Dia d’Europa a Barcelona: institucions i ciutadania celebren el 9 de maig amb un extens programa d’activitats : Servei de Premsa

Dia d’Europa a Barcelona: institucions i ciutadania celebren el 9 de maig amb un extens programa d’activitats

03/05/2024



Temps estimat de lectura: 5 minuts

 

Aquest matí, a l’Ajuntament de Barcelona, diverses entitats europeistes i institucions públiques han presentat de forma conjunta el programa d’actes i propostes per commemorar el Dia d’Europa. És la primera vegada que les institucions i el moviment europeu ciutadà treballen conjuntament per construir un programa tan complet, que inclou una cinquantena d’actes culturals, jornades, tallers, debats i exposicions, no només a Barcelona sinó també a altres ciutats catalanes.

La iniciativa ha reunit l’Ajuntament de Barcelona, el Consell Català del Moviment Europeu, la Fundació Catalunya Europa, Representació de la Comissió Europea a Catalunya i les Illes Balears, l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i la Diputació de Barcelona.

El Dia d’Europa, que se celebra el 9 de maig en commemoració de la Declaració Schumann, que simbolitza el compromís amb la integració europea i la pau a través de la cooperació.

Aquest any, la celebració aixeca el to amb el 75è aniversari del Consell d’Europa i les eleccions al Parlament Europeu a l’horitzó on més de 450 milions de persones estan cridades a votar. La commemoració pren un sentit especial, donant veu a la ciutadania  en la construcció del futur de la Unió Europea.

La programació inclou activitats abans del 9 de maig i que s’estendran fins al 9 de juny, dia d’eleccions. Es preveu una jornada concentrada el mateix dia 9 de maig amb el desplegament d’una gran bandera, la il·luminació d’edificis i monuments emblemàtics de la ciutat, debats universitaris i un concert a l’Estació del Nord. El dia 9 de juny, tancant la temporada de commemoració europea, destaca el seguiment de la nit electoral.

Més de quaranta entitats i institucions han organitzat activitats per a tots els públics, des del públic infantil i juvenil fins al públic especialitzat en el debat polític. Totes les activitats tenen com a denominador comú la formació i la cultura d’acord amb els valors europeus de democràcia, integració i diàleg.

 

 

 

Amb la voluntat de facilitar l’accés a tota la informació amb relació a la celebració del Dia d’Europa a la ciutadania, s’ha impulsat un portal web que recull totes les activitats organitzades. El portal ha estat impulsat per la Fundació Catalunya Europa amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona. La podeu consultar a diadeuropa.cat.

 

Activitats més rellevants

 

Il·luminació d’edificis emblemàtics de la ciutat de Barcelona

El vespre del 8 de maig una vintena d’espais i edificis emblemàtics de la ciutat s’il·luminaran de blau, el color de la UE. Es farà a l’Arc del Triomf, al Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música, les Tres Creus del Park Güell, la Torre Glòries, l’edifici Vela (W) o la Torre Telefònica. També s’il·luminarà la façana de l’Ajuntament de Barcelona i les seus dels districtes o la seu principal de la Diputació de Barcelona, l’edifici de Can Serra, entre altres.

 

Celebració del Dia d’Europa amb les Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu a Catalunya al Teatre Lliure

500 alumnes que formen part de les Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu commemoraran el Dia d’Europa al Teatre Lliure de Montjuïc. Durant la jornada del 9 de maig, que comptarà amb un videomissatge de la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, els alumnes de tretze centres educatius podran seguir la gravació del programa LOFT d’iCat, participar en un taller d’intel·ligència artificial, i gaudir de la interpretació de l’Himne d’Europa per part de músics de l’ESMUC. En la celebració també hi participarà el portaveu i director general de Comunicació del Parlament Europeu, Jaume Duch.

