2024 al 2030. A nivell internacional, l’objectiu és recuperar la capacitat de lideratge de Barcelona reactivant el rol de capital mediterrània i donant suport a una reforma dels tractats europeus per crear un comitè de ciutats.
Destaca en aquest àmbit la celebració de la Copa Amèrica de Vela del 2024, la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura 2026 i la celebració de la biennal d’art europea Manifesta 2024 per al desenvolupament emergent de l’art i la cultura contemporanis. L’impuls de la promoció internacional ha d’augmentar les oportunitats econòmiques, amb la programació d’un calendari de grans esdeveniments internacionals, a fi de continuar atraient congressos des de l’exterior.
- Tramitació i participació
El calendari de tramitació del Programa d’Actuació Municipal està definit al Reglament Orgànic Municipal (ROM), en l’article 121. Després que la Comissió de Govern aprovés el projecte de PAM el passat dijous, 11 d’abril, el document se sotmetrà a aprovació inicial a la Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació, Seguretat i Prevenció que se celebrarà aquest dimecres, 17 d’abril.
A partir d’aquí, s’obriran els processos d’exposició pública i el procés participatiu, que avançaran en paral·lel. En concret, el procés participatiu ciutadà es realitzarà a través de sessions sectorials i territorials, i de format tant presencial com virtual per mitjà de la plataforma Decidim.Barcelona.
PAM 2023-2027 – Presentació (PDF)
Paraules clauPAM 2023-2027/