Barcelona celebra la 17a Festa de la Ciència : Servei de Premsa

Barcelona celebra la 17a Festa de la Ciència

09/05/2024



Temps estimat de lectura: 9 minuts

 

La Festa de la Ciència arriba a la seva 17ena edició i enguany la celebració es trasllada al Born Centre de Cultura i Memòria i a la plaça Comercial. La festa tindrà lloc el cap de setmana del 7, 8 i 9 de juny, amb una jornada educativa, activitats diürnes com és habitual durant el cap de setmana i nova programació per a adults dissabte al vespre-nit. També hi haurà activitats al Centre Martorell d’Exposicions i a l’Hivernacle del Parc de la Ciutadella, amb l’objectiu central d’apropar la ciència a la ciutadania.

En total s’han programat més de 150 activitats de divulgació científica i tecnològica repartides en 30 espais diferents, en les quals s’hi han implicat prop de 120 institucions i entitats amb més de 200 participants. L’univers d’activitats programades inclou jocs, experiments, tallers, espectacles, contes, visites, exposicions i humor.

La voluntat de l’Ajuntament de Barcelona, que organitza la festa, és tornar a celebrar la trobada a l’entorn del nou pol científic de la ciutat, la Ciutadella del Coneixement, el projecte científic i urbanístic que està en marxa per convertir el parc de la Ciutadella i els seus entorns en un node de coneixement, divulgació, recerca i innovació punter a Europa. L’Estratègia de la Ciutadella del Coneixement, per una banda, posa en valor i reforça la vocació de recerca existent a la zona rehabilitant diferents edificis del parc i adaptant-los a nous usos científics i divulgatius. I de l’altra, activa nous espais per facilitar i incentivar nous projectes científics i culturals que se sumin als ja existents. Tot això, amb la voluntat de consolidar un ecosistema científic de primer nivell i fer-ho accessible i obert a la ciutadania.

El divendres dia 7 hi haurà una activitat al matí, de 10 a 12 hores, vinculada a la festa adreçada a la comunitat educativa. En concret, per primera vegada, es farà un acte de cloenda del programa “Ciència Ciutadana a les Escoles”, en el qual es convidarà als centres educatius que han participat per tal que comparteixin els resultats. Es preveu la participació de prop de 200 alumnes, docents i els referents dels projectes de recerca que s’hi presentaran.

Els dies 8 i 9 de juny la Festa de la Ciència estarà oberta a la ciutadania en general en l’horari següent:
– Dissabte 8 de juny, d’11 a 23 h
– Diumenge 9 de juny, d’11 a 20 h

 

 

Una festa que gira entorn el mar, el canvi climàtic, la intel·ligència artificial i l’arqueologia

La Festa de la Ciència s’ha organitzat a l’entorn de quatre grans eixos temàtics. D’una banda el Mar. En ple decenni de les ciències oceàniques per al desenvolupament sostenible (2021-2030) i coincidint amb un any important per a la ciutat per a la seva consolidació com a referent mundial de la nàutica i l’economia blava atès que és la seu amfitriona de la Copa Amèrica, la Festa de la ciència ha volgut posar el focus en el mar i en la preservació dels oceans.

En segon lloc, el canvi climàtic és un altre gran àmbit de coneixement científic que donarà lloc a un conjunt d’activitats. N’hi haurà que giraran entorn la sequera, les energies alternatives, els efectes del canvi climàtic, en la salut, etc.

En tercer lloc, la intel·ligència artificial (IA), un tema d’actualitat que està motivant un gran debat científic i social serà objecte de demostracions o tallers per explorar els límits de la creació amb IA i també les seves potencialitats. I per últim, tenint en compte que el Born Centre de Cultura i Memòria és un dels espais de la Festa, es voldrà fer un èmfasi especial en la temàtica de l’arqueologia i en conèixer el passat amb l’ajut de la ciència.

Com cada any, tot i que hi ha uns eixos centrals, es programaran activitats sobre qualsevol altre tema relacionat amb la ciència: la biomedicina, el món dels números i les dades, l’astronomia i l’exploració de l’espai, la nanotecnologia, el món maker, la interrelació entre l’art i la ciència, i molts altres.

 

Activitats destacades de l’edició d’enguany

Durant l’horari diürn de dissabte i diumenge d’11h a 20 hores s’han programat activitats per a tots els públics però especialment el familiar. A la franja de dissabte vespre-nit, de 19h a 23 hores s’han programat activitats especials per a adults, pensats per als joves de més de 16 anys.

