Comencen les obres per construir el nou Gimnàs Social Sant Pau i 36 habitatges de lloguer social : Servei de Premsa

Comencen les obres per construir el nou Gimnàs Social Sant Pau i 36 habitatges de lloguer social

22/04/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Aquest dilluns, 22 d’abril, ha començat la reforma i ampliació de l’edifici que acull l’històric Gimnàs Social Sant Pau de Barcelona (Ronda Sant Pau 46). Les obres serviran per a construir-hi 36 habitatges per a famílies en situació de vulnerabilitat i les noves instal·lacions del gimnàs social que ha ocupat els baixos de l’immoble durant més de 80 anys. Es preveu que la primera fase dels treballs, que inclou l’enderroc de la major part de les estructures i la façana, durarà 4 mesos.  Després començarà la construcció del nou gimnàs social i de 6 plantes d’habitatges, que es preveu que quedin enllestits l’estiu de 2026.

El projecte arquitectònic i social de l’edifici l’han presentat avui el comissionat d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Ramon Riera; el comissionat del Pacte per Ciutat Vella de l’Ajuntament de Barcelona, Ivan Pera; Jaume Roures, de la promotora Coyoacan, titular del dret de superfície del solar; Carme Trilla, presidenta de la Fundació Hàbitat3; Lara Cáceres, directora del Gimnàs Social Sant Pau, i Ramon Bosch, de l’estudi bosch.capdeferro arquitectura.

 

 

 

 

 

El projecte és possible gràcies a un acord públic-privat entre l’Ajuntament de Barcelona, titular del sòl; l’empresa Coyoacan, que construirà l’edifici i en serà propietària durant 55 anys;

Gimnàs Social Sant Pau S.C.C.L.; i Hàbitat3, fundació del tercer sector que gestionarà els habitatges de lloguer social que es construiran a les plantes superiors.

 

36 habitatges socials i sostenibles

Les obres inclouran la construcció de 6 plantes amb 36 pisos d’una i dues habitacions que acolliran persones en situació de vulnerabilitat que comptaran amb acompanyament per part d’entitats socials, i persones sol·licitants d’habitatge de protecció, en un projecte que afavoreix la mixtura social. La Fundació Hàbitat3 s’ocuparà de la gestió de l’edifici i de la coordinació amb les entitats socials. Les persones residents pagaran un lloguer ajustat als seus ingressos.

El nou edifici reduirà la seva petjada de carboni gràcies a diverses estratègies, com ara l’ús de fusta per a la construcció de part de la seva estructura. També reduirà la demanda energètica amb mesures com l’optimització del rendiment dels sistemes de climatització, facilitant la ventilació creuada per façanes oposades o amb la creació d’espais intermedis temperats que actuen com a amortidors climàtics entre l’interior dels habitatges i l’exterior. A més, usarà energia de fonts renovables, preferentment generada in situ gràcies a la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la coberta. L’edifici també tindrà un sistema de reciclatge de les aigües grises provinents de les dutxes dels habitatges que permetrà la seva reutilització per a la descàrrega de les cisternes dels inodors o el reg i neteja dels espais comuns.

 

El nou Gimnàs Social Sant Pau

Les obres també inclouran la construcció del nou Gimnàs Social Sant Pau, que mantindrà el seu objectiu social de millorar la qualitat de vida de les persones oferint un espai per fer esport on tothom es trobi en condicions d’igualtat, segur per a tots els tipus de gèneres, que cuidi la salut física i mental i que ajudi a establir relacions entre persones procedents de mons diferents. Les noves instal·lacions tindran piscina, jacuzzi, sala d’activitats dirigides, un espai polivalent per a fitness, cafeteria i centre social, a més de vestidors, banys, infermeria, bugaderia, etc. En total, seran més de 700 m2 d’equipament esportiu en el soterrani, 300 m2 més a la planta baixa i 222 a la planta altell.

Ara, traslladat temporalment al carrer Floristes de la Rambla 10 (Barcelona), el Gimnàs Social Sant Pau atén cada matí un centenar de persones que hi van per a dutxar-se, agafar roba neta i recollir un o dos àpats. Per la tarda, l’equipament està obert com a gimnàs, amb quotes que van dels 0 als 26€ en funció de la capacitat adquisitiva de cada soci.

El seu origen es remunta als anys 40, quan va acollir la primera piscina pública clorada de Barcelona alhora que oferia servei de dutxes als veïns del Raval, molts dels quals no tenien aigua corrent als seus pisos. Amb el pas del temps i la millora de molts habitatges de la zona, el projecte de ‘banys públics’ va anar perdent sentit i, durant anys, l’equipament va ser seu dels entrenaments del Club Natació Montjuïc. El 2012, va fer fallida i les treballadores van recuperar l’empresa, la van transformar en cooperativa i van crear un projecte social, orientat al barri, i on tothom tenia cabuda. Amb la pandèmia, el gimnàs es va posar al servei de les persones més desafavorides de la ciutat oferint una dutxa, roba neta, àpats, mascaretes, etc.

L’any 2021 un acord públic-privat va salvar el Sant Pau. L’Ajuntament de Barcelona i Jaume Roures van signar un acord per comprar l’edifici, mantenir el projecte del gimnàs social i construir-hi 36 habitatges per a persones en risc d’exclusió. Amb l’inici de les obres, el projectes arquitectònic i social es posen en marxa per entrar en funcionament l’any 2026. Quan venci el termini de 55 anys previst en l’acord, els pisos passaran a formar part del parc d’habitatge de titularitat municipal.





Paraules clau

Gimnàs Social Sant Pau/