Barcelona obre una oficina ciutadana al DHub per recrear memòries perdudes o indocumentades amb intel·ligència artificial : Servei de Premsa

Barcelona obre una oficina ciutadana al DHub per recrear memòries perdudes o indocumentades amb intel·ligència artificial

17/05/2024Temps estimat de lectura: 5 minuts

 

Del 17 de maig fins al 29 de juliol Barcelona obre l’Oficina Ciutadana de Memòries Sintètiques al Disseny Hub Barcelona (DHub). Es tracta d’un projecte especulatiu impulsat per l’estudi creatiu Domestic Data Streamers amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona a través de la Convocatòria d’ajuts a la innovació urbana, La Ciutat Proactiva, que impulsa la Fundació BIT Habitat.

 

 

L’Oficina Ciutadana de Memòries Sintètiques és un espai al servei de la ciutadania per a reconstruir i recuperar visualment totes aquelles memòries que no van ser mai enregistrades i que avui estan sota l’amenaça de caure en l’oblit. L’objectiu és crear un arxiu de memòries visuals reconstruïdes amb IA que ajudin les generacions futures a entendre i preservar la història del seu passat.

El projecte utilitza la intel·ligència artificial generativa (GEN-AI) per a reconstruir visualment a través d’imatges i vídeos els records de les persones que visitin l’Oficina. Aquesta tecnologia fa de palanca intergeneracional: convida a les persones grans de la ciutat a recrear les seves memòries i involucra les generacions més joves en el procés per reconstruir-les.

Aquest procés es desenvolupa en dues fases. En la primera, es fa una entrevista a la persona que vulgui recuperar visualment les seves memòries, entrant en detall sobre alguna vivència en concret escollida pel participant.

Paral·lelament, es generen les imatges amb intel·ligència artificial a partir del testimoni personal i se li entreguen a la persona al final de la sessió.

En un moment en què la intel·ligència artificial es mou entre visions cada vegada més polaritzades, que prometen futurs utòpics o prediuen realitats distòpiques, el projecte de l’Oficina Ciutadana de Memòries Sintètiques adopta una visió alternativa. En lloc de buscar reemplaçar o controlar un procés existent, pretén ampliar la capacitat que com a societat tenim de connectar, empatitzar i construir ponts entre diferents generacions i experiències. Per primer cop, aquesta tecnologia permet visibilitzar històries que fins ara havien estat indocumentades i que formen part de la identitat de les persones que les han viscudes. El projecte vol aprofitar aquesta oportunitat per democratitzar una eina capaç de fer de vincle entre generacions.

 

Un nucli creatiu obert a tothom 

Qualsevol persona pot demanar cita per reconstruir visualment les seves memòries a l’Oficina Ciutadana de Memòries Sintètiques. Aquesta disposa d’un equip especialitzat en l’ús d’aquesta nova tecnologia, així com en el procés per a recrear aquest tipus de records. Cada sessió té una durada d’entre 45 minuts i 1 hora en què es genera un testimoni escrit i visual de la història personal de cadascú.

Un cop acabada l’entrevista, es pregunta a la persona si vol i dona el permís perquè la seva història sigui inclosa en un espai expositiu integrat dins la mateixa Oficina. Entre totes les persones que accedeixen a fer-ho, s’està creant una exposició col·lectiva amb els records generats durant els tres mesos en què estarà funcionant el projecte. En el cas que la persona no vulgui que el seu testimoni sigui públic, se li entreguen les imatges impreses amb les memòries generades durant la sessió.

 

Un experiment de Domestic Data Streamers

La proposta és part del projecte de recerca Memòries Sintètiques de l’estudi creatiu Domestic Data Streamers. Un estudi format per dissenyadors, investigadors, artistes, programadors, científics de dades i periodistes que exploren com expressar i treballar amb nous llenguatges de dades a través de la comunicació, el disseny, la interacció, la robòtica, la IA, les webs, les performances o el disseny d’espai. A més a més, per a aquest projecte, l’estudi ha comptat amb el suport de col·laboradors com Ojalá Projects o Gennís Senén.

En concret, el projecte Memòries Sintètiques aprofita la intel·ligència artificial per recrear records que no van quedar enregistrats i preservar la identitat única d’aquells als quals pertanyen. El projecte va començar el 2022, recuperant les memòries de comunitats migrants i refugiades que havien perdut les fotografies del seu passat durant el seu procés migratori. El novembre de l’any passat, la proposta va viatjar fins al barri de Bom Retiro a Sao Paulo, per recuperar les memòries de les persones migrants del Brasil, Bolívia i Corea. Dos anys després del seu inici, Memòries Sintètiques ha arribat a 4 països per recuperar històries personals amenaçades en desaparèixer per culpa de l’envelliment o la limitació de llibertats. El projecte ha estat publicat en mitjans internacionals com ABC, The Atlantic, MIT i Quartz i compta ja amb el suport de recerca de Google Arts, BIT HABITAT, la Universitat de Toronto, la Universitat de British Columbia, l’Institut Ramon Llull i el Disseny Hub Barcelona (DHub).

Ara, l’experiment suma una nova localització al Disseny Hub Barcelona on, des del 17 de maig i fins al 29 de juliol, Barcelona podrà participar en aquest projecte que ja s’ha convertit en una de les insignes de l’estudi.

 

Solucions innovadores per millorar la convivència

L’Oficina Ciutadana de Memòries Sintètiques és un dels projectes guanyadors de La Ciutat proactiva 2023, la convocatòria anual de la Fundació BIT Habitat de l’Ajuntament de Barcelona per impulsar projectes d’innovació urbana. En concret, l’edició de 2023 perseguia solucions innovadores que impactessin en la millora de la convivència a la ciutat, finançant el 80% del cost dels projectes guanyadors. Tots els projectes guanyadors de les convocatòries de La Ciutat Proactiva inclouen la implementació de les propostes en entorns reals i poder validar la consecució dels impactes previstos.

Des de la primera convocatòria de La Ciutat Proactiva el 2020, ja són un total de 29 projectes impulsats, en el marc de l’estratègia de posar la innovació urbana al servei de la ciutat i al servei dels barcelonins i barcelonines.

 

 

Domestic Data Streamers
 

 

Espai de Premsa amb imatges per a descàrrega

 

Contactes de premsa

Paraules clau

intel·ligència artificial/ Memòries Sintètiques/