L’escenari ubicat a la plaça Comercial, l’escenari Dolors Aleu, serà l’epicentre de la festa durant el dia i on tindran lloc les activitats més escèniques. Al vespre de dissabte se li sumarà un segon escenari interior, l’escenari Born que complementarà l’oferta, juntament amb la resta d’espais.

Pel que fa a les propostes, hi haurà espais nous com el dedicat al mar o el dedicat al nostre passat, i d’altres que són clàssics de la festa com els reptes matemàtiques, l’observació solar o l’espai de lectura. Hi haurà activitats relacionades amb l’aigua, com ara tallers, un contacontes a l’espai de lectura, amb el nom de ”El camí de l’aigua”, o bé un espectacle a l’escenari Dolors Aleu amb el títol “Entre bigotis: els misteris de l’aigua”. Al vespre-nit visites guiades amb el nom “Com l’aigua dibuixa la ciutat”.

Entre les activitats familiars, per a totes les edats, destaca l’exposició del Patí Científic, a càrrec de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), Facultat de Nàutica de Barcelona (UPC), Club Patí Vela Barcelona, Unitat de Tecnologia Marina (UTM-CSIC) i Fab Lab.

El Patí de Vela és un petit catamarà de construcció tradicional i sostenible. Fruit de l’enginy popular, va néixer a les costes de Barcelona fa prop de 100 anys, en temps de la revolució industrial, amb l’objectiu de buscar aigües netes, mar endins, on practicar el bany lúdic. Si al Patí de Vela li afegim una sèrie de sensors de baix cost, podem tenir una embarcació per estudiar la costa de Barcelona d’una manera fàcil i sostenible.

Per dissabte a la nit s’ha programat AI music from a future world, a càrrec de Beyond Collapse, amb el suport d’Artificia, l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC) i KreoMusica. Un espectacle de música electrònica protagonitzat per dues DJs que transcendeixen els límits de la creativitat gràcies a la intervenció de la intel·ligència artificial. En aquesta proposta el públic se submergeix en un èxtasi sensorial de 8 capítols d’una simfonia futurista plena de qüestionaments i noves possibilitats sobre la relació de la humanitat i la IA.

 

 

Amb motiu de la Festa, hi haurà jornada de portes obertes al Centre Martorell d’Exposicions, del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

La ciutadania podrà fer visita lliure gratuïta a les dues exposicions actuals: “Wow. Animals de museu: ciència, tècnica i art”, en col·laboració amb el Parque de las Ciencias de Granada,  i “Natura o Cultura? Una visió des del museu de ciències naturals”.

També es podrà fer una visita lliure a l’Hivernacle del Parc de la Ciutadella, recentment rehabilitat. Màquina climàtica és l’exposició que s’hi pot veure per reflexionar sobre el passat, present i futur dels hivernacles.

 

 

També hi haurà visites guiades al jaciment del Born, a càrrec del Born Centre de Cultura i Memòria.

 

 

S’han programat visites guiades durant tot el dia que permetran adquirir coneixements a partir de les ruïnes del jaciment del Born: l’art de construir, laboratori de paisatges i com l’aigua dibuixa la ciutat.

 

 

FRAILWATCH: un sistema de monitorització robòtic de la fragilitat per a persones grans, a càrrec de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI-CSIC-UPC).

El futur de l’acompanyament a la gent gran cada vegada està més relacionat amb la tecnologia. Intel·ligències artificials, robots i tota mena d’innovacions permeten assistir les persones vulnerables. Tots els públics

 

Altres activitats familiars programades

Taller on s’exploraran els sabors de l’època romana i els seus orígens, així com la professió de l’arqueobotànica. +6 anys

Espectacle participatiu de matemàtiques i música.  Totes les edats

 

Activitats pensades per atraure un públic adults per la nit de dissabte

 

Una festa dissenyada de la mà de tot l’ecosistema científic de la ciutat

La celebració de la Festa de la Ciència és possible gràcies a la implicació de 120 institucions i entitats amb més de 200 participants. L’Ajuntament de Barcelona, a través del Departament de Ciència i Universitats, organitza la festa amb la col·laboració d’un conjunt d’institucions, grups de recerca, universitats, laboratoris i equipaments culturals que son les encarregades d’organitzar les més de 150 activitats, tallers i propostes que conformen la programació.

 

Pots consultar totes les entitats que fan possible la Festa de la Ciència:

https://www.barcelona.cat/festa-de-la-ciencia/ca/qui-la-fa-possible

https://www.barcelona.cat/festa-de-la-ciencia/ca

 

 

Descarregar dossier en format PDF





Paraules clau

Festa de la Ciència/