Barcelona assumeix la presidència de la Red de Ciudades Machadianas : Servei de Premsa

Barcelona assumeix la presidència de la Red de Ciudades Machadianas

08/05/2024



Temps estimat de lectura: 2 minuts

 

Barcelona assumeix avui la presidència de la Red de Ciudades Machadianas, associació sense ànim de lucre de què formen part municipis i institucions amb vincles amb la vida o l’obra del poeta Antonio Machado. El nomenament s’oficialitzarà aquesta tarda a Sevilla, ciutat que ostentava la presidència fins ara, en el marc de l’Assemblea General Ordinària Anual de l’entitat. La presidència és rotatòria entre les ciutats associades, i té una vigència anual. Durant la seva presidència, Barcelona organitzarà diverses activitats relacionades amb la figura de Machado.

La Red de Ciudades Machadianas es va constituir el febrer de 2009 a Colliure i, a més de la localitat francesa on el poeta està enterrat, en van ser sòcies fundadores les ciutats de Baeza, Segovia, Sevilla i Sòria. Amb posterioritat s’hi van incorporar també com a sòcies Madrid, Rocafort i Barcelona, que en forma part des del 2020: Machado es va instal·lar a la ciutat l’any 1938, i hi va tenir la seva última residència abans de morir a l’exili. Els estatuts preveuen també l’adhesió d’altres institucions que no siguin municipis, sense adquirir la condició de socis, quan la sol·licitud estigui suficientment motivada. Així, l’any 2021 s’hi va incorporar la Institución Fernán González. Real Academia Burguense de Historia y Bellas Artes, que custodia els manuscrits coneguts com Papeles de Antonio Machado.

Els objectius de l’associació són els de treballar conjuntament en la difusió de la figura, l’obra i la vida d’Antonio Machado; l’intercanvi d’experiències entre les ciutats integrants de la xarxa, així com la planificació i el desenvolupament d’una política de producció i promoció turística al voltant de la figura de Machado que preservi els valors que representa. Des de la seva creació, l’entitat ha promogut iniciatives com beques de residència literària, exposicions itinerants, publicació de llibres i, especialment, l’organització amb caràcter anual de l’Aula Juan de Mairena, que pretén donar a conèixer la visió del poeta sobre la societat, la cultura, l’art, la literatura, l’educació, la política i la filosofia. En la seva condició de presidenta, Barcelona organitzarà la propera edició de l’Aula.

La participació de Barcelona a la Red de Ciudades Machadianas s’ha traduït fins avui en la publicació del llibre Antonio Machado a Barcelona (1938-39). Articles a La Vanguardia (2021), presentat a Barcelona, Madrid, Portbou i Sòria; la presentació del llibre Las ciudades de Machado i la seva distribució a biblioteques públiques i biblioteques escolars, i la descoberta d’una placa en honor de l’escriptor al Mercat de Canyelles, ubicat al carrer del districte de Nou Barris que també porta el nom d’Antonio Machado.





Paraules clau

antonio machado/ Red de Ciudades Machadianas/