Convocatòria del concurs internacional d’arquitectura dels espais firals de Montjuïc : Servei de Premsa

Convocatòria del concurs internacional d’arquitectura dels espais firals de Montjuïc

06/05/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La decisió s’ha pres després de la primera reunió de la Comissió, integrada per l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i Fira de Barcelona, que també ha aprovat impulsar la creació d’un consorci per a la gestió i promoció de les activitats i celebracions commemoratives.

El concurs internacional d’arquitectura es llançarà el proper 15 de maig i respon a l’objectiu de convertir el recinte de Montjuïc en un espai firal urbà, modern i icònic a Europa. En aquest sentit, es valoraran els projectes que impulsin una optimització de les instal·lacions firals, per a fer-les més modernes, flexibles i polivalents, sota els paràmetres d’eficiència, digitalització i sostenibilitat del segle XXI.

Inclou tres àmbits d’actuació. Un d’ells comprèn la renovació i ampliació del Palau 1 i la construcció del nou Palau Multifuncional que s’edificarà en l’emplaçament dels actuals Palaus 4 i de Congressos. Aquesta nova instal·lació, que tindrà 19.500 m² d’exposició firal, constarà de dos pisos i està pensada per a acollir salons, congressos i esdeveniments corporatius. Serà un nou edifici emblemàtic, referència de les actuals tendències arquitectòniques, que s’integrarà en l’eix de l’Avinguda Maria Cristina.

Un altre àmbit contempla el disseny del nou Palau de Congressos que es construirà en l’actual Palau Alfons XIII. El nou edifici haurà de conservar els elements històrics catalogats i desenvolupar sobre aquests una instal·lació moderna, amb un auditori de gran capacitat.

A més, s’inclou la transformació de l’antic Palau del Vestit, avui integrat en el Palau 8, per a habilitar-hi el Fira Innovation Hub on grans empreses, pimes, startups, centres de recerca i universitats podran desenvolupar solucions innovadores en sectors com les smart cities, alimentació, audiovisual o tecnologia, on la institució firal té una posició de referència internacional a través dels seus salons.

La primera fase d’obres, que inclou la construcció del nou Palau Multifuncional i la transformació del Palau Alfons XIII, comporta una inversió de més de 215 M€, que es portarà a terme a través de la societat Fira 2000. Així mateix, l’actuació sobre el Palau del Vestit tindrà un cost estimat de 40M€.

 

Jurat de reconegut prestigi

Per tal de triar les propostes guanyadores de cadascun dels tres àmbits, conforme a la Llei d’arquitectura de Catalunya, es durà a terme un procés de selecció de candidatures dividit en dues fases. En una primera, s’avaluarà la solvència tècnica i econòmica dels equips d’arquitectura internacionals que es presentin i se’n seleccionaran cinc per àmbit d’actuació.

En la segona fase, un jurat integrat per arquitectes de reconegut prestigi internacional presidit per Josep Lluis Mateo, autor de projectes com el CCIB i la Filmoteca de Catalunya, entre d’altres, estudiarà tots els projectes presentats i triarà al guanyador de cadascun dels tres àmbits. Els equips seleccionats seran els encarregats d’elaborar els projectes bàsics i executius. Es preveu que les obres estiguin finalitzades l’any 2029, coincidint amb la celebració del Centenari.

El procés comptarà també amb la participació d’una Comissió Tècnica integrada per professionals dels àmbits de l’urbanisme i el patrimoni històric que assessoraran el jurat.
Un altre dels acords adoptats avui per la Comissió del Centenari ha estat crear un grup de treball per a la constitució d’un Consorci que s’encarregarà de la gestió econòmica, tècnica i administrativa del Centenari, així com d’executar el programa d’activitats commemoratives que contemplarà iniciatives en els àmbits social, econòmic, cultural i urbanístic. Aquestes actuacions es plasmaran en activitats firals, exposicions, congressos, espectacles i en projectes singulars que generin un llegat.

Per al disseny en aquesta primera fase del programa d’activitats commemoratives així com per treballar en els projectes de llegat que se’n pugui derivar, es comptarà amb l’assessorament, a títol personal, d’un grup d’experts format per la ex gerent del Teatre del Liceu i del Macba, Gemma Sendra; l’exdirector del Macba i del Museu Reina Sofia, Manuel Borja-Villel; l’empresària i consellera de Fira de Barcelona, Helena Guardans; el fundador de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), Lluís Torner; l’ex Secretaria General Adjunta de la Nacions Unides per la Comunicació, Cristina Gallach; la rectora de la Universitat Pompeu Fabra, Laia de Nadal; el director general de Turisme de Barcelona, Mateu Hernández; la directora del CCCB, Judit Carrera; el president del MNAC, Joan Oliveras; el director associat del Barcelona Supercomputing Center, Josep Maria Martorell i la directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Sònia Hernández.

 

Comissió transversal

La Comissió del Centenari, que avui ha celebrat la primera reunió després de la seva constitució el mes de desembre passat, la integren 12 representants de les tres institucions impulsores: Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona i Fira de Barcelona.

En representació de la Generalitat de Catalunya hi ha el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió; la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix; la consellera de Territori, Ester Capella i Farré, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga Ibáñez. Per part del consistori, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; la primera tinenta d’Alcaldia, Laia Bonet, el quart tinent d’Alcaldia, Jordi Valls, i la regidora del districte de Sants-Montjuïc, Raquel Gil. Els representants de Fira de Barcelona són el president del Consell d’Administració, Pau Relat, i Pedro Fontana, Helena Guardans i Miquel Martí, membres del Consell d’Administració de la institució firal.

 

 

 

 

 





Paraules clau

Fira de Barcelona/