El Consell de Ciutat centra les recomanacions al Plenari en el diàleg, la comunicació, la coordinació amb altres consells sectorials, i la participació : Servei de Premsa

El Consell de Ciutat centra les recomanacions al Plenari en el diàleg, la comunicació, la coordinació amb altres consells sectorials, i la participació

26/04/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Representants del Consell de Ciutat han presentat al Plenari del Consell Municipal l’informe d’activitat de 2023 per a la seva valoració i consideració, tal com així ho indica el Reglament de participació ciutadana. En la seva intervenció, han centrat les seves recomanacions en àmbits com el diàleg entre el propi Consell de Ciutat i el govern de la ciutat, la millora de la visibilitat i la comunicació del Consell de Ciutat, la coordinació amb altres consells sectorials, i la millora de la participació en general, tant dels grups de treball com dels grups municipals. A més a més, el Consell de Ciutat recomana aprofitar l’impuls de Barcelona com a capital europea de la democràcia i el comerç de proximitat, aquest 2024, fomentar la paritat dels membres del Consell de Ciutat i treballar per posar en valor l’heterogeneïtat del consell i fomentar el consens.

D’entrada, l’informe del Consell de Ciutat, el màxim òrgan de participació de la ciutat i que aquest any compleix 20 anys, aplaudeix l’assoliment de reptes identificats en anteriors memòries, però aborda noves propostes de millora per continuar avançant en el bon funcionament d’aquest òrgan, i com un exercici de transparència. Així doncs, les recomanacions són les següents:

 

  1. Establir un diàleg fluït i constant entre el Consell de Ciutat i el govern de la ciutat, a través del retorn als dictàmens.

La temporalitat en el retorn dels dictàmens, per part de l’equip del govern municipal, continua sent molt superior al que marca el reglament, fet que desmotiva i desacredita la feina i expertesa de les persones que participen al Consell de Ciutat. Per això el Consell de Ciutat recomana que tal i com estableix l’actual Reglament de Participació Ciutadana, els dictàmens que emet es responguin per escrit en un període no superior als dos mesos. El Consell de Ciutat té pendents els retorns de diferents dictàmens i manifestos tant de l’any 2022 com del 2023 (Barcelona Post pandèmia; L’atenció integrada a les persones: social, sanitària i habitacional; Comerç electrònic: impacte sobre la mobilitat i la sostenibilitat; Pressupostos i Ordenances fiscals 2023; Manifest sobre les dificultats d’accessibilitat a l’administració pública; Dictamen d’habitatge destinat a polítiques socials; Manifest d’igualtat de tracte i no discriminació).

 

  1. Millorar la visibilitat i la comunicació del Consell de Ciutat.

El Consell de Ciutat ha anunciat que elaborarà una proposta concreta d’indicadors d’avaluació ajustada als objectius concrets i específics que persegueix. També revisarà el circuit intern de coordinació entre tots els agents implicats, siguin de titularitat municipal (Comunicació, Betevé, Sistemes Informàtics…) com en relació als/les propis membres del grup de treball.

Per millorar la visibilitat també considera adient crear infografies que afavoreixen la difusió del contingut dels dictàmens i dels manifestos. I finalment es planteja la possibilitat de realitzar enquestes d’opinió a la ciutadania, per exemple a través del Decidim, per conèixer la seva opinió.

 

  1. Millorar la coordinació amb altres consells sectorials.

L’experiència de col·laboració entre consells, com ha estat el cas del treball conjunt amb el Consell de l’Habitatge Social de Barcelona, ha estat positiva. Per aquest motiu el Consell de Ciutat considera interessant establir relacions més fluïdes amb altres consells sectorials i territorials, per tal de garantir que no es produeixen duplicitats en les temàtiques tractades.

 

  1. Millorar la participació i la dinamització en els grups de treball.

La participació dels i les persones membres del plenari del Consell de Ciutat als grups de treball és elevada però tot i això, es vol seguir potenciant. L’objectiu millorar l’eficàcia i eficiència dels grups de treball, a través de més accions comunicatives internes, una dinamització més activa, i més concreció en el nombre i durada de les sessions dels grups de treball.

 

  1. Millorar la participació dels grups municipals.

La seva assistència a les reunions de la Comissió Permanent i del Plenari és clau pel funcionament del propi Consell de Ciutat, ja que més enllà de l’aprovació dels dictàmens, permet que els i les representants polítics/ques puguin escoltar de primera mà les aportacions i recomanacions ciutadanes i de les entitats i organitzacions. En aquest sentit, el Consell de Ciutat ha lamentat que encara no es disposi del decret d’adscripció dels i les regidors/es dels diferents grups municipals al Consell de Ciutat.

 

 

  1. Aprofitar l’impuls de Barcelona com a capitalitat europea de la democràcia i del comerç de proximitat 2024.

El Consell de Ciutat veu convenient aprofitar aquests esdeveniments i els espais de participació que s’obren aquest 2024 per tal d’incrementar la incidència i difusió del Consell de Ciutat.

 

  1. Fomentar la paritat de les persones membres del Consell de Ciutat.

Tot i que l’any 2022 és va assolir la màxima paritat fins el moment, els canvis de tendència en el 2023 van causar un augment de la bretxa de gènere dels i les membres del plenari. És per això que això es tindrà present en el moment de renovació dels i les membres del plenari.

 

  1. Treballar per tal de fomentar el consens.

El Consell de Ciutat destaca la necessitat de deixar de banda els interessos personals o partidistes, posant en valor la diversitat i la heterogeneïtat dels i les membres, per treballar solidàriament pel benestar de tota la ciutadania.

El regidor d’Educació i Persones Grans, Lluís Rabell, en resposta a les recomanacions presentades, ha manifestat el compromís del Govern municipal de fer els retorns dels dictàmens pendents de manera immediata “per posar el comptador a zero la propera tardor”. També ha mostrat el compromís de tancar tots els òrgans de participació “abans de l’estiu”. Finalment, ha anunciat que “s’ha posat sobre la taula endegar un nou grup de treball sobre Barcelona com a ciutat amigable i amable”.

La memòria complerta del Consell de Ciutat es pot consultar en aquest portal web.





Paraules clau

consell de ciutat/