La Casa Elizalde presenta l’exposició ‘L’art i el temple. Història visual del Taller Masriera’, a l’Eixample : Servei de Premsa

La Casa Elizalde presenta l’exposició ‘L’art i el temple. Història visual del Taller Masriera’, a l’Eixample

17/05/2024Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

El Centre Cultural La Casa Elizalde, a l’Eixample, presenta l’exposició ‘L’art i el temple. Història visual del Taller Masriera’, a cura d’Alexandra Laudo [Heroínas de la Cultura], que es podrà visitar des del 22 de maig fins al 27 de juliol. A mig camí entre la instal·lació artística i l’exposició documental, fa una revisió de la història d’aquest edifici, de l’activitat cultural que s’hi dugué a terme i del seu impacte en l’art i la cultura barcelonina.

L’exposició, que s’inaugurarà el 22 de maig a les 19 h, permet revisar les forces ideològiques, els moviments culturals i els fets històrics que van marcar, no només l’evolució de l’edifici, sinó la vida de la societat barcelonina de finals del segle XIX fins a la dècada de 1950.

El projecte expositiu es divideix en 5 àmbits temàtics que aborden la història del Taller Masriera des de diferents perspectives. El primer d’ells està dedicat a la família Masriera, formada per industrials destacats i referents en el camp de la joieria i l’orfebreria. En el segon, s’aprofundeix sobre l’arquitectura de l’edifici, d’estil neoclàssic, que no s’entén sense emmarcar-la en el context de creixent interès per la cultura grega i romana del qual no en quedà fora el seu arquitecte Josep Vilaseca. El tercer àmbit està dedicat al taller d’artistes, que els germans Josep i Francesc Masriera també van utilitzar com a galeria per exhibir les seves pintures.

En la resta d’àmbits temàtics s’expliquen el taller d’orfebreria, que va convertir la joieria Masriera en una referència internacional indiscutible, i la sala d’arts escèniques, impulsada per Lluís Masriera, que inicialment es va plantejar com a petit espai d’assaig i que posteriorment va transformar-se en el Teatre Studium.

 

Una mica d’història

L’any 1882, en plena expansió de l’Eixample, els germans Josep, Francesc i Frederic Masriera, membres d’una família d’artistes i industrials pertanyents a la burgesia liberal, molt influents en la societat i la cultura catalana del moment, encarregaren a l’arquitecte Joan Vilaseca la construcció d’un taller d’artistes.

L’edifici, un temple de gust neoclàssic, destacà de manera important tant per la seva singularitat arquitectònica com per l’activitat multidisciplinària que s’hi duia a terme, en la qual es conjugaven l’escultura, la pintura, el col·leccionisme i les arts decoratives.

Conegut com a “Temple de l’art”, el Taller Masriera funcionà com un equipament protomuseístic i tingué un paper cabdal en la història dels espais expositius artístics de la ciutat.

L’arquitectura del taller va anar transformant-se per adaptar-se als usos de l’edifici, també canviants, que integraren el taller d’orfebreria de la família i un espai escènic que posteriorment esdevingué el Teatre Studium, vinculat a la Companyia Belluguet, la qual fou liderada per Lluís Masriera, fill d’un dels fundadors del taller, home de teatre, orfebre i artista destacat.

Després d’anys de lluita liderada per la Plataforma Masriera, l’any 2022 l’Ajuntament de Barcelona va adquirir el singular edifici amb l’objectiu que esdevingui un equipament per la Dreta de l’Eixample.

https://www.casaelizalde.com/exposicio-lart-i-el-temple-historia-visual-del-taller-masriera/

 

A més, al juny i juliol s’han programat tot un seguit d’activitats paral·leles per aprofundir sobre aquest edifici singular del barri de la Dreta de l’Eixample:

 

Dimecres 5 de juny a les 19.30 h
Els Masriera i la Barcelona del seu temps
Conferència sobre la família Masriera i la seva influència en el context
cultural barceloní, a càrrec de la historiadora Pilar Vélez Vicente.

 

Divendres 14 de juny a les 11 h
Visita comentada a la joieria Bagués-Masriera
Masriera és l’única col·lecció de joieria Modernista del món. A càrrec de l’equip de la joieria Bagués-Masriera.

 

Dissabte 15 de juny a les 11.30 h
Visita comentada al Taller Masriera
A càrrec de l’equip d’Euro-Tomb Barcelona.

 

Dimecres 19 de juny a les 19.30 h
Teatre Studium
L’any 1931, Lluís Masriera, inicià la reforma del Taller Masriera per
transformar bona part de l’edifici en una sala d’arts escèniques, el Teatre
Studium. Conferència a càrrec d’Antoni Ramon i Graells, arquitecte i professor.

 

Divendres 5 de juliol a les 11 h
L’obra dels germans Masriera a les col·leccions del MNAC
Visita a la col·lecció d’Art Modern del MNAC amb algun dels seus
conservadors per resseguir la presència de la Família Masriera als fons
del museu, així com la seva influència en l’art i la cultura catalanes de
finals del segle XIX i la primera meitat del XX.

 

Activitats gratuïtes amb aforament limitat. Cal reserva prèvia a través dels enllaços anteriors del web de La Casa Elizalde o per telèfon al 934 88 05 90.

Paraules clau

Casa Elizalde/ Eixample/ Taller Masriera/