Del 14 de maig al 28 de juny arriben les Setmanes d’Arquitectura amb una àmplia programació destinada a reforçar el vincle entre arquitectura i ciutadania : Servei de Premsa

Del 14 de maig al 28 de juny arriben les Setmanes d’Arquitectura amb una àmplia programació destinada a reforçar el vincle entre arquitectura i ciutadania

02/05/2024



Temps estimat de lectura: 9 minuts

  

Del 14 de maig al 28 de juny les Setmanes d’Arquitectura 2024 arriben carregades de propostes i novetats per a tots els barcelonins i visitants interessats en descobrir el ric patrimoni arquitectònic de la ciutat i la seva rellevància actual.

 

 

Des de la seva primera edició el 2017, les Setmanes d’Arquitectura de Barcelona s’han consolidat com una iniciativa oberta a la participació de totes les entitats dedicades a la divulgació de l’arquitectura a la ciutat, a més de representar diverses disciplines socials, culturals i artístiques.

Aquesta edició destaca pel seu enfocament inclusiu i divers, oferint una varietat d’activitats que van des de conferències i exposicions fins a visites guiades i tallers per a tota la família. El programa està dissenyat per fer que els participants experimentin i aprenguin sobre l’arquitectura de manera interactiva i estimulant.

 

 

Durant la roda de premsa de presentació, la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha assegurat que amb les Setmanes d’Arquitectura es vol “tornar a posar l’arquitectura al centre del debat public, perquè és una eina indispensable de transformació social i urbana”. “Volem fer de l’arquitectura una veritable política pública”, ha dit, i ha afirmat que amb l’esdeveniment la ciutat viurà una gran “eclosió d’arquitectura”. “Volem que deixi un llegat que ens ajudi a mirar endavant per continuar projectant la Barcelona que volem sense oblidar d’on venim”, ha reblat. A la roda també hi han participat l’arquitecta en cap, Maria Buhigas, la presidenta de la Demarcació de Barcelona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Sandra Bestraten, i la directora de 48h Open House Barcelona, Elisenda Bonet.

 

 

PROGRAMACIÓ SETMANES D’ARQUITECTURA

La programació completa està disponible a la pàgina web: www.barcelona.cat/setmanesarquitectura

 

PRIMERA SETMANA

Les Setmanes d’Arquitectura de Barcelona 2024 arrencaran amb el seu vessant més internacional el 14 de maig amb l’EUmiesAwards Day al Palau Victòria Eugènia de Montjuïc, una jornada dedicada a la millor arquitectura europea amb conferències dels estudis finalistes i guanyadors, taules rodones i la cerimònia de lliurament dels Premis d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea – Premis Mies van der Rohe – al Pavelló Mies van der Rohe. L’exposició que recull les maquetes, fotografies i vídeos de les 40 obres destacades pel jurat es podrà visitar gratuïtament de dilluns a diumenge, entre el 15 de maig i el 16 de juny.

Seguint amb el panorama internacional, aquesta primera setmana també ens portarà una conferència de l’estudi japonès Kengo Kuma a l’Escola d’Arquitectura de la Universitat Internacional de Catalunya el divendres 17 de maig.

El mateix dia, pels amants de la fusió de disciplines artístiques, 48h Open House Barcelona i la seva “MÚSICA PER ARQUITECTURA” ens proposa relacionar experiències arquitectòniques amb activitats creatives al voltant de la música, expressions artístiques sonores pensades per a explicar l’arquitectura des de la immersió creativa i per a influir en l’experiència arquitectònica del públic.

Durant tota aquesta setmana el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya desenvoluparà el programa Arquitectura a les aules, on participen 102 centres educatius de tota l’àrea metropolitana (61 a Barcelona ciutat, a tos els districtes) i 112 arquitectes per fer 365 tallers vinculats a l’arquitectura.

Organitzada també pel COAC se celebraran les Festes d’Arquitectura 2024 a tots els districtes de Barcelona els dissabtes i diumenges de les Setmanes (Sant Martí, 4 de maig; Les Corts, 18 de maig; Gràcia, 25 de maig; Ciutat Vella, 26 de maig; Sarrià-Sant Gervasi, 1 de juny; Nou Barris, 2 de juny; Sants-Montjuïc, 8 de juny; Horta-Guinardó, 9 de juny; Sant Andreu, 15 de juny i Eixample, 16 de juny).

