La plaça del Verdum, recentment remodelada, obre més accessible i com a nou espai de trobada del barri : Servei de Premsa

La plaça del Verdum, recentment remodelada, obre més accessible i com a nou espai de trobada del barri

14/05/2024Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’obra de remodelació de la plaça del Verdum i els dos carrers de vianants adjacents, el carrer Robert Robert i el seu paral·lel, situats al barri del Verdum del districte de Nou Barris, han acabat i aquests espais ja tornen a estar totalment oberts i accessibles.

L’obra, amb un cost de 600.000 euros i impulsada pel Pla de Barris del Verdum, era una antiga reivindicació veïnal per adequar l’espai a les dinàmiques de convivència del veïnat i per millorar-ne la percepció urbana. Per tirar endavant el projecte, de fet, es va fer un procés participatiu amb entitats veïnals i usuaris i usuàries de l’entorn, per prioritzar la diversitat d’usos que demanava el veïnat de la zona.

 

 

 

 

 

 

L’àmbit d’actuació de la intervenció va incloure la plaça del Verdum, des del carrer Viladrosa fins al carrer Góngora, i els dos carrers de vianants adjacents, el carrer de Robert Robert i el seu paral·lel, tots dos perpendiculars a la plaça. En total, la superfície que s’ha transformat és de 2.424 m².

La plaça del Verdum ha esdevingut, per tant, un nou espai de trobada, descans i joc. Per harmonitzar els desnivells i millorar la connexió entre les diferents plataformes que conformen la plaça, s’han incorporat grans jardineres lineals que substitueixen les antigues grades i que ompliran de vegetació l’espai quan s’aixequin les restriccions per la sequera i es pugui plantar el verd previst. A més, s’ha renovat el mobiliari urbà i s’hi ha instal·lat una zona de jocs infantils.

Pel que fa al carrer Robert Robert, aprofitant la seva connexió directa a la plaça del Verdum, s’ha projectat com un espai versàtil per a la vida del barri i per celebrar esdeveniments de petit format. Per aconseguir aquesta connexió s’han retirat les antigues jardineres. En el seu lloc, s’han instal·lat tres noves jardineres a la façana de la cara nord del carrer que generen dues petites zones on seure i descansar.

Respecte al carrer paral·lel, es consolida com a carrer jugable amb la instal·lació de jocs diversos i mobiliari d’estada i acompanyament, esdevenint així una zona de joc inclusiva i accessible.

 

La petita història de la plaça del Verdum

Històricament la plaça del Verdum havia estat un punt de trobada, un centre neuràlgic d’aquest barri. Un indret que va perdre aquesta funció quan es van enderrocar les antigues Cases del Governador i es va regenerar el barri amb nous habitatges, més dignes. La plaça va esdevenir aleshores un lloc dur i de pas.

El Pla de Barris va aterrar al barri del Verdum l’any 2021 i va detectar la necessitat que tenia el veïnat de la zona de capgirar els usos i retornar al veïnat aquesta plaça, tornant a generar dinàmiques familiars i comunitàries en aquest espai.

El procés participatiu per transformar l’espai es va iniciar al mes de setembre de 2021, i el van protagonitzar tant el veïnat de la zona com l’equip d’arquitectes que en aquell moment treballaven en la redacció del projecte de la plaça. Un total de 102 persones veïnes del barri van intervenir en el disseny i van aportar idees i opinions al voltant dels usos de l’espai, dels desnivells, de les plagues, de la seguretat, de l’accessibilitat, de la necessitat de vegetació i jocs infantils, i del manteniment posterior a les obres. El disseny d’aquest espai és doncs el resultat de tot aquest treball comunitari i col·lectiu.

Una mini exposició, proposada pel Pla de Barris i pel Districte de Nou Barris, va recollir aquesta petita història de la plaça i també del procés participatiu que va conduir a la seva transformació.

Paraules clau

Pla de Barris/ plaça del Verdum/