Aprovat inicialment el projecte d’ampliació del Museu d’Art Contemporani de Barcelona : Servei de Premsa

Aprovat inicialment el projecte d’ampliació del Museu d’Art Contemporani de Barcelona

15/05/2024Temps estimat de lectura: 3 minuts

La Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat inicialment el projecte d’ampliació del MACBA, que contempla un nou edifici a la plaça dels Àngels per al centre museístic amb 2.500 m2 de nous espais i serveis. Es preveuen 2.110 m2 de noves sales d’exposició, galeria, magatzems i instal·lacions, i 349 m2 de mirador oberts per a ús de la ciutadania.

Amb aquest tràmit s’obre el període d’exposició pública de 30 dies hàbils, que un cop finalitzat i superada l’aprovació definitiva permetria licitar obres al juny i començar a construir al mes de novembre d’enguany el nou espai.

 

 

El projecte d’ampliació del MACBA té un cost d’inversió de 13’85 milions d’euros, i preveu la finalització de les actuacions al gener de 2027.

 

Integrat en el Convent dels Àngels i amb vocació patrimonial

El projecte del nou edifici del Museu d’Art Contemporani de Barcelona ha anat a càrrec de l’estudi UTE Harquitectes i Christ & Gantenbein, guanyadors del concurs públic d’ampliació del Convent dels Àngels organitzat pel Consell General del MACBA. Contempla la transformació de l’edifici “contrafort” de Clotet-Paricio per convertir-lo en part del museu i la definició del pati de l’absis. Amb la proposta arquitectònica, es mantenen espais de transició entre l’edifici patrimonial i el nou edifici d’ampliació, tot respectant distàncies i posant en valor els edificis patrimonials.

Aquesta ampliació suposarà el creixement en prop de 2.500 m2 per a la reordenació i millora dels espais i serveis del museu. Els nous espais permetran poder exposar un major nombre d’obres del fons permanent i de la col·lecció, que actualment compta amb gairebé 6.000 peces, alhora que permetrà adequar els espais del Convent dels Àngels com a espais expositius i integrar-los en la dinàmica de la plaça dels Àngels, tot guanyant per a l’ús ciutadà 349 m2 de mirador obert a la ciutadania en la coberta del nou edifici.

 

Ampliació emmarcada en la transformació de la plaça dels Àngels

L’ampliació del MACBA, juntament  amb la construcció del nou Centre d’Atenció Primària Raval Nord a l’edifici de la Capella de la Misericòrdia i la futura reforma urbanística de la plaça dels Àngels contribuiran a dinamitzar-ne els usos i millorar l’espai públic d’aquest àmbit de Ciutat Vella. L’Ajuntament de Barcelona ha previst una transformació de la plaça dels Àngels per convertir-la en un espai d’estada, amb nous usos ciutadans, al barri del Raval. L’actuació municipal contemplarà també la intervenció en places i carrers de l’entorn per obrir nous espais en la trama del districte de Ciutat Vella i preveu que tots aquests elements permetran nous fluxos i itineraris per estar i travessar la plaça i esponjar l’espai públic de la zona.

Paraules clau

MACBA/ plaça dels Àngels/