L’Escola Josep Maria de Sagarra celebra el cinquantè aniversari : Servei de Premsa

L’Escola Josep Maria de Sagarra celebra el cinquantè aniversari

10/05/2024



Temps estimat de lectura: 2 minuts

 

L’Escola Josep Maria de Sagarra, situada al districte de Gràcia (passeig de la Vall d’Hebron, 64-70) celebrarà demà a partir de les 10 del matí el cinquantè aniversari amb un acte festiu obert a tota la seva comunitat educativa i als exalumnes i extreballadors del centre. AFA, alumnat i professionals de l’escola han organitzat una exposició, diversos tallers i photocalls.

L’Escola Josep Maria de Sagarra va ser, durant un llarg període de temps, un centre amb alts índex de segregació i, per tant, amb una composició social que no reflectia la realitat de la seva zona educativa. L’actual directora, Maria Pujol, que hi treballa com a mestra des de fa 17 anys, explica que “l’escola sempre ha tingut un claustre molt engrescat i cohesionat”. El projecte educatiu, compromès amb l’equitat, la inclusió i l’aprenentatge, juntament amb les polítiques de distribució equilibrada de l’alumnat, han capgirat aquesta situació. Actualment, l’Escola Josep Maria de Sagarra és un centre volgut i arrelat al barri.

 

Autogestió, art i ciència: els pilars fonamentals de l’escola

El centre ha participat en el programa Magnet, una iniciativa conjunta del Departament d’Educació i la Fundació Bofill gràcies al qual s’estableix col·laboració entre una institució de referència a la ciutat (en aquest cas, el MACBA) amb un centre educatiu. Des d’aleshores, l’art contemporani ha passat a ser l’eix vertebrador del projecte educatiu de l’escola i, a més, ha portat l’equip docent a implementar noves estructures pedagògiques i organitzatives.

És per aquest motiu que “l’art i la ciència”, segons explica Maria Pujol, “són dos pilars fonamentals del nostre centre, dues disciplines que podem interrelacionar: per exemple, en comptes d’acabar un projecte sobre ciència amb una presentació oral, podem fer una performance reivindicativa sobre els plàstics”.

Un altre eix fonamental de l’escola és l’autonomia de l’alumnat. Un bon exemple és la creació del Consell dels Infants, un òrgan intern escolar a través del qual l’alumnat és part activa en algunes decisions del centre.

L’Escola Josep Maria de Sagarra participa en diversos programes, entre els quals hi ha Fora de reserves, que fa possible l’acollida, per part dels centres educatius públics, d’obres del fons d’art contemporani de la ciutat creades per artistes en actiu a Barcelona. Actualment, el centre acull l’obra audiovisual de Jaume Pitarch, Sabó d’Alep, i durant l’acte de demà es durà a terme una acció col·lectiva inspirada en aquesta peça artística.

 

Per a més informació:
671778128 / premsaconsorcieducacio@gencat.cat





Paraules clau

Escola Josep Maria de Sagarra/