Els jardins de Canals-Junyer, a Vallcarca, s’obren al públic : Servei de Premsa

Els jardins de Canals-Junyer, a Vallcarca, s’obren al públic

21/05/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

Ja estan oberts al públic els jardins de Canals-Junyer, un nou espai lliure de gairebé 1.800 m2 on s’ubica un antic palauet de principis del segle XX que va acabar sent el consolat de Dinamarca a finals de segle. L’edifici, propietat de la Diputació, està cedit a l’Ajuntament, que n’ha arranjat els jardins i en dinamitzarà l’activitat per tal que esdevingui un nou pol veïnal al barri de Vallcarca, al districte de Gràcia. Els treballs han tingut una durada de 10 mesos i una inversió de 990.000 euros.

 

 

Les obres d’arranjament de l’espai mantenen el caràcter original del jardí i una gran superfície permeable, posant en valor la plataforma, amb els merlets, arcs i xiprers, afegint un paviment accessible i resultant un gran espai mirador i zones d’estada a l’ombra. Alhora els jardins obren amb un quiosc que donarà servei de cafeteria i s’oferiran activitats de dinamització social i cultural a l’espai de l’antic palauet, que s’ha buidat per dins. Aquest espai, que només era accessible des del viaducte de Vallcarca, incorpora un nou accés a la part baixa, pel carrer de Gustavo Bécquer, de manera que Canals-Junyer, en l’horari d’obertura, esdevé una drecera entre aquest carrer i el viaducte, fins ara mal comunicats per la diferència topogràfica.

Alhora, tota la superfície permeable actuarà com un SUDS (sistema urbà de drenatge sostenible), de manera que infiltrarà l’aigua de la pluja per recarregar les reserves d’aigua freàtica, en lloc d’acabar abocada al clavegueram.

Aquest segon accés per Gustavo Bécquer s’ha articulat amb una escala de 2,4 metres d’amplada i 13 metres de llargària, mentre que l’accés pel viaducte de Vallcarca es farà amb una rampa accessible. Als jardins s’han mantingut la majoria d’arbres existents i al costat nord-est de l’edifici s’ha construït una pèrgola per ubicar-hi el quiosc i la terrassa. El paviment principal dels jardins és sauló estabilitzat, per mantenir un caràcter més natural de l’espai i complir alhora els requeriments d’accessibilitat, mentre que en la major part de les zones no trepitjables s’ha utilitzat encoixinat de graves i matxaca ceràmica reciclada.

L’interior del palauet és fruit d’una actuació prèvia de recuperació, alliberament d’elements no originals i de recuperació de la coberta, un dels elements més singulars en l’àmbit patrimonial. En una fase anterior es va retirar l’edificació annexa adossada al cos original i es va fer un procés de desconstrucció dels forjats intermitjos en mal estat, reforçant l’estructura amb perfils metàl·lics en el perímetre. Es va eliminar l’estructura portant interior que oferia una distribució molt fragmentada que impossibilitava l’ús polivalent. En la planta baixa es va recuperar el paviment hidràulic que mostra així les traces pròpies de diferents intervencions fent evident el pas del temps en l’edifici. El resultat es un triple espai de 12 metres d’altura, un espai transitori, diàfan, un espai públic cobert vinculat al jardí que permet usos veïnals, socials i culturals.





Paraules clau

jardins de Canals-Junyer/ Vallcarca/