[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] L’Ajuntament aprova 11,1M€ de l’impost turístic per a 48 projectes que milloraran el retorn social del turisme al territori i potenciaran actes culturals : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] L’Ajuntament aprova 11,1M€ de l’impost turístic per a 48 projectes que milloraran el retorn social del turisme al territori i potenciaran actes culturals

29/04/2024Temps estimat de lectura: 5 minuts

 

La Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat un nou paquet de 48 projectes diferents que es finançaran amb l’Impost d’Estades en Establiments Turístics (IEET). Aquestes accions sumen uns 11,1 milions d’euros i permetran aprofundir en les polítiques engegades per millorar la gestió del turisme i augmentar el retorn social cap a la ciutadania. D’entre els 48 projectes aprovats, un total de 29 han estat sol·licitats directament pels districtes de la ciutat, mentre que la cultura aglutinarà 8 projectes més. A més a més, la gestió del fenomen turístic torna a situar-se com una de les prioritats del consistori en l’assignació d’aquests fons, en aquesta ocasió amb cinc projectes concrets al voltant d’espais com la Sagrada Família o el Turó de la Rovira.

Els 11,1 milions d’euros són el segon paquet de projectes finançats per l’IEET que s’aprova aquest mandat, després dels 7,7 milions d’euros acordats el passat mes de novembre. Tot plegat aprofundeix en l’estratègia municipal de fomentar el retorn social del turisme a la ciutadania i que té en el Pla Clima a les escoles un dels seus principals exponents. El Pla Clima, de fet, preveu la climatització de 170 centres educatius de la ciutat entre l’any 2024 i 2029 amb energia verda, quelcom que serà possible per les inversions derivades de l’impost turístic. Cal tenir en compte, però, que l’exemple del Pla Clima és possible gràcies a les inversions derivades del recàrrec turístic del qual disposa Barcelona i que és un complement de l’IEET. A la pràctica, amb aquest nou paquet de 48 mesures es consolida la tendència que fins al 66% de la taxa turística vagi destinada al Fons de Retorn Ciutadà del Turisme. És a dir, 7,5 milions d’euros addicionals als 100 milions del Pla Clima Escola.

Els 29 projectes sol·licitats pel territori inclouen la totalitat dels districtes de la ciutat, com són per exemple els 220.000 euros que es destinaran al projecte ‘Viu Montjuïc’ per revitalitzar el parc amb activitats organitzades per tots els equipaments que hi ha a la muntanya; o bé els 250.000 euros al projecte ‘Cultura al barri’ per promoure activitats gratuïtes al voltant del circ, l’esport, la dansa, el teatre o la música als barris del Besòs i el Maresme. Aquest retorn social del turisme, però, va molt més enllà i inclou també altres projectes concrets com el foment d’espais literaris a Horta-Guinardó, la tercera edició del projecte ‘Aparadors artístics’ a Ciutat Vella, una carpa de circ al Festival Circorts de Les Corts, l’arranjament del mirador de Sarrià a Sarrià-Sant Gervasi, activitats de la Festa Major de Nou Barris o bé la cavalcada de reis de Sant Andreu a La Sagrera, entre d’altres.

Ara bé, tot i que bona part d’aquests projectes ja tenen un rerefons cultural, l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) gestionarà directament vuit projectes més, que en bona part són espectacles descentralitzats que se celebren al llarg de tot l’any. Un bon exemple són els 700.000 euros que rebrà el projecte ‘Barcelona x 10’ i que busca específicament la projecció d’esdeveniments i projectes culturals sorgits des dels barris de la ciutat, 500.000 euros per la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara o bé suport específic pel Grec Festival, La Mercè 2024, la Festa de Cap d’Any o el Festival d’Arts Lumíniques Llum BCN.

Menció especial mereixen també els cinc projectes concrets que tenen a veure estrictament amb la gestió dels impactes del turisme. Així doncs, es destinaran 275.000 euros per consolidar el pla de places 2024 del districte de Gràcia per fomentar les activitats familiars i infantils en aquests indrets, 200.000 euros per elaborar un pla d’acció al voltant de la Sagrada Família i el seu entorn, gairebé 78.000 euros per a la gestió i millora de l’espai de les bateries antiaèries del Turó de la Rovira, uns 60.000 euros per dotar el servei ja existent de mediació entre veïnat i gestors d’allotjaments d’ús turístic, així com 100.000 euros per a la finalització del Pla de gestió dels Espais de Gran Afluència (EGA’s) que l’Ajuntament està ultimant.

Entre la resta de projectes es pot trobar també 444.000 euros per a la realització d’activitats que promoguin el comerç local en el context de la Copa Amèrica, quelcom que suposarà un retorn econòmic directe a l’economia local de la ciutat i que fomentarà la creació de llocs de treball, o bé 114.000 euros per afavorir l’accessibilitat a Barcelona. En l’actual paquet adoptat per la Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona també es recull, per exemple, el traspàs de 3,66 milions d’euros al Consorci de Turisme de Barcelona per exercir les tasques que té encomanades, tal com fixa la llei catalana de 2012 que va instaurar l’impost.

La fiscalitat derivada del turisme és actualment la tercera major font d’ingressos de l’Ajuntament, amb una recaptació que se situarà al voltant dels 100 milions d’euros anuals un cop han entrat en vigor les últimes pujades dels recàrrecs municipals aquest mes d’abril. A més a més, i segons l’últim balanç de l’Observatori del Turisme de Barcelona, els 12 milions de persones que van allotjar-se a Barcelona durant l’any 2023 com a turistes representen al volant de 9.600 milions d’euros de despesa total a la ciutat, la qual cosa suposa l’ocupació directa d’unes 100.000 persones, xifres en tots dos casos superiors a les registrades l’any 2019 i assolides malgrat que el nombre total de turistes es va situar per sota. És a dir, l’any 2023 Barcelona va aconseguir augmentar el retorn econòmic del turisme fins a registrar xifres rècord malgrat que el nombre total de visitants es va situar per sota de les xifres prepandèmia.

Podeu consultar al següent enllaç el conjunt de programes finançats amb l’IEET.

 

Material audiovisual
Declaracions de Jordi Valls

 

Vídeo, català

Àudio, català

Vídeo, castellà

Àudio, castellà

Paraules clau

impost/ turisme/