El Camp Municipal de Criquet de Montjuïc s’estrena amb la celebració de la Lliga Nacional Femenina : Servei de Premsa

El Camp Municipal de Criquet de Montjuïc s’estrena amb la celebració de la Lliga Nacional Femenina

19/04/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

Aquest cap de setmana el Camp Municipal de Criquet de Montjuïc s’estrena oficialment amb la disputa de la primera jornada de la Lliga Nacional Femenina “No boundaries”. Es tracta de la primera lliga nacional femenina que es disputa a l’Estat i es jugarà íntegrament a Barcelona durant quatre caps de setmana entre els mesos d’abril i novembre de 2024.

 

 

La celebració d’aquest campionat suposa l’estrena oficial del nou camp esportiu del carrer de Segura del Polvorí 31-33 del Parc de Montjuïc, on des de 1975, va estar ubicat el Camp de Futbol de Julià de Campmany.

Es tracta del primer camp de criquet de la ciutat, es un projecte impulsat des de l’Institut Barcelona Esports (IBE) i ha estat una realitat gràcies a la iniciativa de l’equip femení Criquet 11, que formen un grup de noies del Raval, Trinitat Vella, el Poble-sec, Badalona i Santa Coloma i que va presentar el seu projecte a la convocatòria dels primers pressupostos participatius de l’Ajuntament de Barcelona.

La idea va obtenir 2.441 vots, i va convertir-se en la iniciativa amb més suports d’entre els més de 800 presentades. Aquest equip, recentment, ha estat el protagonista del documental ‘Les del criquet’, emès al programa Sense Ficció de TV3 i aquestes jugadores han estat les primeres en entrenar en aquest nou equipament esportiu.

L’equip Criquet 11 forma part del programa d’esport Criquet Jove BCN, un projecte impulsat pel Centre d’Estudis Africans i Interculturals (CEAi) i la Fundació per a l’esport i l’Educació de Barcelona (FEEB), que des del 2012 forma part del programa Convivim Esportivament, impulsat per l’Institut Barcelona Esports. El criquet va arribar a Barcelona de la mà dels veïns i veïnes de les comunitats de població d’origen paquistanesa, índia i bengalí residents a la ciutat. Jugar al criquet ha esdevingut quelcom més que practicar un esport. La diversitat d’origen, cultural i de creences dels participants han convertit la pràctica d’aquest esport en un espai de cohesió social, participació inclusiva i no discriminació. Es tracta d’un esport molt popular al Pakistan, l’Índia o Bangladesh.

 

Una reforma integral del camp per adaptar-lo a la pràctica del criquet

L’obra, amb un pressupost d’ 1,6 milions d’euros provinent del fons dels Pressupostos Participatius, ha suposat la reforma integral del camp, amb plantació de gespa artificial per a la pràctica del criquet i d’altres esports minoritaris. En aquest sentit, s’han marcat les línies de pitch, s’ha creat el túnel de batuda, i s’ha instal·lat nou enllumenat, vestidors i una tanca perimetral.

Els treballs executats més destacats son:

Tot el camp disposa de la mateixa gespa artificial, però el pitch (de dimensions  oficials  22,56 m x 3,66 m), per garantir el bot ideal de la pilota, té la base diferent a la de la resta del camp. Les línies de les bases on es situen els batedors s’han marcat amb línies blanques, també de gespa artificial.

 

Primera Lliga Nacional Femenina de Criquet

El nou Camp Municipal de Criquet de Montjuïc acollirà tots els partits de Lliga Nacional Femenina en els següents dates:

Els equips que participaran en aquesta primera Lliga Nacional Femenina de Criquet són: Barcelona Storm, Múrcia Cobras, València Vipers, Màlaga Fire, Madrid Royals i Sevilla Scorpions.

 

Reivindicació amb veu femenina

La promoció del criquet femení ha fet que durant molts anys a Barcelona hi hagi els únics equips femenins de l’estat i que la selecció espanyola estigui gairebé íntegrament formada per noies de Barcelona. I això ha estat gràcies a la voluntat i el compromís d’un grup de noies que han lluitat per poder gaudir d’un dels esports més populars entre les comunitats asiàtiques de la ciutat.

Aquesta reivindicació del  criquet femení a la ciutat respon a la necessitat de trobar espais on practicar l’esport en un ambient de confiança, cura i fortalesa, a més de fomentar la cohesió social, la participació i el diàleg intercultural a través de la promoció d’una pràctica esportiva identitària com és aquesta.





Paraules clau

criquet/ Parc de Montjuïc/