La 27a edició del Barcelona Poesia fixa la mirada en la poètica del fet quotidià : Servei de Premsa

La 27a edició del Barcelona Poesia fixa la mirada en la poètica del fet quotidià

13/05/2024



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El festival Barcelona Poesia celebra la seva 27a edició del dimecres 15 al dimecres 22 de maig, amb un programa que vol posar l’accent en la poesia quotidiana, en els petits fets i gestos del dia a dia. La poesia que es respira, la que es veu, la que es mou, i la que espera, pacient, a ser descoberta.

Els comissaris de Barcelona Poesia, Maria Callís i Manel Forcano, han confegit un programa amb 44 activitats —a més d’una quarantena d’activitats paral·leles que es duran a terme al llarg del mes de maig— i amb la participació de 130 poetes, d’àmbit nacional i internacional, amb una proposta pensada per a sensibilitats poètiques diferents, examinant els diferents corrents literaris i la diversitat del fet poètic.

Entre els participants destaquen la novaiorquesa Lydia Lunch, una de les poetes i performers més transgressores; la poeta, traductora, columnista i editora eslovena Anja Golob; Joseba Sarrionandia, considerat un dels escriptors bascos més rellevants de la literatura escrita en èuscar; la jove i brillant poeta i llibretera catalana Raquel Santanera; Francisco Ferrer Lerín, filòleg, escriptor i ornitòleg especialitzat en grans rapinyaires necròfagues; l’escriptora portuguesa Raquel Lima, així com els autors catalans reconeguts amb premis al llarg de l’any, que participaran en l’acte d’obertura del festival: són Mireia Calafell (premi Carles Riba 2023), Marina de Cabo (premi Ciutat de Palma 2023), Jordi Solà (premi Miquel de Palol 2023), Hug Casals (premi Amadeu Oller 2023), Irene Tarrés (premis Octubre de Poesia 2023) i Joan Tomàs Martínez (Jocs Florals de Barcelona 2023). També cal destacar la participació de l’escriptor marroquí Abdellatif Laâbi, poeta i fundador de la revista Souffles. Amb un paper considerable en la renovació literària i cultural del Magrib, va ser detingut per les seves idees i activitats d’oposició al règim i condemnat a deu anys de presó. Alliberat el 1980, actualment viu a França.

Barcelona Poesia, així com el Festival 42, de gèneres fantàstics, o el Festival l de novel·la Negra, BCNegra, impulsats per l’Institut de Cultura de Barcelona, formen part del programa Barcelona Ciutat de la Literatura de la UNESCO, que reconeix el compromís de la ciutat amb el foment de les lletres, tant des de l’àmbit de la creació com des de la lectura. En aquest marc es dissenyen, planifiquen i executen els projectes que vinculen la ciutat i la literatura: ajuts a la creació literària, activitats de foment de la lectura, cartografia literària de la ciutat. A més, l’oficina del programa té vocació de mediadora entre els diferents agents literaris i culturals de la ciutat i és el punt des d’on Barcelona es connecta amb les altres ciutats de la literatura UNESCO del món, una finestra oberta a col·laboracions i projectes en comú.

 

Imatges i dossier





Paraules clau

Barcelona Poesia/