Aquestes festes van dirigides a tots els públics, així com el taller del Globus Vermell a la Fundació Joan Miró el 19 de maig “La ciutat imaginada”, on la humanitat ha d’explorar l’univers per trobar altres planetes on poder instal·lar-se i desenvolupar vida humana basant-se en l’experiència prèvia que està patint la Terra amb el canvi climàtic.

 

SEGONA SETMANA

El 21 de maig -camí del Congrés Mundial d’Arquitectura- es llançarà el Concurs internacional per a estudiants d’arquitectura UIA2026, que convocarà a les escoles de tot el món a anticipar en els seus tallers els debats que es donaran el juliol de 2026 a Barcelona, quan la ciutat aculli el Congrés Mundial d’Arquitectura.

Del 21 al 23 de maig arriba Construmat, la gran fira del sector de l’arquitectura i la construcció, amb les conferències dels estudis guanyadors dels Premis Construmat, centrats enguany en la sostenibilitat, el 22 de maig.

El 24 de maig podrem gaudir d’Albada, una peça de dansa de Gisela Riba dissenyada expressament pel Pavelló de Mies van der Rohe, tot resignificant els seus espais.

I el públic familiar podrà visitar el Mercat de Sant Antoni el dissabte 25 de maig (i tots els dissabtes fins el 25 de juny) de 10 a 14 h per gaudir d’una instal·lació efímera de joguines connectades que fomenten el joc a l’espai públic gràcies a Mobile World Capital i Lagula Arquitectes.

 

TERCERA SETMANA

Camí de la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura 2026, el 30 de maig tindrà lloc l’acte de llançament del Concurs Internacional d’Idees per a joves arquitectes per la transformació de deu parets mitgeres, una a cada districte de Barcelona, que esdevindran part del llegat que la Capitalitat deixarà a la ciutat.

Aquesta setmana també es podran visitar edificis singulars de la ciutat que no sempre estan oberts al públic, com la Facultat de Medicina de l’Hospital Clínic, l’edifici de l’Agència Espanyola de Meteorologia al Port Olímpic o la Fàbrica del Sol, entre altres equipaments ambientals de la ciutat.

Pel que fa a exposicions, el Palau Robert ofereix una mirada a la sostenibilitat eco-social de l’arquitectura i el paisatgisme amb l’exposició ‘Dues pedres’ fins al 2 de juny. La tècnica de la pedra seca és un exemple de sostenibilitat amb múltiples possibilitats constructives de present i de futur, viables i compatibles amb la lluita contra el canvi climàtic. I el CCCB proposa una reflexió sobre la sostenibilitat d’un model urbanístic molt concret amb l’exposició ‘Suburbia’ analitzant els aspectes més controvertits del ‘somni americà’ de la casa amb jardí, piscina i garatge als afores de les ciutats, acompanyada d’un programa de debats. Imprescindibles també les exposicions sobre els arquitectes Alfons Soldevila (a l’ETSAB) i Josep Llinàs (al Centre Obert d’Arquitctura del COAC).

El 2022 l’Institut Municipal d’Urbanisme i la gerència d’urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona, conjuntament amb BIT Hàbitat van fer una crida a l’ecosistema innovador amb el repte de buscar tres solucions constructives per a millorar l’habitabilitat, el confort o el rendiment energètic dels blocs de pisos de Barcelona. Els tres equips multidisciplinaris guanyadors ja han fabricat els prototips que es podran veure al Campus Diagonal-Besòs de la UPC el 28 de maig a les 18h.

Les famílies podran gaudir del taller que organitza l’Institut Municipal de Paisatge Urbà el 31 de maig a la mitgera fotovoltaica Mas Guinardó, on podreu fer experiments i entendre els diferents tipus d’energia renovable o del taller que organitza la Fundació Antoni Tàpies el 2 de juny, “El museu desplegable” que ens permetrà explorar l’arquitectura de la Fundació a través de jocs.

