Servei de Premsa
18/01/2025
Neix #Reconnecta, un joc per combatre la soledat no desitjada en els infants, adolescents i joves
19/04/2024
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- La iniciativa és fruit del pla del districte de Nou Barris en la lluita contra la soledat no desitjada i permet als adolescents i joves trobar propostes lúdiques i culturals per gaudir-ne en companyia
- L’Ajuntament ha celebrat la jornada “La soledat no és cap joc” un espai per reflexionar sobre la soledat no desitjada en infants i joves, i on s’han compartit eines i recursos professionals per a la detecció i la prevenció de la soledat des de la cultura i el lleure
El Districte de Nou Barris ha presentat avui, en el marc de la jornada “La soledat no és cap joc”, el joc de taula #Reconnecta, un joc per estimular la vida social dels i les adolescents i joves a través del qual poden trobar propostes lúdiques i culturals per gaudir en companyia i així lluitar contra el sentiment de soledat no desitjada.
La iniciativa sorgeix del Pla d’accions contra la soledat no desitjada de Nou Barris 2022-2023 i consisteix només en un tauler en format A4 i dos daus que ha estat creat per Pak Gallego Arredondo de Guerra de Mitos (GDM), Juan José Peña Mampel de Kaburi i Oriol Crespo Ramos de la Editorial Game 4 Gamer. Els nois i noies que hi juguin veuran com, a més de passar una estona divertida, acabaran la partida amb uns quants plans a l’agenda per gaudir de propostes interessants en música, esports, festa, cinema o passejades, i amb la companyia de gent de la seva edat.
#Reconnecta es va presentar en la 12ª edició del Festival de Joc DAU Barcelona, al Centre Cultural Fabra i Coats, on va obtenir unes valoracions molt positives destacant el dinamisme i la possibilitat que ofereix de conèixer millor les altres persones participants.
El joc estarà disponible en tots els espais juvenils de la ciutat i se’n farà difusió a la resta d’equipaments municipals. També s’ofereix la possibilitat de descarregar el tauler i les instruccions gratuïtament aquí.
Infants, adolescents i joves, els col·lectius que més pateixen la soledat no desitjada
La soledat no desitjada s’ha convertit en un problema global de les societats actuals, vinculat al procés de modernitat, el desenvolupament urbà i l’increment de l’individualisme. Barcelona no n’és una excepció. Accentuada per la pandèmia de la covid-19 i amb afectació a totes les edats, des d’infants fins a gent gran i amb una gran incidència entre la població jove, la soledat no desitjada suposa un repte, però no és irreversible.
En aquest sentit, el sentiment de soledat ha crescut a la ciutat l’any 2023, on els infants són un dels col·lectius amb major sentiment de soledat. Segons dades de l’enquesta Òmnibus dels tres últims anys, el 12,6% dels infants de 10 a11 anys, i el 12,5% de 13 a 14 declaren sentir-se sols sovint, una dada molt superior a la del grup de 65 anys i més, que és del 4,1%.
Els infants en situació de pobresa i/o privació material se senten més sols. En entorns socioeconòmics més baixos un 16,9% declara sentir-se sol, en comparació al 9,2% dels entorns més alts. A més, el 44,4% se senten sols quan tenen més de 3 privacions, com podria ser connexió a internet o calefacció a casa.
D’altra banda, sentir-se segurs a casa, a l’escola i amb l’entorn on viuen és molt rellevant per millorar el seu benestar. En aquest sentit, 2 de cada 3 infants que se senten gens o poc segurs a casa senten soledat i el 44,6% els que se senten poc segurs al seu barri també han patit soledat.
La soledat no és cap joc
#Reconnecta s’ha presentat en la jornada “La soledat no és cap joc”, que s’ha celebrat avui divendres a l’espai Jove Les Basses. Dins el marc de l’Estratègia Municipal contra la Soledat, aquesta jornada posa de relleu la soledat no desitjada en infants i joves, alhora que ha ofert eines i recursos professionals per a la detecció i la prevenció de la soledat des de la cultura i el lleure.
En la jornada s’ha presentat l’informe “El repte invisible: la soledat no desitjada en els infants”, elaborat per la Doctora en Sociologia per la Universidad de Zaragoza i professora del Departament de Sociologia de la Universitat de Barcelona, Sandra Escapa. També el Doctor en Pedagogia i co-coordinador de Liberi, Grup de recerca en infància, joventut i comunitat de la Universitat de Girona, Pere Soler Masó, ha fet una ponència sobre la soledat en infants, adolescents i joves. Per la seva banda, la regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat, Marta Villanueva, ha fet la clausura de la trobada.
Paraules clau#Reconnecta/ joves/ Nou Barris/ soledat/