 

Cafè Europa, concert a l’Estació del Nord

Al vespre del dia 9 de maig, a l’Estació del Nord, entre les 19:30 a 22:00h es farà un Cafè-concert, un acte que vol ser una recreació d’un gran cafè típic de l’Europa de la primera meitat del segle XX. Una proposta, oberta al públic, per reivindicar els bars i cafès com a elements de la cultura de la socialització europea. La programació artística comptarà amb actuacions de l’artista catalana Suu; Loverman, el projecte en solitari de l’artista belga James de Graef i la guitarrista portuguesa, Marta Pereira da Costa. El concert finalitzarà amb una sessió del DJ Mauro Licci i hi haurà també una proposta gastronòmica. El cafè-concert està coorganitzat per l’Ajuntament de Barcelona, la Representació de la Comissió Europea a Catalunya i les Illes Balears, l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, la Diputació de Barcelona i el Consell Català del Moviment Europeu.

 

Diàleg Joventut enfront de l’extrema dreta. Estratègies per a una Europa democràtica

El resultat de les eleccions europees marcarà unes noves majories al Parlament, amb una alerta encesa sobre el possible creixement de la ultradreta europea . És per això que el dia 9 de maig a les 10.30 h a la Universitat Pompeu Fabra, la Fundació Catalunya Europa, l’entitat estudiantil deba-t.org i l’Institut Català Internacional per la Pau organitzen un debat sobre perills i les propostes per combatre l’auge de l’extrema dreta en el marc de les eleccions europees.

 

Desplegament de la bandera d’Europa i implicació dels instituts de secundària

Al parc de l’estació del Nord, a les 11.30 h del Dia d’Europa tindrà lloc el desplegament d’una gran bandera de la UE de 25 per 17 metres. Una acció simbòlica que anirà a càrrec d’alumnat de secundària de diverses escoles de la ciutat que participaran d’un conjunt de tallers sobre desinformació organitzats per la Representació de la Comissió Europea a Barcelona i l’Oficina del Parlament Europeu.

 

Cicle de conta-contes infantils “Li deien Kalòpsia”

La Diputació de Barcelona, a través de la Direcció de Relacions Internacionals i la Xarxa de Biblioteques Municipals, en col·laboració amb la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, realitzaran el cicle “Li deien Kalòpsia”, una sèrie d’espectacles destinats al públic infantil i familiar que se celebraran a una vintena de biblioteques municipals de la província de Barcelona, durant el mes de maig fins a mitjans de juny.

 

Suport als municipis per fomentar la participació ciutadana en el projecte europeu

La Diputació de Barcelona ofereix recursos econòmics, formatius i assessorament als ens locals de la província de Barcelona per a que puguin desplegar actuacions de foment de la participació ciutadana en el projecte europeu. En aquest sentit, destaca el curs sobre “El programa CERV i altres eines de participació ciutadana en el projecte europeu” adreçat als equips tècnics dels ens locals durant el mes de maig.

 

Diàleg “#afterwork” d’El Periódico a la Casa SEAT, amb Jaume Duch

El 9 de maig, a un mes de les eleccions al Parlament Europeu, el director general de Comunicació i portaveu del Parlament Europeu, Jaume Duch, participa al cicle de debats “#afterwork” organitzat per El Periódico. L’acte tindrà lloc a les 19 h a la Casa Seat.

 

Seguiment de la Nit Electoral

A partir de les 20:30h del 9 de juny, dia de les eleccions al Parlament Europeu, la Fundació Catalunya Europa organitza un vespre de seguiment exhaustiu dels resultats a l’Ateneu Barcelonès. En col·laboració amb entitats europeistes, periodistes i analistes, es durà a terme una trobada per a viure la nit electoral acompanyats, poder comentar els resultats en viu i amenitzar-ho amb música.

 

#EuropeDay  #DiadEuropa

Trobareu totes les activitats del programa a: https://diadeuropa.cat/agenda/





Paraules clau

Dia d’Europa a Barcelona/ europa/