 

QUARTA SETMANA

El 5 de juny es podrà gaudir d’una de les tertúlies que organitza l’ARQUIN-FAD al restaurant Giardinetto per celebrar els 50 anys d’aquesta icona de l’interiorisme a casa nostra: el cicle ‘Converses desenfadades’ posa en diàleg parelles d’arquitectes, arquitectes tècnics o interioristes de generacions molt diferents – i al final el públic es pot quedar a sopar. I el 6 de juny d’una altra tertúlia amb solera al Cafè de l’Òpera, que organitza l’Associació de Sèniors Arquitectes de Catalunya ASAC!

Gràcies a les visites a ‘Espais Ocults’ organitzades per 48 h Open House Barcelona al llarg de totes les Setmanes es podrà entrar als racons més amagats dels edificis del Parc de la Ciutadella – aquesta setmana en concret, l’Arc de Triomf i el Museu Martorell.

 

 

CINQUENA SETMANA

L’11 de juny destaca la gran nit dels Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme, que organitza ARQUIN-FAD.

També es podrà gaudir d’altres disciplines artístiques vinculades a l’arquitectura amb “Ballant ballàvem”, un solo de dansa contemporània de la companyia Laia Santanach que busca crear un diàleg amb l’espectador en viu en relació amb l’espai (12 de juny a la Model) o amb “Cortázar en convers(e)acciones” una instal·lació performativa de Milena Capobianco a través de les escales del Palau Robert el 16 de juny.

El 13 juny s’inaugura l’exposició Cities Connection Projects al MUHBA Oliva Artés amb una mostra de 60 projectes d’arquitectura pública seleccionats de les regions participants en aquesta 7a edició i que connecta Barcelona amb Valònia, Brussel·les, Luxemburg i Grand Est, seguit d’una sèrie de conferències breus d’arquitectes de les diferents ciutats i posterior debat creuat entre tots els arquitectes participants i les institucions públiques implicades.

Aquesta setmana la Biblioteca Fort Pienc organitza rutes guiades per gaudir de les façanes esgrafiades de la ciutat l’11 i 14 de juny, i el 16 de juny es podrà gaudir del Solstici Sert a la Fundació Miró, que ensenya l’edifici en tota la seva bellesa, il·luminat homenatge a l’arquitecte de l’edifici Josep Lluís Sert.

 

 

SISENA SETMANA

Les jornades ‘L’escalabilitat de la rehabilitació d’habitatges’ organitzades per Barcelona Regional, BIT Hàbitat i l’Ajuntament de Barcelona permetran aprofundir en les estratègies, conceptes sistemes que han de permetre impulsar la rehabilitació a gran escala, i no només energètica, del parc edificat de la ciutat – amb una mirada especial als polígons residencials aixecats als barris fa més de 50 anys.

Del 17 al 21 de juny es proposa ‘La ciutat de les d’ombres’ , un taller per etnografiar l’habitabilitat urbana en temps de mutació climàtica organitzat per la UOC en col·laboració mb Bit Hàbitat i l’Oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Barcelona.

Adreçat a tota la ciutadania, però especialment interessant per la població més jove que està cercant la seva vocació, les escoles d’arquitectura i disseny de la ciutat obriran les seves portes: aquesta setmana hi ha propostes de l’ETSAB (Open ETSAB), l’IAAC (Final presentations), LCI (portes obertes a la seva nova seu) i Elisava (Degree Show).

 

SETENA SETMANA

El dia 25 de juny tindrà lloc un darrer maridatge de música i arquitectura al Pavelló Mies van der Rohe, amb la conferència-concert de Gerard Guerra, arquitecte i músic professional.

L’endemà ARQUIN-FAD organitza la Conferència del president del jurat Internacional dels Premis FAD d’Arquitectura i interiorisme 2024 amb Jordi Badia a l’auditori DHUB. I el 27 de juny arriba la Nit de la Construcció organitzada pel Col·legi d’Arquitectura Tècnica de Barcelona.

Per tancar, fins el darrer dia de les Setmanes 28 de juny es podrà visitar als jardins del Palau Robert un ‘artefacte’ que ens proposa l’Agrupació de Joves Arquitectes de Catalunya per reflexionar sobre les transformacions necessàries que haurem d’afrontar des de l’arquitectura en el futur immediat.

 

La programació completa està disponible a la pàgina web:
www.barcelona.cat/setmanesarquitectura

 

 

Totes les imatges (ZIP)





Paraules clau

arquitectura/ Setmanes d’Arquitectura/